Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Ako i bude promene Ustava, preambula nikako ne sme da se menja
Komentar dana

Ako i bude promene Ustava, preambula nikako ne sme da se menja

PDF Štampa El. pošta
Srpski pravnički klub   
nedelja, 31. jul 2016.

Od pre nekoliko dana, od kada je Edita Tahiri, „zatražila“ promenu Ustava Srbije, posebno brisanje preambule, u srpskim medijima se o ovoj temi ponovo mnogo govori. Smeta to što je ova tema nametnuta u trenutku kada, posle parlamentarnih izbora, Srbija još nema Vladu i što je naglasak na ukljanjanju preambule kao, navodno, nužnom uslovu daljih evropskih integracija.

To nije slučajnost. Neprekidno spominjanje ustavnih promena služi obezvređivanju Ustava kao najvišeg pravnog akta države. Praktično, građane Srbije kao nosioce suverenosti treba učiniti ravnodušnim ako se u jednom momentu pred njih zaista iznesu najosetljivija pitanja da o njima odlučuju na ustavotvornom referendumu.

Srbija je zemlja sa bogatom ustavnom tradicijom. U njoj treba čuvati dostojanstvo Ustava izbegavanjem da se o ustavnim promenama govori često i bez osnova. Treba graditi pravnu i političku kulturu u kojoj će ustavna stabilnost biti vrhunska vrednost. To je odlika tradicionalnih evropskih demokratija.

Nasuprot tome, u jednom broju medija, vodi se kampanja koja ima samo jedan cilj: ne da Srbiju ostavi na tzv. evropskom putu, nego da pripremi teren za konačno, ustavnopravno odricanje od Kosova i Metohije. Stoga, kada i ako dođe do reforme Ustava, prembula mora ostati netaknuta. Ona je državotvorni zavet, jer izražava nepokolebljivu težnju da Srbija sačuva KiM i odbrani svoj teritorijalnu celovitost pravnim i demokratskim putem.

Što se tiče drugih oblasti u Ustavu (npr. pravosuđe, ustavno sudstvo, teritorijalna decentralizacija itd.), Ustav treba menjati na bolje: zarad Srbije i njenih građana, a ne zarad tzv. evropskog puta po svaku cenu.

Srpski pravnički klub kao udruženje i svi njegovi članovi ponaosob, kao i do sada, radiće na izgradnji boljeg ustavnog poretka za Srbiju i zbog Srbije. Sve predstavnike pravničke i intelektualne elite, sve predstavnike nezavisnih medija, sve građane kojima je dostojanstvo Srbije na prvom mestu, pozivamo da daju svoj doprinos u ostvarenju tog cilja!!!