Početna strana > Hronika > Zoran Drakulić: Tender u Srbiji dobija samo onaj ko je u dogovoru s vlašću. Strani investitori prošle godine odneli iz Srbije milijardu i 400 miliona. Korupcija u Srbiji enormna
Hronika

Zoran Drakulić: Tender u Srbiji dobija samo onaj ko je u dogovoru s vlašću. Strani investitori prošle godine odneli iz Srbije milijardu i 400 miliona. Korupcija u Srbiji enormna

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. april 2024.

Tender danas niko u Srbiji ne može da dobije, ako nije u nekom dogovoru sa vlašću, tvrdi Zoran Drakulić, predsednik kluba "Privrednik".

Analizirajući trenutnu situaciju na tržištu u Srbiji, Drakulić napominje da nije protiv stranih investicija, ali onih koje će, kako kaže, Srbiji doneti nešto. Tvrdi da su strani investitori prošle godine odneli iz Srbije milijardu i 400 miliona, a niko nikad nije dao računicu šta je doneto u Srbiju.

„Primera radi, govori nam se da imamo litijum vredan milijarde, a onda žena iz Rio Tinta kaže da će Srbija godišnje dobiti 180 miliona evra Hoćemo li da uništimo zemlju za 180 miliona? Šta dobijamo od Bora, šta od Smederava, osim što nas ekloški truju? Odjednom su nešto ubrzali, izvlače i bakar, koncentrat, rudu, ne znam gde žure da završe neke stvari?“, pita on.

U Klubu „Privrednik“ učlanjena su 62 najveća privrednika u Srbiji, barem 30 odsto privrede Srbije, opisuje.

„Nikakvu komunikaciju nemamo, da li se oni plaše jer ja nemam problem da kažem neke stvari. Verujem da Srbija može mnogo bolje da živi i pored ovakve krađe. Ovakva korupcija u svetu ne postoji. Pa neka i kraduckaju, što Velja Ilić kaže, ali ne bi smeli. Dajte da malo bolje živi Srbija“, kaže on.

Domaći privrednici su, kaže, „strašno zapostavljeni“.

„Zvanične komunikacije nema jer ne možemo da damo svoje predloge. Nas niko ništa ne pita. Da li moramo da prodajemo srpski vetar i sunce strancima? Ne možete da dobijte dozvolu da stavite panele na krovove i proizvodite energiju. Zar je potrebno da za to dovodite strance?“, pita on.

Privrednici su ove godine, kaže, dobili različite cene struje i to u roku od četiri nedelje. Jedni su, objašnjava, dobili iste cene struje, drugi za nekoliko procenata više.

„Na osnovu čega se formira ta cena struje, na osnovu koga se ona bazira? Pisali smo EPS-u, ministarka energetike je nedodirljiva žena koja sa nama ne komunicira. Uništili su zelenu energiju u Srbiji. Četiri i po meseca 90 fabrika peleta ne radi, jer je neko ‘gura gas’ koji će biti zabranjen u Evropi 2028. A sad treba da se pravda što mi skladištimo gas u Mađarskoj“, rekao je.

Struja je kod naših privrednika, navodi, po nekoliko puta skuplja u odnosu na BiH, Crnu Goru, Hrvatsku.

„Donesu zabranu uvoza peleta, ali tako da ta zabrana nije automatska i onda 15.000 tona peleta ušlo u osam dana“, tvrdi on.

Fiskalni savet je rekao da nema bržeg razvoja bez domaćih investicija, a Drakulić kaže da je u jednom trenu 90 odsto subvencija kod nas odlazilo stranim privrednicima.

„Zamislite kupite hotel za tri miliona, a onda vam država da 10. Iza toga mora da ima neka korupcija. Ljudi koji su danas u korupciji imaće veliki problem, pitanje je samo vremena“, veruje on.

Drakulić naglašava da je korupcija u Srbiji enormna.

„Što se tiče investicionog rejtinga, daj Bože da ga dobijemo. Ali ono što se dešava na našem tržištu nije normalno“, insistira.

Na pitanje da li danas učestvuje u tenderima, Drakulić odgovara da više ne.

„Vi ne možete neki tender danas da dobijete ako se niste dogovorili sa vlašću. To odgovorno kažem. Kupuju sada tramvaje, pa plate 40, 50 odsto više. Pa znaju se cene, ne možete sakriti međunarodne cene. Ako ih prodajete za duplo, tu je neko uzeo novac. To mora da stane, jer to je pljačka građana. Običan građanin Srbije to veoma oseti. To dok ne ugasimo, nema boljitka u Srbiji“, naglašava on.

Voleo bi, kaže, da domaći privrednici sednu za sto sa ministrima i nešto dogovore.

„Da, ali jednog dana kada ti ministri budu nešto značili u Srbiji. Mi danas imamo ministre koji ni o čemu ne odlučuju. Oni su samo formalno ministri. Veoma bih voleo da sednem sa Aleksandrom Vučićem i da mu kažem kako da se uredi ovo tržište. Stoti put ponavljam da sa resursima koje ima Srbija i ovim brojem građana koji su nam još ostali, standard građana može da bude tri puta bolji od nas. Samo da ne krademo, da nemamo ministre čije su plate 1.500 evra, a nose tašne od 5.000. Neka imaju 15.000 evra platu, ali ako ukradeš, ‘sečemo ti ruku'“, rekao je on.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner