Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Vučić opet odlazi u Brisel bez pregovaračke platforme o KiM - tako se najlakše izdaju nacionalni interesi
Komentar dana

Vučić opet odlazi u Brisel bez pregovaračke platforme o KiM - tako se najlakše izdaju nacionalni interesi

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
ponedeljak, 14. jun 2021.

Pre neki dan su separatisti u Prištini održali svoju skupštinu, normalno zajedno sa poslanicima Vučićeve „Srpske liste“, i utvrdili platformu za pregovore sa Beogradom. I posle skoro deset godina vladavine Aleksandar Vučić nema nikakvu platformu za pregovore sa separatistima. Ne zna se o čemu, kako, i oko čega će srpski vlastodržac da vodi pregovore u Briselu sa separatistima. Razlog za nemanje jasne političke pozicije tokom pregovora sa secesionistima leži u tome da se bez platforme najlakše predaju i prodaju srpski državni interesi. Uostalom, Briselski i Vašingtonski sporazum najbolji su dokaz za to.

Briselskim sporazumom Aleksandar Vučić se odrekao državnih ingerencija u južnoj srpskoj pokrajini, a u Vašingtonskom je otišao čak i korak dalje pa je nagovarao Jevreje da priznaju samoproglašenu republiku Kosovo, a gde bi zauzvrat ta paradržavna tvorevina sedište svoje ambasade locirala u Jerusalim. Izraelski ambasador u Beogradu je to slikovito predočio građanima Srbije i predsednika Srbije, izdajnika, isterao na čistinu.

Razlog za nemanje jasne političke pozicije tokom pregovora sa secesionistima leži u tome da se bez platforme najlakše predaju i prodaju srpski državni interesi. Uostalom, Briselski i Vašingtonski sporazum najbolji su dokaz za to

Ali ako već nema platformu predsednik Srbije ima neke druge, najblaže rečeno, antisrpske stavove. On nama govori da Srbija nema ništa na Kosovu i Metohiji pa zato moramo da se odreknemo ove teritorije. Pa još kaže, da Srba nema ni u Đakovici ni u Kačaniku pa stoga taj prostor nije naš. Podsmeva se Kosovskom mitu i Nebeskoj Srbiji a veliča Vebera, protestansku filozofiju i divi se caru Muratu. Sve su to jasne i nedvosmislene izjave našeg vrlog predsednika. Običaj ima i da kaže da ne može jedna strana da izgubi sve, a druga da dobije sve, što je notorna politička glupost. Predsedniku su u glavi samo tenderi, provizije, trgovačke mahinacije i manipulacije a ne jasna politička platforma zasnovana na važećem Ustavu Republike Srbije.

Predsednik danas kaže da ništa neće da potpiše što nije u interesu Srbije. Predsednik po običaju laže. To je isto i ranije govorio pa je potpisao i Vašingtonski i Briselski sporazum. Dovoljno je da ga Zapad samo malo jače stegne i uceni i onda on na sve pristaje. Očito je da je njegova specifična tačka topljenja jako niska pa predsednik na sve pristaje.

Medijatori sadašnjih pregovora Beograda i Prištine su Brisel i Vašington. Iako se Rusija u više navrata nudila, kroz reči njenog ministra Sergeja Lavrova, da i ona bude medijator Aleksandar Vučić Rusku Federaciju nije pozvao. Zato danas pregovore vode i Palmer i Lajčak ali Rusa nema. Tokom pregovora 2008. godine zahtev Vlade Vojislava Koštunice je bio kategoričan, ako je na pregovorima prisutan američki predstavnik onda mora da bude i ruski. Zato smo onda imali sa američke strane Frenka Viznera a sa ruske sadašnjeg ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka.

Nažalost, predsednik Srbije od Rusa očekuje nešto drugo. Da onda kada on potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa samoproglašenom republikom Kosovo Rusi ne stave veto na prijem „Kosova“ u UN na osnovu Rezolucije 1244 SB. Zato je u zadnjih mesec dana u Moskvu slao i Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića da ubeđuju rusku stranu da zažmure na ulazak „Kosova“ u UN.

Nažalost, predsednik Srbije od Rusa očekuje nešto drugo. Da onda kada on potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa samoproglašenom republikom Kosovo Rusi ne stave veto na prijem „Kosova“ u UN na osnovu Rezolucije 1244 SB. Zato je u zadnjih mesec dana u Moskvu slao i Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića da ubeđuju rusku stranu da zažmure na ulazak „Kosova“ u UN. Portparol spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je po ko zna koji put ponovila jasan ruski stav, rešenje statusa Kosova i Metohije mora da bude strogo u okviru Rezolucije 1244 SB. A Rezolucija 1244 određuje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije.

Predsedniku Srbije smeta Rezolucija 1244 SB pa stoga u više navrata govori da ljudi ne znaju da je tumače, da ta rezolucija nije u interesu Srbije, da ta rezolucija sprečava ulazak Srbije u EU, i još puno toga. Očita je namera našeg predsednika da se odrekne južne srpske pokrajine - a da ne bude izdajnik. Narodski kazano, hoće da baci kamen a da sakrije ruku.

I koliko god to čudno izgledalo, celovitost Republike Srbije danas čuva Ruska Federacija. Ne možda zbog prevelike ljubavi prema Srbiji nego iz svog interesa. Prizananje samoproglašene republike Kosova kao države vodi ovu teritoriju u NATO pakt a Rusi su žestoki protivnici daljeg širenja NATO pakta. 

Kosovska Mitrovica

14.06.2021. godine

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner