Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Režim u Beogradu Srbe sa KiM tretira kao građane neke druge države
Komentar dana

Režim u Beogradu Srbe sa KiM tretira kao građane neke druge države

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
ponedeljak, 13. april 2020.

Borba protiv korona virusa na severu Kosova i Metohije protiče u upornom nastojanju izdajničkog režima iz Beograda da prikažu kako oni kontrolišu taj deo južne srpske pokrajine i da oni određuju preventivne mere zaštite stanovništva. Što je gola laž.

Sve odluke o karantinu za Zvečan i Kosovsku Mitrovicu i o uveđenju policijskog časa nažalost donosi separatistička vlast iz Prištine. Uostalom, secesionisti iz južne srpske pokrajine sedam dana pre Beograda zatvorili su škole i fakultete i sve ugostiteljske objekte na Severu KiM. Zatvaranje su izvršili inspektori iz Prištine u pratnji Kosovske policijske službe koji su svi od reda na platnom spisku separatista.

Vlast iz Beograda, recimo preko predsednika privremenog organa za Kosovsku Mitrovicu osniva krizni štab koji je navodno na čelu borbe protiv korona virusa i koji odluke donosi u saradnji sa Beogradom ali na terenu stvari stoje drugačije. Mere kao što je policijski čas od petka do ponedeljka koji se sprovodi u ostatku Srbije ne sprovodi se na severu Kosova i Metohije jer ovde važe drugačija pravila. Kosovsku policijsku službu koja treba da sprovodi odluke Vlade Srbije plaća Priština a ne Beograd i oni sprovode odluke koje donose separatisti.

Briselskim sporazumom je Aleksandar Vučić separatistima predao institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao što su sudstvo, policija, civilna zaštita pa iz tog razloga separatisti upravljaju životom Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Čak i ove institucije kao što su prosveta i zdravstvo polako ali sigurno prepuštaju se Prištini. Uz dozvolu ministarstva zdravlja Republike Srbije vlast samoproglašne republike Kosovo oprema rendgen kabinet u bolnici u Kosovskoj Mitrovici kao što i jednom delu lekara i sestara daje platu koji rade u zdravstvenim ustanovama na severu Kosova i Metohije. Beograd je to dozvolio iz razloga štednje, kako oni kažu, da ne bi opteretili budžet Srbije a u stvari postepeno ali sigurno i ovaj deo institucija ustupaju Prištini.

Ovog meseca je i Elektro-privreda Srbije na Kosovu i Metohiji trebala da ode u ruke separatista ali je samo epidemija korona virusom to privremeno zaustvila. Pre neki dan je ministar unutrašnjih poslova samoproglašene republike Kosovo posetio Leposavić i administrativni punkt Jarinje a mediji iz Prištine najavljuju skorašnju posetu Aljbina Kurtija severu Kosova i Metohije. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je pre neki dan izjavio da sa vlastima u Prištini tj. sa Aljbinom Kurtijem ima jako dobru saradnju, za razliku od pre nekog vremena kada nije imao dobru saradnju pa se postavlja pitanje čemu tako česta promena stavova Beograda kada je u pitanju južna srpska pokrajina.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se hvali da je on najzaslužniji za dobru snabdevenost hranom i lekovima na severu KiM i da to čini na način koji samo on zna, valjda hoće da kaže alternativnim šumskim putevima. Aleksandar Vučić po običaju laže. Snabdevenost je pristojna iz razloga što je to zasluga trgovaca koji se zbog ličnog profita dovijaju na razne načine da bi snabdeli svoje prodavnice. Tipičan primer da predsednik laže su apoteke.

Privatne apoteke su prepune lekova i sanitetskog materijala a apoteke i bolnica pod nadležnoću ministarstva zdravlja Srbije zvrje poluprazne. Kakva je politika prevare i licemerstva predsednika Srbije govori i otvaranje pre neku godinu srpske bolnice u Pasjanu kod Gnjilana. Iako su bolnicu u Pasjanu izgradili separatisti iz Prištine lični prijatelj Aleksandra Vučića Hašim Tači mu je dozvolio da je on svečano otvori obmanjujći građane Srbije da je ona izgrađena novcem Vlade Srbije.

I ono što je najbolnije za Srbe sa Kosova i Metohie jeste da ih izdajnički režim iz Beograda tretira kao građane neke druge ili tuđe države. Ako žele da uđu u centralnu Srbiju moraju da idu u obaveznu izolaciju isto kao da dolaze iz Rumunije, Mađarske ili neke druge države.

Kosovska Mitrovica

12.04.2020. godine

(NSPM)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner