Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Izdaja Kosova i Metohije pod oznakom "državna tajna" i "strogo poverljivo"
Kosovo i Metohija

Izdaja Kosova i Metohije pod oznakom "državna tajna" i "strogo poverljivo"

PDF Štampa El. pošta
Slaviša Ristić   
sreda, 11. januar 2017.

Zakazivanje i održavanje sednice skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju 11. januara 2017. godine bez prisustva javnosti predstavlja grubu zloupotrebu predsednika odbora Milovana Drecuna sa namerom da se od javnosti prikrije istina o izdajničkom delovanju predstavnika Vlade Srbije na pitanjima Kosova i Methoije.

Očigledna je namera vlasti da se istina po svaku cenu sakrije, uoči predsedničkih, a moguće i vanrednih parlamentarnih izbora.

Nedopustivo je da je Odbor za Kosovo i Metohiju do sada održao svega tri sednice od kojih je prva bila konstitutivna održana 28. juna 2016. godine. Drugu sednicu, a prvu radnu, Milovan Drecun je zakazao tek nakon zahteva grupe opozicionih poslanika koji su u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine tražili njeno održavanje i ona je napokon održana 17. oktobra 2016. godine. Treću sednicu odbora koja je održana danas, 11. januara 2017. godine bez prisustva javnosti predsednik odbora je takođe zakazao tek nakon pismenog zahteva sedam opozicionih narodnih poslanika koji su to tražili u skladu sa skuštinskim poslovnikom.

Podsećam da su ostali skupštinski odbori, kojih je ukupno 19, održali daleko veći broj sednica, a pojedini i preko 20! Odbor za evropske integracije održao je 12 sednica.

Nažalost i ovaj pokušaj opozicionih poslanika da se na sednici Odbora otvore važne teme, koje se namerno kriju od javnosti, je propao zbog odluke predsednika odbora Milovana Drecuna da sednicu zatvori za javnost.

Objektivnih razloga za zatvaranje sednice nije bilo. Predsednik odbora je kao razlog za zatvaranje sednice iskoristio informacije o stanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji koje su sačinjene od strane Vojno-bezbednosne agencije, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije, MUP Srbije, a koje su označene oznakom „strogo poverljivo“. Razume se da o sadržini tih informacija, sa kojima sam upoznat u skladu sa Odlukom o postupanju sa tajnim podacima, ne mogu da govorim jer me na to obavezuje Zakon. Ali sa druge strane savest i borba za istinu me obavezuju da iznosem svoje mišljenje da se radi o informacijama koje su naručene od predsednika odbora Milovana Drecuna kako bi se rasprava o Kosovu i Metohiji sakrila od javnosti.

Naime, navodi o kojima se u informacijama VBA i BIA govori ne mogu biti državna tajna, jer se radi o činjenicima, bezbednosnim incidentima ili političkim odlukama koje su se dogodile u proteklom periodu na prostoru Kosova i Metohij o čemu su javno govorili predstavnici Vlade Srbije, državni organi i mediji u Srbiji. Ako su tvrdnje koje su iznete u pomenutim informacijama državna tajna, onda bi Marku Đuriću, Milovanu Drecunu i medijima u Srbiji odavno trebalo da se sudi za krivično delo odavanja državne tajne.

Istina je, nažalost, da je ovo jedna prljava igra vlasti i da se radi o bezobzirnoj zloupotrebni najvažnijih bezbednosnih službi u zemlji kako bi se oznakom državna tajna zaštitila izdaja koju ova vlast konstantno sprovodi na Kosovu i Metohiji. Cilj je da se od javnosti sakrije da je Briselski sporazum najgori sporazum ikad potpisan u srpskoj istoriji kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi. Zajednica srpskih opština koja je predviđena u okvuru ovog sporazuma je samo fasada, ili reći dekor, koji treba da sakrije činjenicu da je ova vlast sama ukinula institucije srpske države na Kosovo i Metohiji. Ona treba da amnestira vladajući režim od neodgovorne nacionalne politike.

Nažalost, jedna takva Zajednica srpskih opština je samo šarena laža. Niko ne zna koje ona kompetencije i nadležnosti treba da ima. Ne zna se početak i kraj njenog konsituisanja. Iako se zna da ona treba da funkcioniše u okviru separatističke tvorevine Republike Kosovo, Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju obmanjuje javnost da će ZSO funkcionisati u okviru pravnog sistema Srbije. Na drugoj strani predsednik odbora Milovan Drecun pre nekoliko dana moli separatističke vlasti u Prištini da jednu takvu zajednicu ugradi u okvir svog ustava.

Izjave visokih funkcionera SNS da će na Sretenje početi da funkcioniše Zajednica srpskih opština su neozbiljne jer je svima u Srbiji jasno da ova vlast zbog navodnog ulaska u Evropsku uniju nema smelost da tako nešto uradi. Neodgovorna je i štetna izjava Marka Đurića koji u napadu lažnog patriotizma „preti“ Prištini rečima: „Strpljenju je došao kraj i ako je Priština mogla jednostrano da proglasi nezavisnost Kosova onda i Srbi mogu da formiraju Zajednicu srpskih opština“. Da li to znači da Marko Đurić poziva Srbe da u oni poput Albanaca jednostranim postupcima prave još jednu instituciju koja je suprotna Ustavu Srbije i koja terba da bude deo pravnog takozvanog „nezavisnog Kosova“.

Umesto pozivanja na dalje urušavanje srpskih institucija, pravi odgovor Prištini treba da bude raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji od strane Narodne skupštine Republike Srbije što je i ustavna obaveza predsednika Narodne skupštine. Tako izabrani lokalni organi vlasti po zakonima države Srbije imali bi legitimitet da se udružuju u neki oblik Zajednice srpskih opština koja bi bila deo pravnog sistema Srbije.

Nažalost za takav odgovoran način delovanja na Kosovu i Metohiji ova vlast nema ni volje, a ni hrabrosti.

Zato i kriju istinu od javnosti Srbije izbegavanjem da se na dnevni red Skupštine Srbije stavi rasprava o Kosovu i Metohiji, dok sednice Odbora za Kosovo i Metohiju zatvaraju za javnost. Verovatno će u narednom periodu pojačati retoriku lažnog srbovanja i patriotizma uoči predstojećih izbora, a na Kosovu i Metohiji će zajedno sa svojim poslušnicima nastaviti da ruše institucije države Srbije.

Autor teksta je samostalni narodni poslanik i član skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner