Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Napadi na mitropolita Amfilohija - Izdaja se prepoznala
Kosovo i Metohija

Napadi na mitropolita Amfilohija - Izdaja se prepoznala

PDF Štampa El. pošta
Slaviša Ristić   
petak, 13. septembar 2019.

 Frontalni napad troje probranih ministara srpske Vlade na Mitropolita Zetsko-primorsko-skenderijskog Amfilohija Radovića ničim izazvan pokazuje da je govor njegovog preosveštenstva na proslavi 800 godina Srpske pravoslavne crkve u Novom Pazaru jako uzdrmao Aleksandra Vučića.

Posle sastanka sa američkim senatorima Aleksandar Vučić je ni da trepne doslovce izjavio, neka mu se da samo nešto malo on će da prizna samoproglašenu republiku Kosovo.

Kada je Mitropolit sa punim prvom reagovao na najavljenu predaju KiM od strane predsednika Srbije, da ne budem vulgaran, „politički kerovi“ u liku ministara krenuli su u napad na Mitropolita. A zašto „politički kerovi“ jer Mitropolit ni u naznakama nije spomenuo ni Marka Đurića, ni Zoranu Mihajlović, a još manje Aleksandra Vulina. Aleksandar Vučić već po maniru stare kukavice nije smeo da uđe u sukob sa Mitropolitom nego je zato svoje potčinjene nahuškao da na njega laju.

I ne samo to. U tekstu Politike u kojem se žestoko napada njegovo preosveštenstvo autor se potpisuje kao Aleksandar Apostolski mada se u kuloarma priča da su tekst pisali Aleksandar Vučić i Beba Popović.

Za Aleksandra Vučića prave vrednosti su Veber, novac i lično bogaćenje. Za Mitropolita je služenje Bogu i narodu

I uopšte, zašto Amfilohije Radović smeta predsedniku Srbije? Razlog je u tome što je on predsedniku Srbije danas najveća prepreka za predaju Kosova i Metohije. Još davne 1756. godine srpska Patrijaršija je ovlastila Mitropoliju zetsko-primirsku da bude čuvar pećkog trona. Ta teška obaveza danas je na plećima Amfilohija Radovića i on se svojski trudi da i Patrijaršiju i ostale srpske svetinje sačuva za dobrobit srpskog naroda. Za predsednika Srbije Kosovski zavet, Nebeska Srbija su samo glupo robovanje prošlosti dok je za Mitropolita kosovska epopeja temelj na kome počiva srpska nacija. Za Aleksandra Vučića prave vrednosti su Veber, novac i lično bogaćenje. Za Mitropolita je služenje Bogu i narodu.

U napadima na Mitropolita srpski ministri njemu spočitavaju da je on u sprezi sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem. A istina je upravo sasvim suprotna. Javna je tajna da su razbijanje Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uradili u dogovoru sa Milom Đukanovićem i Stankom Subotićem. Setimo se samo njihovog sastanka u hotelu Ric u Parizu nakon kojeg je krenuo sunovrat Srpske radikalne stranke. I insceniranje navodnog državnog udara u Crnoj Gori nije moglo da prođe bez Aleksandra Vučića kako bi se podigao rejting crnogorskom predsedniku. Stavljanje u skupštinsku proceduru zakona o crkvama u Crnoj Gori dešava se upravo posle razgovora Aleksandra Vučića sa srpskim vladikama na kojem je prošao kao „bos po trnju“. Samo jedan mali insert, da bi što više dramatizovao stanje u srpskom narodu Aleksandar Vučić je govorio o demografiji i niskom natalitetu kod Srba. Kako se priča u crkvenim krgovima, tada ga je Mitropolit prekinuo i rekao mu da priča gluposti jer kakav natalitet kada vam je predsednica Vlade osoba drugačije seksualne orijentacije. Da bi se osvetio Mitropolitu on je kod svog priajtelja Mila Đukanovića inicirao da status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bude predmet rasprave u toj republici. I u toj borbi protiv Mitropolita Aleksandar Vučić je izgubio bitku, jer je Carigradski patrijarh Vartolomej dao apsolutnu podršku Mitropolitu.

Kada je mitropolit Amfilohije sa punim pravom reagovao na najavljenu izdaju KiM, Vučić nije smeo sam da uđe u sukob sa njim - već je svoje potčinjene nahuškao da laju na njega

Dosadašnja neuspešna kosovska politika daje Mitropolitu pravo da sumnja da se Aleksandar Vučić sprema da se odrekne Kosova i Metohije. Koliko je puta samo spomenuo da mi u južnoj pokrajini nemamo nijedan naš metar. Da Srba nema ni u Peći, ni u Prizrenu, ni u Mališevu... zaboravljajući da u sedam godina svoje vladavine nikada nije spomenuo povratak 250 hiljada interno raseljenih Srba. Dobar deo njih je otišao zbog loše organizovane zaštite kosovskih Srba koji su u stihiji 1999. godine napustili vekovno ognjište. Ondašnja vlast nije znala ili nije umela da te Srbe na pravi način zaštiti. A jedan od ministara u toj vlasti bio je Aleksandar Vučić. Na srpsku žalost upravo je Mitropolit sahranio više od petsto nedužnih srpskih žrtava koje je vlast ostavila na cedilu.

Opradano se sumnja da je formiranje vojske Kosova dogovoreno na tajnom sastanku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu. Zato o vojsci Kosova ne govore ni Vulin ni Vučić. Uvođenje stope poreza od 100% a bez adekvatnog srpskog odgovora liči na onu narodnu „da loš pas navodi vuka na tor“.

Opradano se sumnja da je formiranje vojske Kosova dogovoreno na tajnom sastanku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu. Zato o vojsci Kosova ne govore ni Vulin ni Vučić

Moj lični savet i savet Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ Mitropolitu Amfilohiju Radoviću da više ne časi ni časa nego da baci anatemu na izdajnika. Nikolaj Velimirović 1937. godine je bacio anatemu na Milan Stojadinovića zbog manje važne stvari od Kosova i Metohije a to je bio Konkordat. Kao egzarh pećkog trona Mitropolit je i u obavezi da to uradi. I ne samo to. Da bi se Kosovo i Metohija stvarno sačuvalo za buduće srpske naraštaje Mitropolit treba da razmisli o organizovanju jedne velike narodno-crkvene litije u Beogradu pod geslom „Sačuvajmo KiM od srpskog diktatora“. Samo tako nešto može da navede diktatora da se urazumi i odustane od dugo spremane izdaje.

Kako radili tako nam Bog pomogao.

Predsednik Narodnog pokreta Srba sa  Kosova i Metohije „Otadžbina“ i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner