Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Nije Srbija "saterana u ćošak", već Vučićeva izdajnička politika
Kosovo i Metohija

Nije Srbija "saterana u ćošak", već Vučićeva izdajnička politika

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
četvrtak, 06. decembar 2018.

 Višednevne proteste Srba na severu Kosova i Metohije iz razloga uvećanih carina od 100%, ili možda još bolje zbog hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, odlikuje jedna osobenost. Oni su bez energije, bezvoljni, apatični... Nekada više podsećaju na parastos nego na demonstracije. Umesto u centru održavaju se na periferiji grada Kosovske Mitrovice. Kao takvi oni ne mogu mnogo da uzbude ni Prištinu, ni Brisel, ni Vašington. Zato ovakvi protesti ne daju nikakav efekat.

Da su na taj način Srbi branili sever Kosova i Metohije od 1999. do 2012. godine, kako to voli da kaže Aleksandar Vučić, nijedan pedalj teritorije ne bi sačuvali. U ranija vremena, kada su Srbi branili prostore severa Kosova i Metohije, oni su davali smernice političke borbe a Beograd je pružao podršku. Danas se protestima rukovodi iz Beograda pa se čak i transparenti pišu u Kancelariji za KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvani „Aco Poligraf“ se krije iza protesta Srba. Pitanjem carine i pitanjem formiranja vojske tzv. Kosova moraju da se bave državni organi Republike Srbije i u toj borbi moraju da prednjače a Srbi sa KiM tome samo trebaju da daju nesebičnu podršku.

Iza priče o miru predsednika Srbije krije se običan kukavičluk. Ako želi da natera Prištinu da povuče svoju odluku o povećanju carina Beograd mora hitno da uvede recipročne mere. Sva roba koja ide prema Kosovu i Metohiji upućena iz susednih zemalja mora da se ocarini sa 100%. Ovko Priština ne trpi nikakve štete jer im je svejedno da li će da nabave brašno iz Subotice ili Segedina ili mleko iz Sombora ili Vukovara. Aleksandar Vučić zatvara oči pred činjenicom da tzv. Kosovo i Albanija prave jedinstven ekonomski prostor u kome nije predviđeno mesto za robu iz Srbije. Čak Tirana besplatno ustupa tzv. Kosovu luku Drač što je dogovoreno na sastanku obe vlade u Peći preko koje bi se južna srpska pokrajina snabdevala robom.

Šestog decembra 2012. godine Vlada Srbije je donela odluku o postavljanju klasične granice između Kosova i Metohije i Srbije. Odluku je potpisao ondašnji predsednik Vlade Ivica Dačić. Sledeći predsednik Vlade Aleksandar Vučić je uz postojeće administrativne prelaze dodao još dva nova

Šestog decembra 2012. godine Vlada Srbije je donela odluku (dostavljamo u prilogu) o postavljanju klasične granice između Kosova i Metohije i Srbije. Odluku je potpisao ondašnji predsednik Vlade Ivica Dačić. Sledeći predsednik Vlade Aleksandar Vučić je uz postojeće administrativne prelaze dodao još dva nova. Ti prelazi su između opština Zvečan i Novi Pazar kao i između Medveđe i Kosovske Kamenice. Ta odluka je doneta 2016. godine. Takođe postoji uredba Vlade Srbije da ako Srbi sa Kosova i Metohije pređu granicu mimo zvaničnih prelaza plaćaju kaznu do 120.000 dinara. Povećanje takse ili carine od 100% je idealna prilika da Beograd poništi svoju odluku o integrisanom upravljanju graničnim prelazima.

Kuriozitet je da srpska policija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak čuva carinike i graničnu policiju Prištine imajući u vidu da su ti prelazi na teritoriji potpuno naseljenoj Srbima. Bez ikakvog razloga separatisti iz Prištine juče su sa administrativnog prelaza Jarinje vratili košarkaše Partizana. I umesto da vlast u Beogradu pošalje poslednje upozorenje Prištini da će u slučaju sličnih postupaka zabraniti prolaz kroz ostatak Srbije svim stanovnicima južne srpske pokrajine koji imaju separatistička dokumenta, bilo da su to lične karte ili vozačke i saobraćajne dozvole, Beograd ćuti jer je predsednik Srbije bedna kukavica.

U senci svih ovih događaja predsednik Srbije nije napustio ideju o razgraničenju. To potvrđuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. O njoj se intenzivno pregovara u Briselu. Za crtanje geografskih karti, za predaju Kosova i Metohije zaduženi su Marko Đurić i Nikola Selaković. Sve do 2007. godine i jedan i drugi su bili u organizaciji „Aktivni centar“ koji je formirala ondašnja Vlada Vojislava Košunice za odbranu Kosova i Metohije. Danas im zbog karijere uopšte ne smeta da predaju južnu srpsku pokrajinu.

 Nemoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića zvanog „Aco Poligraf“ ogleda se i kroz političko držanje njegove „Srpske liste“. Politička je budalaština spavanje u separatističkoj skupštini da bi se ovi navodni srpski predstavnici sreli sa Johanesom Hanom. Umesto da i ministri i poslanici Srbi u separatističkoj vladi i skupštini napuste svoje funkcije oni i dalje kao koalicioni partneri Ramuša Haradinaja svojim prisustvom učestvuju u stvaranju Velike Albanije. Ni najavljeno formiranje vojske Kosova, ni povećanje stope poreza od 100%, kao ni zajednički projekat vlada tzv. Kosova i Albanije o ujedinjenju do 2025. godine nisu razlog da ovi „funkcioneri“ napuste svoje položaje. Umesto toga svedoci smo kuknjave, zapomaganja, prenemaganja, cviljenja, cmizdrenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog svima u svetu da umilostive Prištinu. Još kaže da je Srbija saterana u ćošak krijući da nije saterana Srbija nego on, jer je on obećao kada su ga dovodili na vlast 2012. godine da će da prizna Kosovo.

Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije  „Otadžbina“

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner