Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Licemerje i neprofesionalnost medija „Druge Srbije“
Komentar dana

Licemerje i neprofesionalnost medija „Druge Srbije“

PDF Štampa El. pošta
Strahinja Gvozdenović   
petak, 15. oktobar 2010.
Slučaj prvi – veoma veliki

B92 je tokom ovih dana „slučajno“ propustio da nas izvesti i o tome da je ta medijska kuća i tada na čelu sa „liderom budućnosti“ Veranom Matićem, krajem 2000. godine, dodelila navijačima Crvene Zvezde „Delijama“ „Nagradu za životno delo“ i plaketu, kako je B92 naveo, „za zasluge u petooktobarskoj revoluciji“ kada su, kako je B92 naveo, grupe navijača razoružale policiju iz stanice u ulici Majke Jevrosime. Znamenita nagrada B92 je dodeljena „Delijama“ u kulturnom centru B92 „Reks“, kako je navedeno u vestima B92, pred velikim auditorijumom, kada su dodeljene i nagrade za fudbalera veka, najboljeg glumca, najveću rokenrol ličnost itd. Oni koji pamte dugo i neselektivno, sećaju se da je u „Reksu“ bio krem B92 i današnje „Druge Srbije“, krem petooktobarske revolucije i današnje vlasti, poput Sonje Liht, Sonje Biserko, Nataše Kandić, Svetlane Lukić, Čedomira Jovanovića, Dragana Šutanovca, Borisa Tadića, Žarka Koraća, Nenada Čanka i mnogih drugih.

U obrazloženju nagrade čelnici B92, Verana Matića, su rekli :“Momci koji su se deset godina suprotstavljali režimu, tukli se sa milicijom dok su ostali spavali u svojim kućama. To su Delije.“

Na binu „Reksa“, pred veliki i krem auditorijum izašli su Gaga, Marko, Šavija, Peđa, Jovica, Tima i Ciga i primili plakete i deset baklji! Danas su ova lica, lica sa TV poternica Tadićevog režima, iako rade isto to što su i radili pre deset godina. Tuku se sa policijom i suprotstavljaju režimu, dok ostali spavaju u svojim kućama. I danas su „Delije“. Ispred „Delija“, tada heroj, a danas lice sa TV poternice, Dragan Vasić – Gaga se zahvalio rečima :“Nadamo se da više nećemo primati ovakve nagrade, jer to neće biti potrebno. Očekujemo neke mnogo lepše nagrade“. Usledio je frenetičan aplauz, najsrdačniji te večeri i prikazan je film o Delijama (tuča sa policijom na utakmici protiv Torpeda, prikazi stadionskih superkoreografija, sekvence sa prekinutog derbija i ispred Skupštine 5. oktobra). Ove reči Dragana Vasića se danas čine i proročanskim i dvosmislenim. Sve vlasti su u narednim godinama obilato nagrađivale navijače. Najviše stranke DOS-a i sadašnjeg režima.

Međutim, nagrade navijačima je davao i Miloševićev režim, ništa manje, jer niko ni ne spori da je Arkan bio pre svega vođa navijača, a tek kasnije ratni vođa i biznismen.

I pre ove B92 Nagrade za životno delo, „navijači“ i ostali – tvrdi se kriminalci, koji su „razoružali policiju u stanici Majke Jevrosime“ su sebe nagradili odnevši svo oružje iz te stanice – tvrdi se veliku količinu oružja, i potom su stanicu potpuno demoliranu, zapalili. U novinama „Pres“ se pre neki dan pojavila i informacija da je Ivan Bogdanov, predstavljen kao vođa navijača u Đenovi, jedan od onih koji su učestvovali u „razoružavanju“ policije u stanici Stari grad. Tada je bio nagrađen za životno delo od strane B92 i bio je heroj za veći deo DOS-ovog režima, a danas ga ta ista kuća B92 i režim koji vodi ista stranka koja je žarila i palila DOS-om, DS, nagrđuju za životna nedela. Pitamo ih jedno, kada su grešili i kada su bili u pravu, tada, sada ili nikada? Sadašnji režim ali i tzv. Druga Srbija, poručuju – Ako si sa nama, bićeš heroj, ma šta činio i sve će ti biti dozvoljeno i oprošteno. Ako nisi, bićeš državni neprijatelj. I tako ovi ljudi, navijači, po navici, rade jedno te isto – suprotstavljaju se režimu i tuku se sa policijom. Međutim, izgleda ih niko nije obavestio da se režimi menjaju. Ili jeste? Možda su samo dosledni i u dobru i u zlu?

Očekujemo da insajderka Brankica Stanković, napravi svoju posebnu emisiju u kojoj će detaljno istražiti ovaj slučaj. Sav potreban materijal se nalazi u njenoj matičnoj kući, u B92. Ajmo Brankice!

Slučaj drugi – veoma mali

U listu „Vreme“, broj 1031 (pretprošli broj), iskusna novinarka Tamara Skroza, je objavila članak „Sekretarka od malih nogu“(nadnaslov – Portret savremenika) koji najavljuje posetu državne sekretarke SAD, Hilari Klinton. U dosadnom i površnom članku nastalom kao rezultat kompiliranja informacija sa interneta, što je legitimno, ali i čudi i baš ukazuje na površnost i neznanje, što je jednako neprofesionalnosti, Hilari se označava kao Hilari Bonam! Ovim autorka Skroza verovatno želi da ukaže na devojačko prezime gospođe Klinton? Ovde se može utvrditi sledeće. Prvo, Tamara Skroza je neuka i ne zna, nešto što je dobro poznato, da je devojačko prezime Hilari Klinton – Rodam, a ne Bonam. Ili je novinarka odnekle prepisala delove članka, sa sve tuđom greškom, ili je sama pogrešila, iz neznanja i površne pretrage interneta – jer čim ukucate Hilari Klinton, odmah se otvori serija izvora gde se vidi i prezime Rodam. Državna sekretarka je rođena kao Hilari Dajen Rodam a zvanično se predstavlja kao Hilari Rodam Klinton. Tako da je ono Rodam i često i opštepoznato. Postoji odlična engleska glumica Helena Bonam Karter, ali ona nije ni u kakvoj vezi sa Hilari Klinton. U sledećem broju nedeljnika nije se pojavila nikakva ispravka redakcije, niti pismo čitalaca koje ukazuje na ovu grešku. Mogu da zaključim da je „Vreme“ , osim što je politički gledano, pristrasno i neprofesionalno, slabo čitano i sopstvenoj redakciji a kamoli od strane čitalaca.