Početna strana > Hronika > Zoran Zaev: Protest koji počinje u nedelju trajaće dok Gruevski ne ode sa vlasti, aktivisti će ostati da spavaju na ulicama
Hronika

Zoran Zaev: Protest koji počinje u nedelju trajaće dok Gruevski ne ode sa vlasti, aktivisti će ostati da spavaju na ulicama

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. maj 2015.

Narodni protest, koji počinje u nedelju popodne u Skoplju, će trajati dok premijer Nikola Gruevski ne ode sa vlasti, najavio je lider stranke SDSM-a Zoran Zaev.

Zaev je, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio još jednu u nizu "medijskih bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", najavio da će 4.600 aktivista ostati da spava na skopskim ulicama kako bi se održao kontinuitet protesta i sutradan za kada je okupljanje najavila vlast.

Izrazio je očekivanje da vlast neće organizovati najavljeni kontraminting u nedelju 18. maja i dodao da SDSM neće dozvoliti bilo kakve provokacije.

"Ako je vlast neodgovorna mi smo odgvorni. Učinićemo sve da ne dođe ni do kakvog incidenta. Imamo plan kako to da uradimo", rekao je Zaev.

On je pozvao građane da izađu na, kako je rekao, miran i dostojanstven protest i da pokažu kako se ''od srca voli Makedonija''.

Biće to, dodao je, protest sa mnogo govornika, a čine se veliki napori da se prevezu svi oni koji žele da prisustvuju protestu, pa je od međunarodne zajednica zatražena pomoć.

"Visoki predstavnici vlasti prave niz pritisaka. Apelujem na vlast i Gruevskog da ne prave probleme. Protest će biti miran i nenasilan", rekao je i dodao da će na protestu govoriti i neki evropski poslanici.

"Pošto nismo sami, već su sa nama i mnogi gađani, intelektualci, udruženja i partije, odluka je da ostanemo do kraja, dok Gruevski ne podnese ostavku. Potrudićemo se u skladu sa našim mogućnostima da sve ostane mirno", rekao je Zaev i dodao da će se SDSM-u u nedelju na protestu pridružiti četiri manje partije Albanaca i jedan građanski pokret.

Inače, Zaev je obelodanio 32. "medijsku bombu" puštanjem snimka nezakonito prisluškivanog razgovora direktora tajne službe koji je prošle sedmice podneo ostavku Saše Mijalkova sa nepoznatim sagovornikom dok se u pozadini čuju muzika i slavlje kao i pucnji iz vatrenog oružja.

"Dobro čujte, ovo nije Divlji zapad, ovo je Republika Makedonija. Čovek koji govori nije kauboj iz filmova već bratanac Nikole Gruevskog koji je devet godina bio direktor DBK. Kalašnjikovi i pucnjevi su iz oružja državnih bezbednosnih snaga Makedonije, zloupotrebljeni u rukama paravojnih struktura koje vežbaju, obučavaju se i haraju zemljom pod komandom Saše Mijalkova za ciljeve Nikole Gruevskog", naveo je Zaev.

On je upozorio da je situacija u Makedoniji veoma ozbiljna, a da u bezbednosnim službama rade ljudi koji su ozbiljna pretnja za bezbednost građana.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner