Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Pravna problematičnost Rezolucije 1244
Komentar dana

Pravna problematičnost Rezolucije 1244

PDF Štampa El. pošta
Milan Blagojević   
nedelja, 25. septembar 2022.

U vezi sa Rezolucijom 1244 SB UN postavlja se pitanje njene pravne valjanosti. O tome se u srpskoj javnosti gotovo ništa ne govori, već se Rezolucija uzima kao datost, gotovo bogom dana. A nije tako i o tome treba da se govori.

Po meni, to nije pravno valjani akt, jer se njime flagrantno povređuje međunarodno pravo i suverenitet Srbije. Naime, članom 2 tačka 7) Povelje UN propisano je da ništa u toj povelji ne ovlašćuje UN  (a to znači ni SB UN) da se miješaju u stvari država članica UN koje su po svojoj prirodi njihova  unutrašnja pitanja.

U članu 78 Povelje UN je propisano da se odnosi među svim članicama UN zasnivaju na načelu suverene jednakosti, što je propisano i u članu 2 tačka 1) Povelje UN. Prema tome, nema nijedna država ponaosob, a ni u okviru SB UN, pravo da se na bilo koji način, uključujući i rezoluciju, miješa u pitanje autonomije, da li će ona biti suštinska, visokog ili najvišeg stepena (kao što čini SB UN u Rezoluciji 1244), jer su oblici autonomije isključivo unutrašnje političko pitanje svake države, u konkretnom slučaju nekadašnje SR Jugoslavije, a sada Srbije kao njenog pravnog nasljednika.

Osim toga, Rezolucija 1244 je pravno nevaljana i zato što se njome legitimiše zločin agresije NATO-a koji je prethodno izvršen. Naime, NATO je bez ikakvog ovlašćenja SB UN vojno napao jednu državu, okupirao dio njene teritorije i onda je taj zločin agresije SB UN legitimisao ovom Rezolucijom 1244 kojom uređuje razmještanje trupa na KiM pod suštinskom komandom NATO-a, kako stoji u Rezoluciji 1244, tj. pod komandom zločinca agresora. Takva Rezolucija je suprotna Povelji UN, u kojoj je, u članu 1 tačka 1), propisano da je cilj UN, dakle i SB UN kao organa UN, suzbijanje akata agresije.

Najzad, članom 103 Povelje UN je propisano da kad su na jednoj strani obaveze koje država ima prema Povelji UN, a na drugoj strani su državne obaveze prema nekom drugom pravnom izvoru, prednost, a to će reći jaču pravnu snagu, imaju obaveze države prema Povelji UN.

Zato, uzimajući u obzir sve prethodno rečeno, pouzdano proizlazi da je Rezolucija 1244 SB UN pravno nevaljana, jer je suprotna Povelji UN kao najvišem, bolje reći vrhovnom izvoru međunarodnog prava.

To što je učinio SB UN Rezolucijom 1244 je kao kada bi država najprije preko svog suda ubicu koji je ubio čovjeka i oteo mu kuću oslobodila od optužbe za te zločine, a onda šef te iste države, ili parlament ili vlada, tom ubici odlukom dodijele kuću ubijenog i kažu da ubica dalje vrši suštinsku komandu nad kućom onoga koga je ubio.

(Autor je redovni profesor ustavnog prava iz Banjaluke)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner