Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Danke, kancelaru Šolc!
Komentar dana

Danke, kancelaru Šolc!

PDF Štampa El. pošta
Dragan Dobrašinović   
subota, 11. jun 2022.

Da će nemački kancelar Šolc prilikom posete Beogradu biti ultimativan i grub, bilo je jasno i pre nego što je sleteo na aerodrom "NikolaTesla". Sve informacije koje su pristizale iz nemačkih medija i od njihovih zvaničnika jasno su ukazivale na sadržaj i ton poruka sa kojima Šolc stiže u svoju prvu posetu Srbiji.

Ali da će u toj meri, sa stanovišta interesa koje zastupa, biti kontraproduktivan i, ne zamerite na izrazu, prilično glup, nije bilo lako poverovati. Čak i sada, kada je to već skorašnja prošlost, ostaje neka vrsta neverice da je tako nešto ipak pošlo za rukom kancelaru najveće i najmoćnije evropske države. A pošlo mu je.

Kancelar se, izgleda, dobro potrudio da nas na brzu ruku podseti na sva skorašnja nepočinstva njegove države prema našem narodu. I uspeo je

Sam redosled poseta na balkanskoj mini turneji bio je dovoljan da izazove revolt kod ogromnog broja građana naše zemlje. Jer, posetiti najpre secesionističku Prištinu i lažnog premijera lažne države, a tek potom Beograd, izraz je ozbiljnog i, svakako, svesno izraženog nepoštovanja Srbije.

Uz to, poruka koja je iz Prištine odaslata, a koja se svodi na to da nema ulaska u EU bez uzajamnog priznanja, dodatno je grubo i nediplomatski potcrtala već poznati stav Nemačke, jednog od vodećih sponzora albanskog secesionizma, a ne tako davno i terorizma na Kosovu i Metohiji. Kancelar se, izgleda, dobro potrudio da nas na brzu ruku podseti na sva skorašnja nepočinstva njegove države prema našem narodu. I uspeo je.

Poseta Beogradu obeležena je pritiskom na našu zemlju da se pridruži sankcijama Rusiji i ponovljenom, a par sati ranije u Prištini prvi put od jednog evropskog zvaničnika tako visokog ranga izrečenom tvrdnjom da bez uzajamnog priznanja nema ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Sve u svemu, za dva sata boravka u Beogradu kancelar Šolc je uradio više protiv podrške evropskim integracijama u Srbiji nego svi domaći protivnici Evropske unije zajedno za poslednjih 20 godina

Za one koji ranije nisu razumeli, ili su odbijali da to prihvate, ulazak Srbije u EU je, sada i zvanično, nemoguć bez priznanja kosovske nezavisnosti od strane srpskih vlasti. Iz toga jasno proizilazi da je svako ko je za Srbiju u EU, istovremeno i pristalica i podržavalac nezavisnog Kosova, a da svako ko radi na pristupanju Srbije Evropskoj uniji direktno radi na secesiji naše južne pokrajine, čime krši Ustav Srbije i čini krivično delo Ugrožavanje teritorijalne celine za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od 3 do 15 godina.

Sve u svemu, za dva sata boravka u Beogradu kancelar Šolc je uradio više protiv podrške evropskim integracijama u Srbiji nego svi domaći protivnici Evropske unije zajedno za poslednjih 20 godina. Sada svako kome je stalo do Srbije zna da je neophodno što pre zatvoriti priču o pristupanju Evropskoj uniji, kao i ključne razloge zbog kojih to treba učiniti.

Ako ni zbog čega drugog, treba zahvaliti kancelaru Šolcu na otrežnjenju koje nam je doneo. On nam je, bolje nego iko drugi, pomogao da sagledamo stvari u svoj njihovoj očiglednosti i sačuvamo sebe od nas samih, naših fantazija, lutanja i zabluda.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner