Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Poređenje Dejtonskog i Briselskog sporazuma notorna neistina - prvim je stvorena Republika Srpska, a drugim predato Kosovo
Kosovo i Metohija

Poređenje Dejtonskog i Briselskog sporazuma notorna neistina - prvim je stvorena Republika Srpska, a drugim predato Kosovo

PDF Štampa El. pošta
Nenad Kojić   
subota, 13. avgust 2016.

Poslednji nastupi predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, po ko zna koji put obiluju prevarama, lažima, podvalama, obmanama, licemerstvom, demagogijom...

Njegova izjava da su Dejtonski i Briselski sporazumi spasonosni za Srbe je notorna neistina i nikakav znak jednakosti između ova dva sporazuma ne može postojati. Dejtonskim sporazumom stvorena je Republika Srpska a Briselskim sporazumom je Aleksandar Vučić predao Kosovo i Metohiju i stvorio separatističku tvorevinu zvanu „Republika Kosovo“.

Druga neistina je da su Srbi profitirali ulaskom pripadnika Ministarstva unutršnjih poslova Srbije u Kosovsku policijsku službu, jer je nacionani sastav po opštinama gde su Srbi u većini isti kao i etnički sastav Kosovske policijske službe. Aleksandar Vučić krije činjenicu da je Kosovska policijska služba institucija samoproglašene repubike Kosovo koja čuva ustav i zakone ove separatističke tvorevine, finnsira je vlada u Prištini i deluje po principima janičara u turskoj carevini.

Na ekspoze premijera Vučića u deset tačaka Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije predlaže svojih deset tačaka koje treba da omoguće ponovnu integraciju Kosova i Metohije u pravni sistem Republike Srbije:

1. S obzirom da je Rezolucija SB UN 1244 još uvek na snazi, Pokrajinski odbor DSS zahteva da se pregovori po pitanju KiM vrate pod okrilje Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je jedina merodavna organizacija za rešavanje statusa Kosova i Metohije.

2. Pokrajinski odbor DSS traži da se prekinu postojeći pregovori u Briselu i poništi antiustavni Briselski sporazum jer on trasira put za stvaranje separatističke tvorevine zvene „Republika Kosovo“ čime ugrožava teritorijalni integrit i suverenitet Srbije i njenu državnost na teritoriji KiM.

3. Vlada Republike Srbije je dužna da od Saveta bezbednosti zahteva da u pristojnom roku poništi odluku Prištine o jednostranom proglašenju nezavisnosti. Ako se Savet bezbednosti ogluši o zahtev Beograda, Skupština Republike Srbije je obavezna da donese odluku o proglašenju okupacije od strane NATO alijanse i dislociranje vojne baze Bondstil iz južne srpske pokrajine.

4. Vlada Republike Srbije je u obavezi da zahteva od međunarodne zajednice povratak do hiljadu srpskih vojnika i policajaca što je predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN. Ovo pitanje je aktuelno tim pre, u situaciji kada samoproglašena republika „Kosovo“ najavljuje formiranje „vojske Kosova“.

5. Vlada države Srbije je u obavezi da sprovede sve odluke Ustavnog suda Republike Srbije, donete u vezi ocene ustavnosti i zakonitosti postignutih sporazuma između predstavnika Vlade Republike Srbije i albanskih separatista iz Prištine, za koje se Ustavni sud izjasnio da nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije. Reč je o: sporazumu o katastru, matičnim knjigama, o integrisanom upravljanju administrativnom linijom i slobodi kretanja, o priznanju diploma i dr. Takođe Pokrajinski odbor DSS zahteva da Vlada Republike Srbije stavi van snage uredbe kojima su policija i pravosudni sistem Republike Srbije integrisani u policijski i pravosudni sistem separatističke tvorevine zvane „Republika Kosovo“. Naime, donete uredbe su u suprotnosti sa važećim zakonom o sudstvu i policiji Republike Srbije.

6. Vlada Republike Srbije mora aktivno da se uključi u povratak više od 250.00  Srba proteranih još davne 1999. godine. Ovo iz razloga jer ni UNMIK ni EULEKS ni sepratističke formacije iz Prištine nisu omogućile povratak nasilno proteranih Srba i ostalih nealbanaca. Naprotiv, separatističke vlasti u Prištini su opstruirale i sprečavale povratak Srba i tolerisale nasilje nad jako skromnim brojem povratnika. Povratak mora da bude održiv i da ga prati povraćaj uzurpirane srpske imovine.

7. Skupština Srbije je dužna da raspiše i sprovede lokalne izbore na području Kosova i Metohije. Podržavanje i učestvovanje na lokalnim izborima od strane aktelne vlasti u režiji separatističke vlasti u Prištini, kao što je bio slučaj 2013. godine, je kršenje Ustava Republike Srbije i rušenje ustavnopravnog poretka Republike Srbije. Pokrajinski odbor DSS očekuje da vlast tu grešku neće ponoviti u narednom periodu.

8. Skupština je dužna da poništi svu privatizaciju na Kosovu i Metohiji koju je sprovela i sprovodi Kosovska poverilačka agencija kao institucija samoproglašene republike „Kosovo“. Vlada Srbije je dužna da upozori sve aktere u privatizaciji da je ona neustavna i nezakonita i kao takvu država Srbija je nikada neće prihvatiti niti priznati.

9. Vlada Republike Srbije je dužna da jača institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, jer su one jedini garanant za ostanak i opstanak srpskog i nealbanskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini. U praksi se pokazalo da tamo gde nema institucija Republike Srbije nema ni Srba. Takođe se od Vlade Republike Srbije zahteva da prestane sa daljim ukidanjem institucija Republike Srbije, jer na taj način učestvuje u stvaranju separatističke tvorevine zvane „Republika Kosovo“.

10. Vlada Republike Srbije je u obavezi da po pitanju izdavanja ličnih dokumenata (lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, pasoši, i dr.) građanima na Kosovu i Metohiji omogući isti tretman kao i ostalim građanima Republike Srbije. Izdavanje ovih dokumenata mora se obavljati u mestu stanovanja a ne po koordinacionim upravama van Kosova i Metohije. Izmeštanjem kancelarija za izdavanje ličnih dokumenata van teritorije južne srpske pokrajine, a po nalogu Evropske unije, Vlada Republike Srbije čuva državnost separatističke tvorevine što je suprotno Ustavu Republike Srbije.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije sumnja da Aleksandar Vučić ima hrabrosti, snage, kuraži da ovaj program sprovede u delo jer njegova politika prema Kosovu i Metohiji je politika „teških i bolnih kompromisa“, kako on kaže, a u suštini je klasična izdaja kako to Srbi glasno govore. Uostalom, onaj ko je prodao veru za večeru, kako to reče premijeru u Skupštini Srbije narodni poslanik i analitičar Đorđe Vukadinović, teško da može da sačuva južnu srpsku pokrajinu.

(predsednik pokrajinskog odbora DSS za Kosovo i Metohiju)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner