Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću - posle Briselskog sporazuma ti si izgubio legitimitet da vodiš pregovore sa Albancima
Kosovo i Metohija

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću - posle Briselskog sporazuma ti si izgubio legitimitet da vodiš pregovore sa Albancima

PDF Štampa El. pošta
Marko Jakšić   
subota, 13. jun 2020.

Kao član nekadašnjeg tima Beograda za pregovore sa Prištinom u vremenu od 2006-2008. godine a u svetlu budućih pregovora koje ti vodiš u obavezi sam da ti se ovako javno obratim.

Kao tvoj ustupak separatistima za nastavak pregovora obećao si da će Srbija prestati da lobira za povlačenje priznanja samoproglašene republike Kosovo. Od njih ti očekuješ da oni ne traže prijem u Interpol ili Unesko. Notorna politička glupost. Što više zemalja povuče priznanje „Kosova“ ilizuja je da Priština može tada da postane deo bilo kojih međunarodnih organizacija. Istinu govoreći nisi se mnogo ni pretrgao oko povlačenja priznanja. To su radili uglavnom Rusi. Tvoj ministar spoljnih poslova na geografskoj karti nije u stanju da pronađe te zemlje koje su povukle priznanje.

Kažeš da u budućim pregovorima građani Srbije ne treba da očekuju srećno rešenje po pitanju južne srpske pokrajine. Ko si ti majstore da tako nešto kažeš? Tvoje je da se držiš Ustava i zakona Republike Srbije pa će onda i rešenje biti povoljno. Ako Ustav gaziš, kao što si do sad radio i rešenje će biti nesrećno. U ovih osam godina tvoje vladavine nikakvu platformu za pregovore sa Prištinom nemaš. Neozbiljno i nedržavnički. Ovi iz Prištine, kako tvoja premijerka kaže koji su došli iz šume, imaju platformu i poštuju svoj ustav na osnovu koga će da vode pregovore.

Tvoje je da se držiš Ustava i zakona Republike Srbije pa će onda i rešenje biti povoljno. Ako Ustav gaziš, kao što si do sad radio i rešenje će biti nesrećno

A Srbija stara državotvorna zemlja počev od dinastija Drvenarovića, Klonimirovića, Nemanjića sa svojim zakonima iz srednjeg veka u pregovore ulazi bez platforme i cilja. A usput gaziš i Ustav i zakone na kojima počiva. A zašto to radiš majstore? Da bi onako u tišini i mraku na tajnim sastancima sa Hašimom Tačijem u Parizu, Njujorku itd. mogao da trguješ teritorijom. Nedržavnički a izdajnički.

Kažeš da su za stanje na Kosovu i Metohiji krivi Josip Broz, Milošević, DOS. Samo ne ti. Čak i jedan Josip Broz koji je toliko mrzeo Srbe nije se usuđivao da Srbiji uzme Kosovo i Metohiju za razliku od tebe koji si spreman da ga se odrekneš. Glupo je da kraviš Miloševića kada si bio u njegovoj vladi. Što mu to tada nisi rekao? Za razliku od tebe koji si potpisao izdajnički Briselski sporazum i predao institucije srpske države na Kosovu i Metohiji, DOS ništa nije potpisao. Odbio je Ahtisarijev plan a to odbijnje je prihvatila i Skupština Srbije uz podršku 235 glasova i 15 uzdržanih. Uzdražani su bili poslanici poslaničke grupe Čede Jovanivoća. Partija kojoj si ti tada pripadao SRS prednjačila je u osudi Ahtisarijevog plana. Posle samo par godina ti ne da si prihvatio Ahtisarijev plan nego si prihvatio i mnogo manje od njega.

Kažeš da ništa nisi izdao. Jesi majstore. Separatistima si predao i sudstvo, i policiju, i energetiku, i telekomunikacije. Uspostavio si klasičnu državnu granicu između centralne Srbije i južne srpske pokrajine. Dugo si negirao da si tu granicu postavio 6. decembra 2012. godine dok ti se nije pokazao dokument. Danas nijedan srpski zvaničnik na čelu sa tobom ne može da uđe na KiM ako nema dozvolu separatista. Podsećam te da je Vojislav Koštinica 2006. godinu dočekao u severnom delu Kosovske Mitrovice kada se i obratio građanima a dozvolu za ulazak na Kosovo i Metohiju ni od koga nije tražio. Umesto da se u ovih osam godina boriš da Kosovo i Metohiju vratiš u sastav Republike Srbije ti si ga od svoje matice udaljio koracima od sedam milja.

Kažeš još da je za vreme tvoje vladavine nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji smanjeno. Vremenom je normalno da se smanji jer i Srba je manje. Ali zaboravio si da su u vreme tvoje vladavine u periodu 1998-2001. godine nasilje i ubistva nad Srbima bila najveća. U vreme dok si bio na vlasti desilo se i Staro Gacko i podmetnuta bomba pod autobus na relaciji Gračanica-Priština i još mnogo drugih zločina. U ovih osam godina tvoje vladavine na severu Kosova i Metohije ubijeno je šestoro Srba. Među njima i poznati narodni prvak Oliver Ivanović. Za ova ubistva u više navrata javno na televiziji si govorio da nisu etnički motivisana. Ako već znaš da nisu Albanci, ko su ubice i nalogodavci? Kaži nam.

Stalno nam spočitavaš da mi na Kosovu i Metohiji nemamo ništa. Ako nemamo ništa kako reče Matija Bećković „zašto traže da im ga damo“. Govoriš nam o realnom stanju i brojiš gradove i naselja u kojima nema Srba. Realno stanje je promenljiva kategorija. U vreme dok si bio na vlasti u periodu 1998-2001. godine u pećkoj opštini je živelo više 20 hiljada Srba. Gnjilanskoj 30. Prizrenskoj 15. Valjda je zadatak tvoj kao predsednika da se boriš da se ti ljudi vrate na svoja ognjišta a ne da teritoriju koja je napuštena i ispražnjena i tvojom krivicom ustupaš zločinicma i našim krvnicima.

Kažeš i da ne želiš više da se tela srpskih mladića vraćaju u Srbiju u sanducima. Ti imaš najmanje pravo da o tome govoriš. Setimo se samo kada si se javno u Skupštini Srbije zalagao za krilaticu da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana. Srbi sa Kosova i Metohije očekuju, ne da ratuješ niti da šalješ srske mladiće u rat, ali i da ne potpisuješ separatne i kapitulacione sporazume sa Albancima kao što si to već jednom uradio sa Briselskim sporazumom.

Ono što ne znaš jeste da je Kosovo i Metohija temelj naše kulture, duhovnosti, pismenosti, državnosti... Tebe za Kosovo vezuje samo da razmišljaš o procenitma. Sistemu daš-dam. Za tebe je Kosovo i Metohija pitanje tendera, a ne pitanje istorije

Realno govoreći, ti si posle potisanog Briselskog sporazuma izgubio legitimitet da vodiš pregovore sa separatistima. Problem Kosova ti i ne razumeš. Da bi ga shvatio moraš prvo da pročitaš konzulska pisma, ali ti za njih nisi ni čuo a kamoli pročitao. Ne razumeš suštinu problema na Kosovu i Metohiji. Da ga razumeš ti ne bi kao tako nedavno govorio da se manastir Devič nalazi u Zubinom Potoku a jezero Gazivode u Srbici. Ti ovaj problem i ne osećaš jer ga ne nosiš u duši. Za tebe su kosovski mit i kosovska epopeja samo neke legende. Glorifikuješ sultana Murata a pljuješ na Nebesku Srbiju. Možda grešim, ali ti iz tamo nekog Čipulića kod Bugojna nisi pozvan da rešavaš najvažnije srpsko pitanje, a to je pitanje Kosova i Metohije. Jer ono što ne znaš jeste da je Kosovo i Metohija temelj naše kulture, duhovnosti, pismenosti, državnosti... Tebe za Kosovo vezuje samo da razmišljaš o procenitma. Sistemu daš-dam. Za tebe je Kosovo i Metohija pitanje tendera, a ne pitanje istorije. Sistem je dajte mi mrvice, biću zadovoljan.

Na kraju želim da ti dam jedan dobronameran roditeljski savet imajući u vidu da je razlika imeđu nas dvojice nešto manje od 20 godina. Moram da ti kažem da je tvoje vreme isteklo. U interesu i države i društva i Kosova i Metohije mislim da ti je vreme da se povučeš. Što pre to uradiš biće lično za tebe i bezbolnije i bezbednije. Savet ne moraš da prihvatiš ali makar malo razmisli o njemu.

Autor je dr Marko K. Jakšić, nekadašnji narodni poslanik i član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

(NSPM)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner