Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Imaju li cenu Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška - Izlaganje na sednici Narodne skupštine o KiM 3. februara 2023.
Kosovo i Metohija

Imaju li cenu Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška - Izlaganje na sednici Narodne skupštine o KiM 3. februara 2023.

PDF Štampa El. pošta
Slaviša Ristić   
nedelja, 05. februar 2023.

Gospodine Predsedniče Skupštine, Predsedniče Republike Srbije, uvaženi Narodni poslanici!

Ovaj saziv Parlamenta počeo je svoj rad pre šest meseci tako što je na svojoj prvoj posebnoj sednici raspravljao o Kosovu i Metohiji. Danas, a nakon šest meseci ponovo raspravljamo o Kosovu i Metohiji. Neupućeni posmatrači bi stekli pogrešan utisak da smo ozbiljni i odgovorni s obzirom da je ovo najvažnije i najbolnije državno pitanje ponovo na dnevnom redu ovog skupštinskog saziva. 

Građani Srbije, a naročito preostali Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju od nas odgovore na mnogobrojna pitanja u ovom teškom vremenu, a naročito odgovore na pitanja, hoće li moći da opstanu na svojim vekovnim ognjištima, ko će ih i kako zaštititi od albanskog terora, a posebno hoće li im ovaj Parlament garantovati Ustavno pravo da će živeti na Kosovu i Metohiji kao neotuđivom delu Republike Srbije?

Nažalost, sudeći po dosadašnjem toku sednice Skupštine, bojim se da se nećemo proslaviti i da ćemo napraviti samo još jednu reprizu jalovih rasprava koje smo imali pre šest meseci, bez iskrenog pokušaja da dođemo do zajedničkog rešenja kako ćemo i kojim putem dalje u vremenu pred nama kada je budućnost i sudbina naše južne pokrajine u pitanju.

Građani Srbije, a naročito preostali Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju od nas odgovore na mnogobrojna pitanja u ovom teškom vremenu, a naročito odgovore na pitanja, hoće li moći da opstanu na svojim vekovnim ognjištima, ko će ih i kako zaštititi od albanskog terora, a posebno hoće li im ovaj Parlament garantovati Ustavno pravo da će živeti na Kosovu i Metohiji kao neotuđivom delu Republike Srbije?

Ovo poslednje pitanje naročito se nameće nakon informacije da je pred Srbijom tzv. francusko-nemački predlog kao novi pregovarački okvir za postizanje normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kako kažu njegovi predlagači, a što nam je na neki način potvrdio i sam predsednik, Aleksandar Vučić.

Nažalost, o sadržini tog predloga znamo samo ono što nam je površno rekao predsednik Republike Srbije, kao i ono što smo prethodnih dana mogli da pročitamo i vidimo u nekim našim i stranim medijima. Ali i to malo je dovoljno da opravdano strahujemo da je pred Srbijom izizetno loš predlog sa elementima ultimatuma.

Vlada i Kancelarija za Kosovo i Metohiju dostavili su nam Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini za period od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine. To je zaista jedan od najtežih perioda kroz koji srpski narod prolazi od 1999. godine do danas. Možda će nekom zvučati čudno, ali ja moram da kažem da mogu da stanem u odbranu svakog slova onog dela Izveštaja koji opisuje nasilničko ponašanje fašističkog režima Aljbina Kurtija u poslednjih godinu dana, kao i očigledno odsustvo reakcije od strane tzv. međunarodne zajednice, naročito njihovih predstavnika na Kosovu i Metohiji.

 Šta je država Srbija uradila ili da li je dovoljno uradila da zaštiti Srbe i spreči Kurtija  i Prištinu makar u nekim od počinjenih zlodela? 

Pokušaji ubistva, premlaćivanje i zastrašivanje Srba, naročito dece, neselektivna hapšenja pod izmišljenim optužbama , potpuna okupacija Severa Kosova i Metohije od strane specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova, izgradnja vojno-policijskih baza na otetom privatnom zemljištu samo su neka od zlodela koja Aljbin Kurti sistematski sprovodi sa jasnim ciljem proterivanja Srba sa Kosova i Metohije. Ovo je samo deo nasilnog delovanja Prištine koji je, kao što rekoh, dosta verno opisan u izveštaju.

Postavljam pitanje svima nama, a posebno Vama Predsedniče Republike Srbije:  Šta je država Srbija uradila ili da li je dovoljno uradila da zaštiti Srbe i spreči Kurtija  i Prištinu makar u nekim od počinjenih zlodela? Ja mislim da nije. Osim intervencija kod predstavnika međunarodne zajednice koji se, po običaju, prave gluvi i slepi i podizanja borbene gotovosti naše Vojske, drugih kon kretnih poteza Srbije nije bilo.

Srbi sa Kosova i Metohije su skoro prepušteni sami sebi. Napustili su tkzv. kosovske institucije nakon nelegitimne smene regionalnog komandanta Nenada Đurića i početka kažnjavanja vlasnika vozila sa KM tablicama. Podigli su barikade nakon hapšenja Miljana Adžića i Dejana Pantića, a nakon ilegalnog upada pripadnika ROSU skoro na celom severu Kosova i Metohije.

Još jedno pitanje na ovu temu želim da Vam postavim gospodine Predsedniče: Da li znate da kompromisno rešenje o KM i drugim registarskim tablicama sa KiM koje je postignuto 23. novembra 2022. godine  više ne važi kad se tiče albanske strane?

To su uradili sami. Znam da Vam mnogi spočitavaju da ste ih Vi u tome podstrekivali. Kao neko ko živi dole među tim ljudima znam da je to odluka samih Srba. Nisu mogli više da trpe teror Aljbina Kurtija. Ali, ono što Vam zameraju je činjenica da ste im u toj mirnoj borbi obećali apsolutnu podršku koliko god ona trajala , a onda ste 28. decembra u Raški, rekao bih ultimativno , zatražili da uklone barikade, iako glavni zahtevi građana nisu bili ispunjeni, a to je oslobađanje uhapšenih i povlačenje pripadnika ROS-u sa Severa. Osim Pantića, kome je određena mera kućnog pritvora nijedan drugi zahtev Srba nije bio ispunjen. Nakon uklanjanja barikada duplirao se broj ilegalnih policijskih baza i pripadnika albanske policije na severu KiM.

Još jedno pitanje na ovu temu želim da Vam postavim gospodine Predsedniče: Da li znate da kompromisno rešenje o KM i drugim registarskim tablicama sa KiM koje je postignuto 23. novembra 2022. godine  više ne važi kad se tiče albanske strane?

Šta se desi sa „našom malom taktičkom pobedom“ kako ste tada nazvali ovaj kompromis? Ljudi su razumeli da je kompromis da ne mogu da registruju nove automobile i dobijaju nove registarske tablice , a da za stare registarske tablice mogu da produžavaju registraciju. 

Što se tiče francusko-nemačkog predloga njega nažalost možemo da komenatrišemo samo na osnovu nezvaničnih informacija iz medija s obzirom da zvaničnu verziju nismo dobili, što je apsolutno neshvatljivo. Ali se može naslutiti na osnovu raspoloživih informacija da je izhuzetno nepovoljan po Srbiju.

Ako je tačno da u jednoj od tačaka tog predloga, (što smo mogli da vidimo u nekim domaćim listovima) stoji , između ostalih nepovoljnih i neprihvatljivih odredbi i sledeća, citiram:

„Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredelenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije, onda je potpuno jasno šta je cilj ovog predloga. To je predaja Kosova i Metohije.

Eventualnim prihvatanjem ovakve odredbe besmisleno bi bilo naše protivljenje članstvu tkzv. Kosova u Ujedinjene nacije jer od nas tamo ništa ne zavisi. Posledice prihvatanja ovakvog predloga po državu Srbiju bile bi katastrofalne, a naročito pogubne za budućnost Srba i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji. Ne vidim ko bi od preostalih Srba na Kosovu i Metohiji poželeo da ostane da živi u tzv. državi Kosovo, odnosno Velikoj Albaniji

Eventualnim prihvatanjem ovakve odredbe besmisleno bi bilo naše protivljenje članstvu tkzv. Kosova u Ujedinjene nacije jer od nas tamo ništa ne zavisi. Posledice prihvatanja ovakvog predloga po državu Srbiju bile bi katastrofalne, a naročito pogubne za budućnost Srba i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji. Ne vidim ko bi od preostalih Srba na Kosovu i Metohiji poželeo da ostane da živi u tzv. državi Kosovo, odnosno Velikoj Albaniji.

Predsednik Srbije nas je obavestio da su mu predlagači plana predočili posledice sa kojim bi se suočila Srbija ukoliko odbaci ponuđeni predlog, a to su: prekid Evropskih integracija, ukidanje bezviznog režima kao i obustavljanje postojećih i prekid budućih investicija iz Evropske unije.

Da li zapadni predstavnici blefiraju ili su ozbiljni u pretnji da ekonomski kazne Srbiju ne možemo pouzdano da znamo ali, ukoliko naše buduće odluke u vezi Kosova i Metohije budemo donosili isključivo na bazi ekonomskih računica onda bismo morali da sebi postavimo pitanje, koja je vrednost zemlje, jezera, šuma i rudnih bogatstava na KiM, a naročito imaju li cenu Pećka Patrijaršija, Dečane, Gračanica i Bogorodica Ljeviška. Verujem da se tom računicom u Srbiji niko neće baviti.

Čak i da se zajednica srpskih opština formira po principu četiri sporazuma iz Brisela o kojima je govorio Predsednik Vučić, to će biti institucija tzv. Kosova, koja Srbima ne može biti zamena za državu Srbiju. Nažalost Srbi bi izgubili i poslednje institucije Srbije u oblasti zdravstva i prosvete, kao poslednju vezu sa državom Srbijom koju još imaju

Ono što je očigledno poslednjih dana se ponovo na velika vrata vraća priča o Zajednici srpskih opština ne samo od naših zvaničnika već i od mnogobrojnih predstavnika međunarodne zajednice. Ona bi trebalo da bude šargarepa koju će Srbija progutati zarad prihvatanja francusko-nemačkpog predloga i odricanja od Kosova i Metohije.

Oni navodno vrše ogroman pritisak na Aljbina Kurtija kako bi prihvatio Zajednicu srpskih opština, a u isto vreme američki ambasador u Prištini izjavljuje da Amerika neće podržati nijedan aranžaman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda ili koji ugrožava suverenitet i nezavisnost Kosova. Sličnu izjavu dao je i evropski posrednik Miroslav Lajčak.

Čak i da se zajednica srpskih opština formira po principu četiri sporazuma iz Brisela o kojima je govorio Predsednik Vučić, to će biti institucija tzv. Kosova, koja Srbima ne može biti zamena za državu Srbiju. Nažalost Srbi bi izgubili i poslednje institucije Srbije u oblasti zdravstva i prosvete, kao poslednju vezu sa državom Srbijom koju još imaju.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner