Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Deklaracija o neopozivom odbijanju briselskog sporazuma Beograda i Prištine
Kosovo i Metohija

Deklaracija o neopozivom odbijanju briselskog sporazuma Beograda i Prištine

PDF Štampa El. pošta
Sabor srpskog naroda Kosova i Metohije   
ponedeljak, 22. april 2013.

1. Sabor odlučno i neopozivo odbija Sporazum od 15 tačaka koji su vlasti Srbije parafirale u Briselu sa predstavnicima albanskih institucija u Pokrajini 19. aprila ove godine (a potvrdile na današnji dan). Imajući u vidu da ovaj Sporazum krši Ustav Republike Srbije i ukida njene institucije na severu Kosova i Metohije, narod Srbije koji živi u ovom delu zemlje neće dopustiti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo.

2. Pošto se čitav pregovarački proces, zajedno sa parafiranjem i potvrđivanjem Sporazuma odvijao mimo volje srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije na koji se Sporazum odnosi, Sabor ga smatra nelegitimnim i nevažećim. Sabor izražava ogorčenje na činjenicu da su najviši predstavnici vlasti Republike Srbije predali deo Pokrajine pod srpskom upravom onima koji su izvršili nasilni čin otimanja Kosova i Metohije

3. Činom potpisivanja ovog Sporazuma Srbija se odriče ne samo svojih institucija na severu Kosova i Metohije nego i svog prava, kako domaćeg tako i međunarodnog, na svoju južnu Pokrajinu. Oni koji su to učinili zaslužuju svaku osudu, jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje, a sve zarad svojih uskih političkih interesa.

4. Zbog svega ovog, srpski narod sa severa Kosova i Metohije neće dopustiti primenu ovog sramnog Sporazuma. Imamo u vidu i svetinju Kosova koju svojim življenjem čuvamo, ali i našu egzistenciju i sudbinu koje se dovode u pitanje ako potpadnemo pod vlast Albanaca na šta nas ovaj Sporazum tera.

5. Naš neposredan odgovor na štetnost iznuđenog Sporazuma jeste postupanje po Ustavu naše države Republike Srbije koji je potvrđen od strane naroda na referendumu. Mi građani, kao nosioci suvereniteta prema članu 2. Ustava, ćemo poštovati i primenjivati Ustav Republike Srbije.

6. Polazeći od Ustava Republike Srbije Sabor zaključuje da je došlo vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Skupština AP Kosova i Metohije imaće privremeni karakter zbog okolnosti u kojima se osniva. Skupštinu će u početku činiti odbornici – delegati Skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Njoj će moći da pristupe delegati svih skupština srpskih opština u Pokrajini, kao i skupština opština nacionalnih zajednica.

7. Tokom svog privremenog zasedanja Skupština AP Kosova i Metohije obavljaće nadležnosti iz kruga ustavnih nadležnosti autonomnih pokrajina imajući u vidu vanredne okolnosti njenog osnivanja i delovanja.

Sva pitanja u vezi nadležnosti, organizacije, organa i službi, kao i pitanje prvih izbora delegata ove Skupštine, urediće se privremenim Statutom. Ovaj akt, kao i drugi akti neophodni za rad Skupštine AP Kosova i Metohije, biće doneti na osnivačkoj sednici ovog predstavničkog tela srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ovi privremeni akti važiće do donošenja posebnog zakona o suštinskoj autonomiji AP Kosova i Metohije po postupku predviđenom za promenu Ustava.

8. Sabor je čvrstog uverenja da građani Srbije treba još jednom, kao i kada je bio usvajan važeći Ustav Republike Srbije, da na referendumu potvrde svoju volju da Kosovo i Metohija treba da ostanu u sastavu Srbije.

Pre ocene o ustavnosti briselskog Sporazuma i njegovog eventualnog potvrđivanja na referendumu, isti se ne može primenjivati.