Početna strana > Hronika > Zvaničnici SAD: SAD će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi, ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO
Hronika

Zvaničnici SAD: SAD će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi, ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. maj 2022.

 Sjedinjene Američke Države će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi, ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika.

Broj američkih vojnika bi privremeno mogao i da se poveća ukoliko NATO bude izvodio više vojnih vežbi u regionu, a SAD bi mogle da uspostave dodatne baze u Evropi ako se bezbednosno okruženje promeni, rekli su zvaničnici, prenosi CNN.

Takvi planovi se razmatraju nakon jučerašnjeg sastanka šefova NATO u Briselu, a preporuke će biti iznete na samitu ministara odbrane NATO u junu.

SAD su povećale svoj kontingent u Evropi sa 60.000 pre ruske invazije na Ukrajinu na oko 100.000. Vojnici koji su se priključili nakon invazije na Ukrajinu, raspoređeni su uglavnom u zemljama na istočnom krilu kao podrška evropskim članicama.

(Informer)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner