Početna strana > Hronika > Žozep Borel: Beograd i Priština moraju da nađu rešenje, EU ga neće diktirati, pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija, ali to više nije opcija
Hronika

Žozep Borel: Beograd i Priština moraju da nađu rešenje, EU ga neće diktirati, pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija, ali to više nije opcija

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

 BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je da očekuje od administracije DŽoa Bajdena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima, jer se ne takmiče na Balkanu pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za portale Nezavisne i Politički.ba rekao da Beograd i Priština moraju da nađu rešenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je pre nekoliko meseci predlog bio razmena teritorija.

"Pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija. Ali to više nije opcija", rekao je Borel i dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore , kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmeni teroitorija.

Prema njegovim rečima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

"Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtevan i težak, opterećen istorijom", rekao je Borel.

On je ocenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

"Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo mi tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas je šest zemalja s po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podijeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga s ovakvim granicama i sistemima", smatra Borel.

Prema njegovim rečima, budućnost Balkana leži u EU, bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD, da izvrše svoj uticaj i budu značajni akteri.

"U suštini niko od njih ne može ponuditi ništa tolike važnosti kakva je evropska perspektiva i članstvo u EU. Samo EU može dati takvu ponudu i strukturisanu perspektivu za budućnost. Celi Balkan ima vrlo jasnu smernicu i putokaz za budućnost. Mi ne možemo priuštiti da BiH bude propala država. Jer to nije nama u interesu", rekao je Borel.

(Tanjug)