Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Presuda Ivanu Todosijeviću pokazuje sav debakl Vučićeve politike prema KiM. Pretnje bojkotom od strane „Srpske liste“ samo prazna puška
Kosovo i Metohija

Presuda Ivanu Todosijeviću pokazuje sav debakl Vučićeve politike prema KiM. Pretnje bojkotom od strane „Srpske liste“ samo prazna puška

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
petak, 27. avgust 2021.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ najoštrije osuđuje sudsku presudu Ivanu Todosijeviću od dve godine zatvora zato što je izjavio da u Račku nije bilo nikakvog zločina nad albanskim civilima nego samo regularna akcija policije Republike Srbije prema pripadnicima terorističke OVK organizacije.

Pretnja „Srpske“ ili bolje reći kvislinške liste da neće učestvovati na lokalniim separatističkim izborima odnosno da će o tome razmisliti deluje tužno i tragikomično

Nažalost, ali tako jeste i ova presuda pokazuje politički debakl nacionalne i državne politike prema južnoj srpskoj pokrajini od strane Aleksandra Vučića. Pretnja „Srpske“ ili bolje reći kvislinške liste da neće učestvovati na lokalniim separatističkim izborima odnosno da će o tome razmisliti deluje tužno i tragikomično. U sličnom tonu su i pretnje bojkotom srpskih sudija i srpskih policajaca koji su deo separatističkih vlasti u Prištini. To je pretnja praznom puškom i samo predstava za građane Srbije jer svi dobro znamo da će i „Srpska lista“ učestovati na izborima kao što će se i sudije i policajci vratiti na svoja radna mesta. A kako i ne bi, kada za svoj nezakonit rad primaju duple plate i u srpskom i u separatističkom sitemu.

Ako režim u Beogradu misli da da adekvatan odgovor na ovu presudu pod hitno ministri i pomoćnici ministara kao i poslanici u skupštini samoproglašene republike Kosovo moraju da napuste svoja radna mesta

Ono što je pogubno jeste da jedna ovakva presuda, koja nije ni mogla da se zamisli pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića, otvara putokaze da ako bilo koji Srbin u južnoj srpskoj pokrajini bude negirao državnost samoproglašene republike Kosovo može dobiti visoku zatvorsku kaznu.

Ako režim u Beogradu misli da da adekvatan odgovor na ovu presudu pod hitno ministri i pomoćnici ministara kao i poslanici u skupštini samoproglašene republike Kosovo moraju da napuste svoja radna mesta. Ovakav politički korak pokazao bi i vlastima u Prištini i EU da Beograd neće dozvoljavati da se Srbi nezakonito kažnjavaju i osuđuju zbog negiranja samoproglašene republike Kosovo.

Kosovski specijalci "Rosu" hapse Marka Đurića (26. mart 2018.)

Ipak, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ već unapred zna da je vlast u Beogradu kukavička i da na ovakav korak ne sme da se odluči. Mnogo ranije je „Srpska lista“ najavljivala da će da napusti skupštinu i vladu tzv. Kosova kada je uhapšen i izvrgnut ruglu vođenjem kao psa ulicama Prištine ministar u Vladi Srbije Marko Đurić pa se sve zavrišilo samo na rečima. Takođe je „Srpska“ ili bolje reći kvislinška lista pretila da će napustiti skupštinu i vladu „Kosova“ kada je uvedena stopa od sto odsto, isto kada je formirana i vojska Kosova, pa ovu separatističku instituciju nisu napustili. Ne bi ni sad zbog ovakve presude izrečene nekadašnjem ministru u vladi samoproglašene republike Kosovo Ivanu Todosijeviću.

Pristojan i adekvatan odgovor na ovu presudu bio bi i da se listom svi Srbi Kosova i Metohije potpišu i kažu da se slažu sa izjavom Ivana Todosijevića i da se svim svojim brojem stavljaju na raspolaganje sepratističkom pravosuđu da ih osudi

Pristojan i adekvatan odgovor na ovu presudu bio bi i da se listom svi Srbi Kosova i Metohije potpišu i kažu da se slažu sa izjavom Ivana Todosijevića i da se svim svojim brojem stavljaju na raspolaganje sepratističkom pravosuđu da ih osudi. I jadan ovakav politički korak bi mogao da predupredi buduće slične presude kosovskim Srbima. Nažalost, ništa od ovoga se neće desiti jer režim Aleksandra Vučića ima prevelike obaveze i prema Prištini, i prema Briselu, Londonu, Vašingtonu da bi mogao na adekvatan način da se bori za južnu srpsku pokrajinu. Iskustvo ovih deset godina o tome najbolje govori.

I dalje će Srbe osuđivati bez obzira na to što je Briselskim sporazumom Srbija predala pravosuđe u ruke Prištini, Srbe će i dalje da napadaju i tuku po celom Kosovu pa i severnom delu Kosovske Mitrovice, što ranije nije moglo da se zamisli, bez obzira što je Briselskim sporazumom Srbija svoju policiju predala u ruku separatitima.

Samo odlaskom ove vlasti sa političkog trona mogu se steći uslovi da se država Srbija mnogo ozbiljnije i uspešnije bori za prava Srba na KiM i ponovni povratak Kosova i Metohije u okrilje svoje matice Srbije.

Kosovska Mitrovica

27.08.2021. godine

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner