Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Osuđujemo izmišljene režimske optužbe o "atentatu" na Vučića i pokušaju državnog udara
Kosovo i Metohija

Osuđujemo izmišljene režimske optužbe o "atentatu" na Vučića i pokušaju državnog udara

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
petak, 17. februar 2023.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ najoštrije osuđuje fingirane, iskonstruisane, izmišljene i ničim opravdane optužbe iz već viđenog arsenala diktatorskog režima Aleksandra Vučića o neuspelom pokušaju atentata na predsednika, pokušaju navodnog državnog udara i napada na ustavno uređenje zemlje.

Svi ovi oblici državnog nasilja nad građanima imaju pre svega dva cilja. Prvi, da sakriju argumentovane i jasne optužbe na predstojeću izdaju Aleksandra Vučića i odricanje od svoje južne pokrajine prihvatanjem francusko-nemačkog predloga. I drugi razlog jesu preventivna hapšenja da onda kada potpiše kapitulaciju i odrekne se 16 posto teritorije građani budu zaplašeni i ne bune se na drastično gaženje Ustava i komadanje državne teritorije Republike Srbije. Iz tog razloga Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ zahteva od diktatorskog režima Aleksandar Vučića da sve uhapšene odmah pusti na slobodu jer upravo on svojim lišavanjem ljudskih prava i zatvaranjem političkih protivnika ruši ustavni poredak Republike Srbije.

Svi ovi oblici državnog nasilja nad građanima imaju pre svega dva cilja. Prvi, da sakriju argumentovane i jasne optužbe na predstojeću izdaju Aleksandra Vučića i odricanje od svoje južne pokrajine prihvatanjem francusko-nemačkog predloga

A šta se to čulo na protestu 15. februara u Beogradu šta Aleksandar Vučić želi da sakrije od svojih građana režiranom medijskom halabukom i pravom histerijom izdajničkog režima?

- Čulo se da francusko-nemački predlog Skupština Srbije mora hitno da odbaci kao što je to već uradila 2007. godine.  Doduše, tada se on nazivao planom Volfganga Išingera. U tom planu stoji, što Aleksandar Vučić želi da sakrije, da Republika Srbija mora da prihvati nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenost svoje južne pokrajine. U čestitiki za dan državnosti Srbije američki predsednik DŽozef Bajden nas obaveštava da je Aleksandar Vučić već prihvatio francusko-nemački plan pa sada američki predsenik očekuje da ga i sprovede.

I drugi razlog jesu preventivna hapšenja da onda kada potpiše kapitulaciju i odrekne se 16 posto teritorije građani budu zaplašeni i ne bune se na drastično gaženje Ustava i komadanje državne teritorije Republike Srbije

- Na protestu se čulo da francusko-nemački predlog otvara put samoproglašenoj republici Kosovo u NATO pakt koji takođe pozdravlja prihvatanje ovog plana od strane predsednika Srbije. Jer on omogućava da ova separatistička tvorevina pristupi ovoj vojnoj formaciji.

- Na protestu se govorilo da prihvatanjem nezavisnosti, teritorijalne celovitosti i suverenosti samoproglašene republike Kosovo znači i negiranje Rezolucije 1244 SB i drastičko kršenje Ustava Republike Srbije. Zaklinjanje Aleksandra Vučića da nikada neće priznati nezavisno Kosovo je samo prazna floskula jer francusko-nemački predlog za sada predviđa, i to im je dovoljno, da se Srbija sama odrekne svoje južne pokrajine.

- Takođe, sasvim opravdano upućivale su se kritike na račun predsednika Srbije koji kao vrhovni komandant Vojske Srbije blagonaklono gleda na gradnju vojnih baza samoproglašene republike Kosovo na severu Kosova i Metohije. U najmanju ruku od njega se očekuje da zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN ali predsednik iz samo njemu znanih razloga ne usuđuje se na ovakav korak.

- Učesnici protesta su žestoko reagovali i na stvaranje tzv. ZSO koja je institucija samoproglašene republike Kosovo i koja treba da se bavi pitanjima zdravstva, prosvete, socijale i kulture prenete od strane Vlade Republike Srbije. Ovaj politički čin značio bi definitivi raskid Republike Srbije sa svojom južnom pokrajinom kao i sa Srbima koji u njoj žive. Primera radi Srbi svoju tercijarnu zdravstvenu zaštitu više neće moći da ostvaruju u Beogradu nego samo u Prištini.

- Na protestu se još čulo da Aleksandar Vučić svojom politikom učestvuje u stvaranju Velike Albanije jer potpisvanjem francusko-nemačkog predloga odnosno odricanjem od svoje južne pokrajine on stvara idealnu priliku za ujedinjenje Kosova i Metohije i Albanije jer se prethodno Srbija odrekla svoje teritorije.

Na protestu se čulo da francusko-nemački predlog otvara put samoproglašenoj republici Kosovo u NATO pakt koji takođe pozdravlja prihvatanje ovog plana od strane predsednika Srbije

- Jedan od zahteva koji se takođe čuo jeste da srpski patrijarh Porfirije krene u održavanje litija po celoj Srbiji da bi se zaustavila već očigledna izdaja predsednika Srbije.

- Rečeno je da nažalost glavna opasnost za sudbinu Kosova i Metohije nisu ni Brisel, ni Vašington, ni Priština nego Aleksandar Vučić koji je od strane Zapada ucenjen zbog svojih evidentnih kriminalno-korupcionaških afera i problematične uloge u likvidaciji nekih svojih političkih protivnika.

- Na protestu je pokazan i dokument iz koga se vidi da je Vlada Srbije 06.12.2012. godine uspostavila granicu između Kosova i Metohije i ostatka Srbije. Aleksandar Vučić je po običaju lagao da je tu granicu uspstavila prethodna vlast 2011. godine što je netačno.

- Kako se i na protestu čulo istorija Srbije se deli na dva dela. Prvi do 2012. godine koga karakteriše uporna nastojanja srpskog naroda i srpkih vladara da očuvaju i zaštite svoju teritoriju nekada je gubeći, nekada je oslobađajući ali nikada ne pristajući na kapitulaciju. Drugi period je vreme Aleksandra Vučića koji trguje teritorijom ne bi li sačuvao vlast koja mu omogućava da stiče veliko bogatstvo.

- I najvažnije, svi prisutni su podržali predlog da Aleksandar Vučić nije dostojan da posle deset godina katastrofalne nacionalne i državne politike vodi i dalje pregovore o južnoj srpskoj pokrajini. To je jednoglasan zahtev Srba sa Kosova i Metohije kako onih koji i dalje žive na tom prostoru tako i onih koji su silom prilika morali da napuste ovo područje.

Ono što impresionira jeste da su organizatori protesta svoj novi najavili za 24. mart dan početka bombardovanja Srbije što je ujedno i prvi korak otimanja suverene srpske teritorije.

Sva ova događanja počev od burne sednice Skupštine Srbije na kojoj su poslanici opozicije žestoko kritikovali izdajničku politiku Aleksandra Vučića i pokazali punu spremnost u odbrani teritorijalnog inegriteta svoje države i ovaj protest upućuju na to da se građani Srbije neće lako odreći Kosova i Metohije.

Kosovska Mitrovica

17.02.2023. godine

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner