Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Paralelni svet
Komentar dana

Paralelni svet

PDF Štampa El. pošta
Srpski sabor Dveri   
ponedeljak, 19. oktobar 2009.
Srbija nastavlja da bude država u kojoj vladaju dvostruki standardi prema patriotskim, sa jedne strane, i drugim nevladinim organizacijama, sa druge strane. Neprestano se proširuju krugovi obračuna sa neistomišljenicima i pokušava dovesti u pitanje svaka tačka slobodnog mišljenja i delovanja. Na redu je očito „Nova srpska politička misao”, jedna od najvažnijih slobodnomislećih naučnih i medijskih ustanova Srbije.

„Javna debata o govoru mržnje i sudskim postupcima koji se vode zbog govora mržnje…”, organizovana 16. oktobra 2009. od strane neumorne Inicijative mladih za ljudska prava bila je još jedna prilika da se domaća javnost uveri u paralelnu stvarnost današnje Srbije. Ovo je bio i vrhunac novije istorije Druge Srbije koja se drznula da krene i u analize sudskih procesa i tako nameće kao nadsudska, vrhovna vlast u Srbiji. Razume se da to nema nikakve veze sa demokratijom i nezavisnim radom sudstva, ali itekako ima veze sa uobičajenom praksom drugosrbijanskih NVO, koje su sada nahuškane na novu žrtvu – NSPM.

U takvoj paradoksalnoj Srbiji ponovo smo videli malo medijsko čudo u kome je moguće da organizaciji koja u svom radu baštini sistematsku antiustavnu podršku separatističkoj „Republici Kosovo” (pogledati saopštenje Inicijative mladih za ljudska prava na njihovom sajtu od 22. februara 2008. u kome između ostalih demokratskih dostignuća piše „Srbija je dužna da prizna republiku Kosovo…” http://www.yihr.org/sao.php?id=293&lang=_bhs) ne samo bude dozvoljen dalji neometan rad već i dato pravo da medijski presuđuje o radu NSPM, jedne od poslednjih oaza slobodne reči u Srbiji.

Postavlja se pitanje ko je odgovoran za takav status, osionost i medijsku moć organizacije u čijim saopštenjima možete pročitati i mnoge druge drugosrbijanske bisere tipa da je „celokupan državni aparat učestvovao u prikrivanju tragova masovnih zločina na Kosovu…” (saopštenje od 22. februara 2008. http://www.yihr.org/sao.php?id=293&lang=_bhs)? Zašto nadležni organi i po pitanju ovakvih tzv. neoliberalnih nevladinih organizacija, čiji je antiustavni rad evidentan, ne deluju energično kao kada se radi o patriotskim organizacijama koje se tako olako zabranjuju iz misterioznih razloga?

Današnji režim u Srbiji sve viši liči na ideale Druge Srbije. Režimlije treba da znaju da se drugosrbijanski jakobinci neće zaustaviti dok ne skinu i njihove glave i revolucionarno ne zauzmu sve državne funkcije. Što se nas iz patriotskih NVO tiče, mi tih iluzija nemamo: Druga Srbija označava NATO okupaciju i istorijski kraj Srbije, i naše je da se tome suprotstavimo. Zato je odbrana svake napadnute tačke slobodne misli u Srbiji odbrana celog fronta lične, narodne i državne slobode i dostojanstva u Srbiji.