Početna strana > Hronika > Zimbabve: Lider opozicije Nelson Čamisa tvrdi da je predsednik Emerson Mnangagve pokrao izbore
Hronika

Zimbabve: Lider opozicije Nelson Čamisa tvrdi da je predsednik Emerson Mnangagve pokrao izbore

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. avgust 2018.

 Opozicioni lider Zimbabvea Nelson Čamisa rekao je da je izborna pobeda aktualnog predsednika Emersona Mnangagve lažna i da su glasovi "ukradeni od naroda".

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Zimbabveu, prvi od odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsednik Roberta Mugabea, počeli su u ponedeljak s mirnim glasanjem, ali su posle 48 sati protesti opozicije prerasli u nasilje, kada je policija pucala na demonstrante i šest ljudi je poginulo.

Jutros je policija u opremi za razbijanje demonstracija stigla u tri kamiona i pokušala da rastera oko 100 međunarodnih i lokalnih novinara okupljenih da čuju konferenciju za novinare opozicionara Čamise. S kamerama koje snimaju svaki njihov potez, policija se na kraju povukla i dozvolila Čamisi da žestoko osudi Mnangagvinu pobedu.

"Mi smo pobedili na ovim izborima", rekao je Čamisa i dodao da je nameštanje glasova dalo Mnangagvi pobedu. On je proglasio "dan žalosti za demokratiju".

Izborna komisija je noćas objavila da je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, održanih u ponedeljak. Prema tim rezultatima, Mnangagva je dobio 50,8 odsto glasova, a Čamisa 44,3 odsto.

Opozicija je potom navela da će "lažne" rezultate izbora osporiti na sudu.

Čamisa je rekao da je bilo nasilja i maltretiranja njegovih pristalica i manipulacija izbornim rezultatima. On je rekao da njegova opoziciona partija ima dokaze o nameštanju glasova ali da izborna komisija nije želela da ih sasluša.

Vojska nije bila vidljiva danas na ulicama Hararea, međutim, policija i vodeni topovi jesu ispred sedišta glavne opozicione partije, dan pošto je policija pretresla prostorije i uhapsila 18 ljudi.

Mnangagva je rekao da je počastvovan pobedon i u objavi preko Tvitera pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner