Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Čemu nas uči primer Nagorno Karabaha i hoće li Vučić posetiti u Hagu svog prijatelja Hašima Tačija
Komentar dana

Čemu nas uči primer Nagorno Karabaha i hoće li Vučić posetiti u Hagu svog prijatelja Hašima Tačija

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
sreda, 11. novembar 2020.

Potpisivanje primirja između Jermenije i Azerbejdžana povodom Nagorno-Karabaha uz posredovanje Ruske Federacije pokazuje punu vrednost međunarodnog prava kojeg se Azerbejdžan držao zadnjih 30 godina. Posle tri decenije Azerbejdžan je izašao na međunarodno priznate granice koje niko na svetu ne može da mu ospori.

Azerbejdžan čekao više od 30 godina da se sklope kockice

Najveći deo Azerbejdžanaca napustio je Nagorno-Karabah i okolinu i da na tom prostoru faktički niko od pripadnika tog naroda nije živeo. Međutim, Azerbejdžancima nije padalo na pamet da kažu, kao što to govori Aleksandar Vučić, da iz tog razloga treba da se odreknu međunarodno priznatih teritorija

Vredi istaći da je najveći deo Azerbejdžanaca napustio Nagorno-Karabah i okolinu i da na tom prostoru faktički niko od pripadnika tog naroda nije živeo. Međutim, Azerbejdžancima nije padalo na pamet da kažu, kao što to govori Aleksandar Vučić, da iz tog razloga treba da se odreknu međunarodno priznatih teritorija. Azerbejdžan je čekao više od 30 godina da se sklope kockice i sazru međunarodne prilike da on ostvari svoje teritorijalno pravo.

Zato je politička glupost kada slušamo predsednika Srbije kada kaže da on ne želi zamrznuti konflikt jer će doći do rata kao u Nagorno-Karbahu. Drugim rečima, predsednik hoće da kaže da mi treba da se odreknemo praiskonskog dela svoje teritorije koje po Rezoluciji 1244 SB i međunarodnom pravu nama pripadaju. Kosovo i Metohiju niko ne može da nam oduzeme izuzev ako ga se sami ne odreknemo. Za razliku od Srbije Azerbejdžan nema kriminalca, lopova i izdajnika na čelu države nego ima patriotu koji brani suverenitet i teritorijalni integritet svoje države.

Briselski sporazum klasičan primer izdaje Aleksandra Vučića

Vučić je demontirao institucije srpske države u južnoj srpskoj pokrajini i primorao srpske sudije da polože zakletvu pred ustavom samoproglašene republike Kosovo i ratnim zločincem Hašimom Tačijem. Samo to, pa je dovoljno da se predsedniku sudi za krivično delo nacionalne veleizdaje

Briselski sporazum je klasičan primer izdaje Aleksandra Vučića koji je demontirao institucije srpske države u južnoj srpskoj pokrajini i primorao srpske sudije da polože zakletvu pred ustavom samoproglašene republike Kosovo i ratnim zločincem Hašimom Tačijem. Samo to, pa je dovoljno da se predsedniku sudi za krivično delo nacionalne veleizdaje.

Onog časa kada je u Jermeniji došla proamerička i prozapadna vlada izgubila je rusku podršku

Primer Nagorno-Karabaha govori o još jednoj neobičnoj političkoj situaciji. Dok je Jermenija bila pod ruskim kišobranom Azerbejdžan se nije usuđivao da je napadne. Onog časa kada je u Jermeniji došla proamerička i prozapadna vlada izgubila je rusku podršku i Azerbejdžan je ostvario svoje političke ciljeve. Pomoći od strane Zapada nije bilo. Egzodus Jermena u Nagorno-Karabahu opet su Rusi sprečili jer su njihove vojne jedinice kao mirovne snage došle da ih zaštite.

Poučan primer za Srbiju, ako želi da sačuva svoju celovitost

Danas u Savetu bezbednosti Rezoluciju 1244 brani Ruska Federacija a ne Vašingtonski sporazum Aleksandra Vučića. On ima pravo i može da se kocka sa svojim porodičnim imanjem u Čipuliću kod Bugojna u Bosni i Hercegovini ali ne i sa Kosovom i Metohijom za koje ga ama baš ništa ne vezuje da bi on sa njim trgovao

Ako Srbija želi da sačuva svoju celovitost ovo je dovoljno poučan primer jer danas u Savetu bezbednosti Rezoluciju 1244 brani Ruska Federacija a ne Vašingtonski sporazum Aleksandra Vučića. On ima pravo i može da se kocka sa svojim porodičnim imanjem u Čipuliću kod Bugojna u Bosni i Hercegovini ali ne i sa Kosovom i Metohijom za koje ga ama baš ništa ne vezuje da bi on sa njim trgovao.

KiM u sastavu Srbije može da sačuva samo silazak Vučića i njegove bratije sa vlasti

Sve u svemu, jedino silazak sa vlasti Aleksandra Vučića i njegove bratije može da sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije. Ovih osam godina njegove vladavine karakteriše permanentna izadaja srpskih državnih i nacionalnih interesa u južnoj srpskoj pokrajini.

PS

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ pretpostavlja da će predsednik Srbije makar iz pristojnosti da poseti svog bliskog prijatelja Hašima Tačija u pritvorskoj jedinici u Hagu. Ako je sa njim mogao bezbrojeno puta da se sastaje na tajnim lokacijama u Parizu, Rimu, Briselu, Njujorku sigurno je da može da dopre i do Haga.

Kosovska Mitrovica, 11.11.2020.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner