Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Nije bilo logora OVK, Martijev pristup me podseća na Gebelsa
Kosovo i Metohija

Nije bilo logora OVK, Martijev pristup me podseća na Gebelsa

PDF Štampa El. pošta
Hašim Tači   
četvrtak, 30. decembar 2010.

(Tagesanzeiger, 29.12.2010)

Premijer Kosova Hašim Tači upoređuje izveštaj Dika Martija o kriminalnim delatnostima OVK sa nacističkom propagandom. Ali ipak podržava dalja istraživanja.

Predsedniče, imate li bankarski račun u Švajcarskoj?

– Ne.

Jeste ikad imali račun u nekoj švajcarskoj banci?

– Da. Krajem devedesetih kad sam studirao u Cirihu.

Evropski poslanik Dik Marti Vas je opisao kao šefa jedne mafijaške organizacije koja je upetljana u kriminalne delatnosti. Poslanici u Bernu hoće da razjasne da li su pare od tih delatnosti završili na računima u Švajcarskoj.

– Nisam upetljan ni u kakvu kriminalnu delatnost. Niti ja niti neko iz moje familije ima svoj novac u Švajcarskoj. Uostalom, te tvrdnje o švajcarskim računima dolaze od srpske ulične štampe, koja ovih dana vodi prljavu kampanju protiv Kosova. Šteta da medije u Švajcarskoj hvataju na tu propagandu.

Nisam upetljan ni u kakvu kriminalnu delatnost. Niti ja niti neko iz moje familije ima svoj novac u Švajcarskoj. Uostalom, te tvrdnje o švajcarskim računima dolaze od srpske štampe.

U Švajcarskoj neki čak traže da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Osećate li se odgovornim za loš imidž Vaše zemlje?

– Priznanje Kosova od strane Švajcarske je bila jedna mudra odluka. Mi smo zato zahvalni vladi i narodu Švajcarske. Sa ovim korakom je Švajcarska priznala realnost na Kosovu i doprinela stabilnosti na Balkanu. Kosovo je priznato od strane najvažnijih demokratskih država na svetu. Švajcarska je dakle u najboljem društvu. Tek od proglašenja nezavisnosti imamo mogućnost da tesno sarađujemo sa Švajcarskom i rešavamo probleme. Švajcarska je za mnogo mojih sunarodnika postala u toku poslednjih skoro 50 godina druga domovina. Mi smo odlučni da potpomognemo integraciju kosovskih Albanaca (“Kosovara”) i zatim poboljšamo imidž.

To zvuči fantastično, ali realnost je drugačija. Dik Marti kaže da Vam je 2002. zabranjen ulazak u Švajcarsku. Je li to istina?

– Ne. Švajcarska mi nikad nije zabranila ulaz u zemlju. Nikad mi saopštena takva odluka. Postoji jedna srpska poternica, koju ignorišu zapadne zemlje jer su tvrdnje Beograda neutemeljene. Ja sam prošlih godina posetio nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Švajcarsku.

Optužbe u Martijevom izveštaju su teške. Ističe da ste odgovorni – zajedno sa saučesnicima – da ste bili umešani u trgovinu organima, trgovinu drogom i druga nedela. Sve izmišljotine?

– Izveštaj Dika Martija je dokument jedne političke odmazde. Nema ni činjenica ni dokaza. Ja nemam šta da krijem. Svi ti nagoveštaji su ispitani od strane UN, UNMIK-a i Euleksa. Ispostavilo se da su lažne. Bilo kako bilo, ja sam otvoren za dalja istraživanja. Martijev izveštaj je pun laži i bajki. Način na koji on piše me podseća na Gebelsovu propagandu. Ton tog pamfleta je rasistički. Gospodin Marti ponižava ceo albanski narod i pokušava da kriminalizuje narodno-oslobodilačku borbu protiv srpske ugnjetavačke politike. Naš otpor je bio legitiman, inače ga zapadne demokratije, SAD, NATO i EU ne bi podržale.

. Gospodin Marti ponižava ceo albanski narod i pokušava da kriminalizuje narodno-oslobodilačku borbu protiv srpske ugnjetavačke politike. Naš otpor je bio legitiman, inače ga zapadne demokratije, SAD, NATO i EU ne bi podržale.

Skoro svakodnevno pretite podizanjem tužbe protiv Dika Martija. Koliko Vam je to ozbiljno?

– Boriću se svim pravnim i političkim sredstvima protiv tog izveštaja. Martijeva perspektiva je zlonamerna , on hoće da naruši naš imidž da bi obeshrabrio dalja priznanja naše nezavisnosti. Dik Marti je uvek bio neprijatelj naše slobode. Bio je protiv intervencije NATO pakta i protiv nezavisnosti Kosova. Tako je postao sluga velikosrpskog nacionalizma.

Jeste li znali da ja OVK krajem devedesetih godina imala logore za mučenje na severu Albanije?

– Nije bilo takvih OVK logora.

Euleks policija je uhapsila nekoliko potencijalno nadležnnih za te logore. Uskoro treba da počne sudski proces protiv njih.

– Ja ne posedujem ni činjenice ni informacije o takvim logorima. I takozvana žuta kuća u Burelu u Albaniji, gde su navodno zarobljenim Srbima izvađeni organi, jeste jedna izmišljotina ulične štampe u Srbiji. Nijedan istražni sudija, niti hiljadu istražnih sudija neće naći nijedan dokaz.

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je takođe tvrdila da je imala indicije za masovne grobnice u Albaniji. Takođe je jedan vozač tvrdio da je lično vozio organe na aerodrome u Tirani.

– Gospođa Del Ponte je samo frustrirana zato što ništa nije uspela kao glavna tužiteljka. Čak je i koljač Slobodan Milošević umro bez presude, jer je ona loše pripremila proces. Tako da sad pljuje po svima, Kosovu, EU, SAD.

 

Dik Marti je uvek bio neprijatelj naše slobode. Bio je protiv intervencije NATO pakta i protiv nezavisnosti Kosova. Tako je postao sluga velikosrpskog nacionalizma.

 

Vama lično se prebacuje da niste samo potencijalno šef mafijaške organizacije, nego da ste upetljani u falskifikovanje izbornih rezultata.

– Izbori su propisno održani. Bilo je par neregularnosti, koje ćemo regulisati u sledećem krugu, 9. januara. Posle toga ćemo razgovarati sa Beogradom o rešavanju zajedničkih problema. U svemu tome nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova ne smeju da budu ugroženi.

(Prevod Filip Matić)