Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Predsednik Vučić pere ruke od događaja u Banjskoj, a među Srbima na severu KiM rastu bes i tuga što Srbija nije učinila ništa da ih zaštiti
Kosovo i Metohija

Predsednik Vučić pere ruke od događaja u Banjskoj, a među Srbima na severu KiM rastu bes i tuga što Srbija nije učinila ništa da ih zaštiti

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
subota, 30. septembar 2023.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ izražava saučešće porodicama tragično poginulih Srba. Istovremeno očekuje da aktuelni režim u Beogradu pronađe načina da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.

Iako je prošlo skoro pet dana od oružanog sukoba u Banjskoj još mnoge stvari su nejasne i konfuzne oko samog događaja. Ruski sajt Telegram blizak vladajućim krugovima u Moskvi koji prati zbivanja na ratištu u Ukrajini kaže da sukobi u Banjskoj imaju dve bitne stavke. Prva, da to nije moglo da se odradi bez znanja i dozvole predsednika Srbije. I druga, da Aleksandar Vučić nikada ovako nešto ne bi uradio da nije dobio signale od svojih mentora na Zapadu. Telegram kaže da su prevarili predsednika Srbije, da su ti isti obavestili Prištinu koja je podmetnula klasičnu zasedu Srbima uz apsolutnu podršku KFOR-a koji se završio masakrom Srba.

Sukobi u Banjskoj imaju dve bitne stavke. Prva, da to nije moglo da se odradi bez znanja i dozvole predsednika Srbije. I druga, da Aleksandar Vučić nikada ovako nešto ne bi uradio da nije dobio signale od svojih mentora na Zapadu

General Momir Stojanović nekadašnji šef vojne kontraobaveštajne službe kaže u izjavi za N1 otprilike slično samo što iznosi tvrdnju da predsednik Srbije nije bio unapred upoznat sa svim ovim događajima a da su pregovore sa KFOR-om i strancima vodili čelnici ove srpske naoružane grupe. I on kaže da je KFOR obavestio Prištinu i Srbi su naleteli na minu zajedničkom akcijom ROSU policije i KFOR-a koji je davao bezrezervnu logistiku i podršku. Razlog za ovu podvalu genaral vidi u tome da se ovim putem agresivnost, nasilje, tortura koju Aljbin Kurti primenjuje prema Srbima jednostavno opravda ulaskom ove srpske oružane grupe. Drugi jedan general inače predsednik stranke Srce nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš u svojoj izjavi medijima kaže da se Aleksandar Vučić malo igrao rata koji je plaćen masakrom Srba sa severa Kosova i Metohije nedovoljno obučenih i pripremljenih za bilo kakve vojne akcije.

Kako god bilo ovo je veliki i strašan poraz pre svega srpske države praćen horskim porukama pre svega zasnovanih na likovanju od strane zapadnih posmatrača i analitičara uz žaljenje za ubijenim albanskim policajcem i gnušanjem prema navodnim srpskim teroristima. Cinično, podmuklo i licemerno. Tokom 90-tih godina na stotine srpskih policajaca ubijeno je i ranjeno i za koje vreme nikada se nije čula ni reč osude od strane bilo kojeg zapadanog političara ili analitičara. Sigurno je da se i danas u administraciji i organima samoproglašene republike Kosovo nalaze oni koji su činili zločine nad regularnom srpskom vojskom i policijom.

U nedeljnom obraćanju predsednika Srbije uočila se njegova distanca u tome da je ova akcija rezultat kosovskih Srba a ne bezbedonosnih snaga iz Srbije niti pak bilo kog pojedinca iz Srbije. Time predsednik pere ruke od svih ovih događaja. I uopšte, posle brojnih nasilničkih poteza Prištine bilo da su u pitanju registarske tablice, zabrana ulaska srpske robe, predsednik Srbije se krije iza kosovskih Srba gurajući ih na proteste i na barikade. Vlast u Srbiji umesto da primeni recipročne mere prema Aljbinu Kurtiju zašta ima apsolutno i potpuno pravo Aleksandr Vučić da se ne bi zamerio svojim mentrima na Zapadu u prve redove političke borbe gura Srbe sa Kosova i Metohije. Kao da je Kosovo i Metohija samo njihova briga a ne briga cele Srbije. Među građanima Srbima na severu Kosova i Metohije posle ovih događaja krije se bes, tuga i razočarenje da njihova država iako se vodila neravnopravna višesatna borba između Srba i obučenih specijalaca ROSU policije uz podršku KFOR-a ništa nije učinila da ih zaštiti. Bezbedonosne snage Srbije ostale su neme.

Do dolaska na vlast Aleksandra Vučića situacija na severu KiM je bila sledeća: o bezbednosti Srba brinili su MUP Republike Srbije u civilu kojih je na severu KiM bilo više od sedam stotina

Do dolaska na vlast Aleksandra Vučića situacija na severu KiM je bila sledeća: o bezbednosti Srba brinili su MUP Republike Srbije u civilu kojih je na severu KiM bilo više od sedam stotina. Isti posao odrađivala je i civilna zaštita sa blizu 600 pripadnika. Sa njima je sarađivala na istom poslu i koordinisala aktivnost Kosovska policija zastupljena u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Ove formacije kao i sami građani sprečavale su ulazak ROSU policije na sever Kosova i Metohije. Političke akcije u vidu protesta, mitinga, demonstracija organizovale su lokalne samouprave koje su birane po ustavu i zakonu Republike Srbije, Srpsko nacionalno veće i ostale institucije prisutne na ovom području.

Ovako organizovanu odbranu Aleksandar Vučić je Briselskim sporazumom uništio i razorio i ROSU policiji otvorio vrata na severu Kosova i Metohije. I ne samo to. Da li zato što je „pametan“ ili zlonamerno naredio je srpskim pripadnicima KPS policije da napuste posao i da duge i kratke cevi vrate Svećlji i Aljbinu Kurtiju. Još gore, na sednici separatističke vlade u Prištini predsednik „Srpske liste“ i ministar u toj vladi Goran Rakić glasa da se na severu KiM izgrade policijske baze ROSU policije uz prethodnu eksproprijaciju zemljišta uzetog od Srba. Na ovako razorenom i politički opustošenom području Aleksandar Vučić usmerava Srbe sa Kosova i Metohije da demonstriraju čime postaju samo glineni golubovi nad kojima se vrši nasilje od strane ROSU policije. Zato glavni krivac za tešku situaciju na severu Kosova i Metohije uz teror Aljbina Kurtija je i Aleksandar Vučić koji mu je pripremio dobar politički teren za njegove brutalne i nasilničke metode prema Srbima na severu Kosova i Metohije. 

Ovako organizovanu odbranu Aleksandar Vučić je Briselskim sporazumom uništio i razorio i ROSU policiji otvorio vrata na severu Kosova i Metohije

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ pozviva presednika Srbije po ko zna koji put, a ovo je poslednji čas, da radikalno promeni svoju politiku prema južnoj srpskoj pokrajini i očuva teritorijalni integritet Srbije. Skupština Srbije mora pod hitno da poništi Briselski sporazum a ima razloga jer ga Priština nije poštovala. Rešavanje statusa Kosova i Metohije mora da se premesti iz Brisela u Savet bezbednosti UN gde mu je mesto i gde se odlučuje i rešava na osnovu Rezolucije 1244SB. Skupština Srbije mora da ispuni svoja zakonska ovlašćenja i raspiše izbore na severu Kosova i Metohije. Skupština Srbije mora uz konsenzus svih političkih stranaka u Srbiji da donese platformu o Kosovu i Metohiji. Da je ona postojala ne bi Aleksandar Vučić mogao da potpiše Briselski i Vašingtonski sporazum a niti da prihvata francusko-nemački predlog.

Ovakvu političku putanju u odbrani Kosova i Metohije normalana Srbija bi morala da ima. Nažalost, od dolaska na valst Aleksandra Vučića 2012. godine Srbija prestaje da bude normalna. A on ucenjen zbog brojnih koruptivnih, kriminalnih afera, zananih i neznanih, nije sposoban niti je u stanju da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i poštovanje važećeg ustava na kojem je položio zakletvu. Nažalost, i dalje ćemo slušati njegovo cviljenje, kuknjavu, žalbe, jadikovke ali iskrene borbe za južnu srpsku pokrajinu neće biti. Uostalom, već viđeno.

Kosovska Mitrovica

29.09.2023. godine

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner