Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Ono što je Aleksandar Vučić 2013. Briselskim sporazumom posejao, danas žanju Srbi na Kosovu i Metohiji
Kosovo i Metohija

Ono što je Aleksandar Vučić 2013. Briselskim sporazumom posejao, danas žanju Srbi na Kosovu i Metohiji

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
subota, 17. decembar 2022.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ daje punu podršku zahtevima Srba na barikadama da se pod hitno svi uhapšeni puste na slobodu i da se ROSU policija povuče sa severa Kosova. Optužbe protiv Srba su surove, brutalne, izmišljene i montirane.

Ono što je zanimljivo kod ROSU policije jeste da separatistička vlada u Prištini po principu okupatorske vlasti gradi brojne kasarne na severu Kosova i Metohije. Kasarne su u skoro svim opštinama Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku. Ono što je tužno je to da je prethodni ministar u vladi Kosova i predsednik „Srpske liste“ Goran Rakić na sednici pomenute vlade glasao za tu odluku kao i za eksproprijaciju zemljišta koja se oduzima od Srba. Ista ta odluka pre neki dan je potvrđena opet od vlasti iz Prištine gde je i novi tzv. srpski ministar Nenad Rašić glasao za tu odluku. Zbog svega ovoga javni tužilac Srbije morao bi da pokrene krivičnu prijavu i protiv Rakića kao i protiv Rašića. Sve ovo govori koliko je opravdan stav Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohje „Otadžbina“ da Srbima nije mesto u separatističkim vlastima južne srpske pokrajine.

Današnje nevolje koje su zadesile Srbe na severu Kosova i Metohije su posledice Briselskog sporazuma. Ono što je Aleksandar Vučić 2013. godine sejao danas Srbi žanju na svojim grbačama. Briselskim sporazumom Aleksandar Vučić je uništio odbranu Srba i na poklon im doneo ROSU policiju

Ono što je interesantno jeste da se hapšenja obavezno vrše na administrativnim prelazima Jarinju i Brnjaku. To su tzv. integrisani prelazi gde neposredno jedna pored druge stoje kosovska policija i policija iz Srbije. Zadatak srpske policije jeste da, zbog geografske lokacije jer je taj prostor nasaljen isključivo Srbima, čuva kosovsku policiji u kosovsku carinu. Hapšenja se odvijaju na samoj liniji, vrši ih kosovska policija dok srpska policija to mirno gleda i posmatra. Iz tog razloga vlast u Beogradu morala bi pod hitno da ovakve prelaze demontira i vrati na stanje pre 06.12.2012. godine kada su oni uspostavljeni odlukom vlade Srbije čije je predsednik tada bio Ivica Dačić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić laže kada kaže da su oni uspostavljeni 2011. godine. Otprilike on se ponaša u Gebelsovom stilu da sto puta ponovljena laž postaje istina.

Današnje nevolje koje su zadesile Srbe na severu Kosova i Metohije su posledice Briselskog sporazuma. Ono što je Aleksandar Vučić 2013. godine sejao danas Srbi žanju na svojim grbačama. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da do Briselskog sporazuma ROSU policija nikada nije došla na sever Kosova i Metohije niti pak registarske tablice sa oznakama KS i RKS. Briselskim sporazumom Aleksandar Vučić je uništio odbranu Srba i na poklon im doneo ROSU policiju. Odbranu Srba je razbio tako što je dotadašnju srpsku policiju i civilnu zaštitu predao separtaistima u Prištini.

Ono što karakteriše današnje proteste Srba jeste da nema dovoljne solidarnosti pre svega od aktuelne vlasti. Nekada, pre Aleksandra Vučića, kada su Srbi držali blokade i barikade na njim su bili pristuni i poslanici Skupštine Srbije i pozicije i opozicije kao i  brojni prvaci političkih stranaka u Srbiji, članovi vlade Srbije pre svega iz ministarstava za KiM. Danas toga nema. Srbi sa Severa Kosova i Metohije se ne bore samo za sebe nego za celovitost svoje republike.

Separatistička vlada u Prištini je zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje i time zagorčava i otežava život Srba na ovom prostoru. Vlada Republike Srbije morala bi da zatvori i prelaze Merdare, Končulj, Cerevajku kojima se najveći broj Albanaca kreće i ide put Evrope. Nije korektno da samo Srbi pate zbog delovanja Aljbina Kurtija terorističkog ološa kako ga naziva Aleksandar Vučić dok stanovnici ostalog dela pokrajine Albanci uživaju i slade se. Nije dovoljno da Beograd drži jalove sednice saveta za nacionalnu bezbednost, podiže borbenu gotovost po ko zna koji put od koje se ni vrapci u Đakovice ne plaše nego metodama reciprociteta mora da utiče na političke prilike na Kosovu i Metohiji. U konkretnoj situaciji dok Srbi na Kosovu i Metohiji stradaju izigravanje mirotvorca kako to radi predsednik Srbiji logokom Otvorenog Balkana položaj Srba se samo pogoršava. Samarićanski princip koji primenjuje vlast u Beogradu da ako ti neko udari šamar ti mu okreni i drugi obraz nije dobar. Ako ni zbog čega drugog makar iz razloga što su zbog takvog stava Samarićani nestali.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ pozdravlja odluku vlade da se vrati do 1000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju. Ovaj zahtev je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ u proteklim godinama više puta tražio od vlasti u Beogradu. Da je vlast u Beogradu to ranije učinila ne bi se formirala vojska Kosova niti bi ROSU policija pravila kasarne na severu KiM.

Takođe bi vlada Srbije ne pitajući ništa zemlje zapada mogla da poništi sporazum koji je 2015. Aleksandar Vučić kao predsednik vlade potpisao sa Isom Mustafom kojim se ukida srpska civilna zaštita na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ovaj zahtev teatralno uputio ne verujući da će KFOR da ga odobri. Ali ono što ne zavisi od zemalja zapada i što možemo sami da ostvarimo to je da poništimo katastrofalni po nacionalne i državne interese Briselski sporazum i da stanje stvari vratimo na stanje pre 19. aprila 2013. godine. Time bismo oživeli postojanje srpske policije i srpskog sudstva što bi u mnogome poboljšalo bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Takođe bi vlada Srbije ne pitajući ništa zemlje zapada mogla da poništi sporazum koji je 2015. Aleksandar Vučić kao predsednik vlade potpisao sa Isom Mustafom kojim se ukida srpska civilana zaštita na Kosovu i Metohiji. I oživljavanje ove institucije podiglo bi odbranu Srba. Ono za šta takođe ne treba da pitamo nikog iz EU, a to smo dužni po Ustavu Republike Srbije, to je da se raspišu izbori za srpske opštine na severu Kosova i Metohije. Skoro će punih deset godina kako je Aleksandar Vučić uveo privremene mere opštinama na severu Kosova i Metohije a Skupština Srbije ne raspisuje lokalne izbore što je suprotno važećem Ustavu Republike.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ poziva predsednika Srbije da omogući i dozvoli da Skupština Srbije donese platformu o Kosovu i Metohiji i formira pregovarački tim za vođenje pregovora sa sepratistima u Prištini

Na kraju, po ko zna koji put, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ poziva predsednika Srbije da omogući i dozvoli da Skupština Srbije donese platformu o Kosovu i Metohiji i formira pregovarački tim za vođenje pregovora sa sepratistima u Prištini. Predsednik Srbije šta god mislio mora da prizna da ovako kako je radio u proteklih deset godina nije to činio na valjan način. Koliko puta je samo govorio da mi na Kosovu nemamo ništa i da mi tu nema šta da tražimo jer Srba nema ni u Kačaniku ni u Đakovici. Predsednik sa takvim stavovima ne može da odbrani Kosovo i Metohiju.

Kosovska Mitrovica

16.12.2022. godine

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner