Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Haradinaj poručio Tačiju da pazi šta radi
Kosovo i Metohija

Haradinaj poručio Tačiju da pazi šta radi

PDF Štampa El. pošta
Slađan Nikolić   
utorak, 10. jun 2008.

Kosovska policijska služba koja se s pravom može nazvati „Kosovska terorističko policijska služba (KTPS)“, uhapsila je devetnaestogodišnjeg Fazlija Sejdiju iz Prištine, koji je kako kaže Veton Eljšani nekakav portparol ove terorističke formacije. jedan od napadača na kuću Hašima Tačija. Eljšani je rekao da je Sejdiju priznao da je pokušao da uđe u Tačijevu kuću, ali tvrdi da je tamo hteo da uđe zbog krađe kao i da nije znao o čijoj se kući radi. KPS, odnosno KTPS proverava njegovu tvrdnju.

Na pitanje da li ovaj napad na Tačijevu kuću može biti povezan sa starim neprijateljstvom između njega i Ramuša Haradinaja, Eljšani je odgovorio da nema takva saznanja, ali da se svi mogući motivi ovog događaja ispituju.

Izvor FoNeta među dobro obaveštenim Albancima je rekao da je verovatnija mogućnost da se Tači "zamerio nekom drugom" i da na Kosovu postoje najmanje tri privatne vojske koje su iz kriminalnog miljea a Oliver Ivanović iz G17 plus, lider nekakve Srpske liste ka že da je je "još rano za sukob Haradinaja sa Tačijem". "Očekujem da Haradinaj krene u septembru, to će biti najbolje vreme i zbog predstojećih izbora na Kosovu", rekao je Ivanović agneciji FoNet.

U prvom slučaju – informacija iz redova dobro obaveštenih Albanaca, tipičan je primer plasirane dezinformacije, a u drugo slučaju – izjava Olivera Ivanovića, tipičan je primer izjave političara diletanta. Po Ivanoviću, Haradinaj će na Tačija da krene septembra valjda puškama, bazukama, oklopnim vozilima i to baš pred nekakve izbore na KiM. Tako nešto bi uradio samo lud čovek a Haradinaj ni najmanje nije ludak iako je zločinac parekselans.

O čemu se zapravo radi?

Ne radi se o ni o kakvom napadu na kuću teroriste Tačija, već se radi o akciji upućivanja poruke po tipičnom principu mafije. Ta poruka je u vezi sa osudom teroriste Fljorim a Ejupi ja koga je Međunarodno veće Okružnog suda u Mitrovici oglasilo krivim i osudilo na 40 godina zatvora jer je, kako je konstatovano, zajedno sa drugim osobama podmetnuo i aktivirao eksploziv koji je 16. februara 2001. „digao” u vazduh autobus „Niš ekspresa” kojim su na Zadušnice izbegli Srbi sa Kosova i Metohije putovali iz Niša u Gračanicu .

Naime, terorista Fljorim Ejupi je „vojnik“ Ramuša Haradinaja i kao takav je između ostalog učestvovao u pokušaju ubistva Tahira Zemaja, u Peći 2002. godine, kao i u njegovo ubistvo, koje je izvršeno u januaru 2003 godine. Kao „vojnik“ Ramuša Haradinaja učestvovao je i u progomu Srba 17. marta 2004. godine i tom prilikom je izvršio ubistvo jednog vojnika KFOR-a. Tek tada su se gospoda iz KFOR-a dozvala pameti i izvršila pritisak na vlasti Albanije da uhapse Fljorima Ejupija, koji se u ovoj zemlji nalazio kao agent CIA u redovima novog čeda ove obaveštajne agencije - terorističke ANA.

Međunarodno veće Okružnog suda u Mitrovici nije se bavilo nalogodavcima terorističkog napada na autobus „Niš ekspresa” kojom prilikom su poginuli: dvogodišnji Danilo Cokić, njegova majka Snežana i otac Nebojša, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milikić, Dragan Vukotić, Mirjana Dragović, Sunčica Pejačević, Tihomir Stojković i Živana i njen suprug Nikola Tokić koji su preminuli od zadobijenih povreda desetak dana kasnije. Da jeste, sigurno bi se došlo do toga da Ejupi nije jedini krivac, kao i to da je Ramuš Haradinaj nalogodavca ovog gnusnog zločina.

Prema tome, sasvim je izvesno da se u slučaju „napada na Tačijevu kuću“ radi o upućivanju poruke Haradinaja Tačiju da ovaj ne čini dovoljno kako bi zaštitio „borce za slobodu“. Takođe, Tači se nalazi pod pritiskom od pojedinih faktora međunarodne zajednice da na KiM sprovede vladavinu prava. To sprovođenje vladavine prava podrazumeva i suočavanje sa zločinima iz prošlosti a u mnoge od tih zločina umešan je Ramuš Haradinaj.

Na poziciji na kojoj se nalazi, tzv. premijer, tzv. Nezavisnog Kosova, Hašim Tači, može da se skoncetriše samo na one zločine koje je počinio i za koje je odgovoran Ramuš Haradinaj i time ga u svakom smislu kao svog velikog rivala, uništi. Zato i ova poruka s upadom u kuću a znači „Pazi šta radiš. Sledeći put će biti drugačije“.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner