Kolumne Đorđa Vukadinovića

"Biciklista"

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
nedelja, 17. maj 2015.

U politici, pogotovo u smutnim vremenima, principijelnost može biti otežavajuća okolnost, teg na nogama, a neretko i omča oko vrata. Nasuprot tome, odsustvo bilo kakvih skrupula (pod imenom „pragmatizma“) donosi lakoću i otvara prostor za gotovo beskonačne mogućnosti kombinovanja.

Dirljivo je gledati premijera kako se trudi da svakog živog inostranog sagovornika ubedi u iskrenost srpskog i svog ličnog evro-opredeljenja – i istovremeno na stub srama razapinje svoje domaće kritičare, pa i lokalne diplomatske predstavnike tih zemalja i zajednice čijem članstvu teži.

Sanda Rašković Ivić je, polazeći od svoje struke, to precizno dijagnostikovala kao „sindrom bicikliste“, pognutog napred, tj. prema „gore“, a koji grubo pritiska dole, na ono što je ispod njega. U nekoj smislu, to se može smatrati metaforom čitavog savremenog sistema neoliberalnog kapitalizma. S tim da u uređenom svetu postoje neki mehanizmi (zakoni i institucije) koji „biciklistu“ koliko-toliko obuzdavaju. I to je nevolja sa našim biciklistom. Manje psihološka, a više sociološka i institucionalna. Naše bicikliste praktično nema ko da obuzdava. Pri čemu nije lako reći da li su u gorem stanju same institucije ili svest onih koji ih čine.

Doduše, izvestan korektiv ponekad može da predstavlja strani faktor, ali stranci – i jedni i drugi – ovde imaju svoju agendu, svoje interese i svoje prioritete. I naivno je očekivati da će među tim prioritetima sloboda govora, institucije i demokratija biti baš na prvom mestu. A i zašto bi kada to, čini se, nije previše važno čak ni za dobar deo srpske političke i intelektualne elite, koja – uz časne izuzetke – svoj intelekt uglavnom koristi za smišljanje što uverljivijih racionalizacija i opravdanja za svoje udvorištvo, kukavičluk i oportunizam.

U Srbiji, nažalost, postoje intelektualci, kako „patriote“, tako i „demokrate“, koji veruju da bi sa ovom vlašću bilo sve u redu samo kada bi bili sigurni da će Vučić ostati na kursu i da neće – odnosno, da hoće – još jednom „obrnuti ćurak“. Pa, ako ga (ne) obrne, ako proda PKB, Telekom i EPS onome kome treba, ako uvede (ili ne uvede) sankcije Rusiji i ako se dovoljno puta sretne sa Edijem Ramom i predstavnicima NVO sektora (ili ih, pak, lično ili preko ovlašćenih tabloida izgrdi) – onda je sve u redu. I može nastaviti sa koncentracijom vlasti i da urušava ostatke institucija, nacionalne privrede, državne suverenosti i kakvog-takvog reda.

I baš na takvo stanje svesti nosilac vlasti i računa. Može i „parada ponosa“ i vojna parada. Može i potpisivanje IPAP sporazuma sa NATO. Mogu i vojne vežbe sa Rusima, kao i manevri sa Amerikancima, Rumunima i Bugarima u kojima se uvežbavaju razne vrste „brzih odgovora“ na pretpostavljenu „rusku agresiju“. Može Briselski sporazum i rukoljubi sa Merkelovom i Hojzgenom, a može i tabloidna histerija i skaredne fotomontaže protiv stranih ambasadora. Sve može. I NATO, i rusofilija i rusofobija. Samo da se ne zadire u sistem lične vlasti i poslove bliskog okruženja. A onda će svako dobiti poneku simboličku satisfakciju. I tako ON naizmenice skuplja aplauze i „NVO-ovaca“ i „patriota“, a da ih, i jedne i druge, drži u džepu i povremeno huška jedne na druge, navodi da se međusobno bore za NjEGOVU naklonost.

Nasuprot toj školi mišljenja, dosta ukorenjenoj u ovdašnjoj političkoj čaršiji, pa i jednom (gorem!) delu srpske političke tradicije, ja verujem da je ipak bolje da vladaju institucije i zakoni, nego „najbolji čovek“. (Pogotovo što se uvek može postaviti pitanje da li je taj „najbolji čovek“ zaista tako dobar, i neće li se promeniti, tj. prozliti i pokazati svoju pravu ćud onda kada se dokopa apsolutne vlasti.) Argumenti za ovu tvrdnju stari su oko dve i po hiljade godina i nisu izgubili na svojoj aktuelnosti. Jedino što ih neki ljudi i narodi povremeno zaborave, pa posle mukotrpno plaćaju i uče istu lekciju.

Zato je, između ostalog, slučaj Saše Jankovića tako egzemplaran i važan. Mnogo važniji od – inače, nimalo nevažnog – konkretnog povoda, kao i lične sudbine zaštitnika građana. I zato mislim da bi upravo Janković trebalo da insistira da se čitav slučaj obnovi, da se zvanično oglase policija i tužilaštvo, da se utvrdi da li ima bilo kakvih novih elemenata koji bacaju drugačije svetlo na tragičan incident od pre skoro četvrt veka, u kojem je stradao njegov prijatelj. Pa ako tih elemenata ima, neka snosi punu moralnu i materijalnu odgovornost. A ako ih nema da se to jasno i glasno kaže – a ne da se pričom o „zastarelosti“ zapravo prikrivaju oni koji su aferu lansirali, a nad Jankovićem ostavlja da lebdi večna senka sumnje.

Ali, isto tako, i još važnije, ombudsman je, po funkciji, dužan da smesta pokrene istragu o tome kako je došlo do ove kampanje prema „građaninu Jankoviću“. A naročito kako je i po čijem formalnom ili neformalnom nalogu njegov dosije kliznuo iz mesta na kom se nalazio, ko je kopao po njemu i ko ga je doturio određenim medijima. I tu ne sme biti nikakvog zataškavanja, ili izuzetka u smislu „da se ne radi o meni, ja bih zatražio itd“. Bez obzira što se radi o njemu, obavezan je da to traži i instira. Upravo zbog odbrane elementarnih principa i očuvanja kakvog-takvog poverenja u državu i njene institucije. To jest, upravo zbog onoga zbog čega je u njegovu odbranu, a na užas i iznenađenje raznih „biciklista“, poslednjih nedelja stalo – za srpske prilike – tako mnogo tako različitih ljudi, nezavisno od njihove političke ili ideološke orijentacije.

Ukoliko, pak, to ne učini, pokazaće da nije bio vredan te odbrane i te građanske mobilizacije. Pri čemu ta odbrana neće biti ništa manje opravdana i principijelna, čak i ako se on na kraju pokaže kao nje nedostojan.

 

Od istog autora

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner