Početna strana > Hronika > Zdravko Ponoš: Srbija centar neće učestvovati u izbornoj farsi 2. juna, jer bi to značilo davanje legitimiteta režimu
Hronika

Zdravko Ponoš: Srbija centar neće učestvovati u izbornoj farsi 2. juna, jer bi to značilo davanje legitimiteta režimu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 21. april 2024.

Predsednik stranke Srbije centar general Zdravko Ponoš izjavio je da ta stranka “neće učestvovati na ponovljenim beogradskim izborima 2. juna jer bi to značilo davanje legitimiteta režimu“.

"Na današnjem Glavnom odboru potvrdili smo odluku predsedništva da nećemo učestvovati u izbornoj farsi 2. juna. Što se tiče lokalnih izbora, lokalni odbori će odlučiti sami o tome. U unutrašnjosti se opozicioni život van skupštine ne vidi“, rekao je Ponoš na Osnivačkoj skupštini Srbija centra Novi Sad.

Ponoš je istakao da je odluka o neizlaskuu na izbore "kratkoročno posmatrano na štetu interesa naše stranke, ali u interesu građana što je mnogo važnije“.

„Nismo hteli da odustanemo od principa. Članice koalicije Srbija protiv nasilja potpisale su zajedno sa koalicijom NADA 9. marta Dogovor za poštene i slobodne izbore prema kome nećemo izaći na izbori dok se ne ispune uslovi. To nas obavuzuje i pred članstvom, građanima, i tim ljudima koji su to predložili. Ne smemo da zloupotrebimo imena tih ljudi. Oni zaslužuju poštovanje. Stali su iza nas, ne smemo da se igramo s tim“, rekao je Ponoš.

Prema njegovim rečima kolacija Srbija protiv nasilja je formalno prestala da postoji nakon završetka izbora jer je to i bila koalicija za republičke izbore.

"Mi smo nastavili da živimo kao Srbija protiv nasilja i posle toga, ali kao jedan konsultativni format, a u republičkom parlamentu je svako imao svoju poslaničku grupu. Borili smo se zajedno za ponavljanje beogradskih izbora i tu bitku smo dobili jer smo bili uporni, čvrsti i jedinstveni", rekao je Ponoš.

Druga borba je bila, kako kaže Ponoš, za popravljanje izbornih uslova.

"Tu borbu nismo dobili jer ovaj put nismo bili istrajni i jedinstveni do kraja. Deo koalicije je smatrao da ne može da se postigne više i pristali su na izlazak na izbore 2. juna. Mi smo uvereni da bismo postigli mnogo više da smo ostali zajedno i uporni do jeseni. Mi nismo odustali, odustali su oni koji su prihvatili da idu na izbore 2. juna pod neizmenjenim okolnostima“, naveo je Ponoš.

Ponoš je ponovio da je i ODIHR konstatovao da nema vremena da se poprave uslovi do 2. juna.

(RTS)