Komentar dana

Licitacija

PDF Štampa El. pošta
Ljubiša Spasojević   
sreda, 18. novembar 2009.

Prigušeno svetlo. Prava atmosfera. Licitacija se odvija u državi koja je zavijena u crno i vezana žutom trakom, transparentno, pred očima obnevidele javnosti. Škripanje mikrofona koji voditeljka licitacije uzima u ruke za trenutak nadjačava krčanje creva nemih posmatrača i žamor zainteresovanih kupaca. Prodaja počinje:

Zahvaljujemo se svim prisutnim koji su svojim dolaskom pokazali interesovanje za predmet današnje licitacije. Moglo bi se reći da vlada svetsko interesovanje, pošto su prisutni kupci sa sve četiri strane. Posebno pozdravljamo kupce sa Zapada, ali i sa juga, severa i istoka. Zapravo, posebno pozdravljamo sve njih, pošto broj strana sveta sa kojih su došli odgovara broju stubova na koje se oslanjamo. Ova licitacija je samo za vas, ali i za ostale kupce.

Na prodaju prvo iznosimo severni deo. Kao što znate, to je bogata ravničarska, plodna zemlja koju naseljava dosta gladnih. Početna cena su glasovi manjina u Skupštini. Gospodin u prvom redu, ako dobro vidim, to je naš severni sused, potvrđuje cenu. Da li neko daje više? Podsećam Vas da uz ovaj deo naše teritorije koja će uskoro biti vaša, dobijate i stranke koje se zalažu za statut Vojvodine i regionalizaciju Srbije, što će Vam omogućiti da ostale predmete licitacije dobijete po povoljnijoj ceni. Ima li zainteresovanih? Nudite i podršku našoj koaliciji?! Odlično! Prvi put? Drugi put? Gospodin sa Zapada, koji je pre šezdesetak godina naseljavao ovaj deo je takođe zainteresovan. Vi ne licitirate? U dogovoru ste sa gospodinom sa severa? Treći put? Put koji nema alternativu? Prodato! Prodato za glasove manjina u Skupštini i podršku našoj koaliciji.

Sledeći predmet licitacije je južni deo naše teritorije za koji je prirodno zainteresovan naš novi sused sa juga, koji je to postao uz pomoć ortaka sa Zapada. Nemojte da se nadmećete odvojeno, tako bismo dobili povoljniju cenu za nas, a nepovoljniju za Vas. Zbog dobrosusedskih odnosa sa Vama, početna cena je samo jedan glas manjina u našoj Skupštini. Podsećamo Vas da je tamošnji remetilački faktor prilično umiren, pošto smo postavili policiju i granične punktove prema tom delu naše teritorije. Ovaj deo je sada u sporu, ali imajte u vidu da je u pitanju mišljenje koje nikoga ne obavezuje. Takođe znamo za Vaše planove da tu teritoriju proširite i stvorite jednu veliku, u čemu Vas nećemo sprečavati. Da li Vam te mogućnosti odgovaraju? Da li Vam cena odgovara? Nama odgovara! Nudite i podršku našoj koaliciji?! Pri put? Drugi Put? Treći put? Put koji nema alternativu?? Prodato! Južni deo naše teritorije prodat za jedan glas nacionalnih manjina u Skupštini i podršku našoj koaliciji – gospodinu sa juga koji je zastupnik gospodina sa Zapada.

Poslednji deo na našoj današnjoj licitaciji je nekada bivša prestonica naše države. Prodaje se, već pogađate, za glas podrške nacionalnih manjina i njihovu vernost našoj koaliciji. Opet imamo samo jednog kupca. Vi ste gospodine već po Vašim rečima na konjima dolazili u ove krajeve i dobro ste upoznati sa njihovom lepotom. Koliko vidim i sada ste na konju baš kao i mi. Dogovarate se i Vi sa gospodinom sa Zapada? Nudite nešto više? Nudite da put koji nema alternativu popločate turskom kaldrmom!!! O kako je to velikodušno od Vas i gospodina sa Zapada!!! Prvi put? Drugi put? Treći put? Put koji nema alternativu popločan turskom kaldrmom??? Prodato!!! Prodato!!! Prodatooo!!!! Prodato za glas podrške nacionalnih manjina i podršku našoj koaliciji, kao i put bez alternative popločan turskom kaldrmom gospodinu na konju, čime je postignuta najbolja cena za ovaj deo naše teritorije!

Znam da ste zadovoljni današnjom licitacijom, kao što smo i mi, jer smo obezbedili ostanak na vlasti što je u našem, a još više u Vašem interesu, poštovani kupci. Obaveštavamo Vas da će se sledeća licitacija održati čim se ostatak naše zemlje regionalizuje.

Vi gospodine imate neko pitanje? Pitate da li smo i mi na prodaju? Vi ste očigledno ovde zalutali, pošto ste totalno neobavešteni. Mi smo se odavno prodali!

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner