Početna strana > Hronika > Žozep Borelj: EU osuđuje sporazum Rusije i Belorusije o raspoređivanju ruskih nuklearnih bojevih glava na beloruskoj teritoriji. To je korak koji će voditi ka daljoj ekstremno opasnoj eskalaciji
Hronika

Žozep Borelj: EU osuđuje sporazum Rusije i Belorusije o raspoređivanju ruskih nuklearnih bojevih glava na beloruskoj teritoriji. To je korak koji će voditi ka daljoj ekstremno opasnoj eskalaciji

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. maj 2023.

Evropska unija je osudila sporazum Rusije i Belorusije o raspoređivanju ruskih nuklearnih bojevih glava na beloruskoj teritoriji.

„To je korak koji će voditi ka daljoj ekstremno opasnoj eskalaciji“, naveo je u saopštenju visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Prema Borelovim rečima, odluka je suprotna onome na šta se Rusija obavezala u Budimpeštanskom memorandumu prema kojem je Belorusija eliminisala sve nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Odluka je, dodaje se, suprotna i zajedničkom saopštenju pet zemalja sa nuklearnim oružjem od 3. januara 2022. godine da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi.

„Pozivamo Rusiju da se drži onog što je obećala“, saopštio je Borel.

On je takođe ocenio da je beloruski režim „saučesnik u ilegalnom, neisprovociranom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine“ i pozvao vlasti u Minsku da „smesta prestanu sa podrškom“ tome ratu i da „odustanu od odluka koje samo mogu doprineti jačanju tenzija u regionu i podriti suverenitet Belorusije“.

„Svaki pokušaj da se situacija dodatno zaoštri biće dočekana snažnom i koordinisanom reakcijom“, upozorio je Borel.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner