Početna strana > Hronika > Zdravko Ponoš: Opozicija treba da nastupi još čvršće u pregovorima sa vlastima, kako bi se postigli uslovi za održavanje izbora. Ne smemo da pristanemo na izbore bez dovoljno dobrih uslova
Hronika

Zdravko Ponoš: Opozicija treba da nastupi još čvršće u pregovorima sa vlastima, kako bi se postigli uslovi za održavanje izbora. Ne smemo da pristanemo na izbore bez dovoljno dobrih uslova

PDF Štampa El. pošta
subota, 13. april 2024.

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da opozicija u pregovorima sa vlastima treba da nastupa još tvrđe kako bi se postigli uslovi za održavanje izbora.

„Ne smemo da pristanemo na izbore bez dovoljno dobrih uslova. Vlast koja bi proizašla iz izbora na kojima nema opozicije ne bi mogla da preživi više od nekoliko meseci, već bi morali da se održe ponovo. To jeste tvrda igra. Da bismo bili uspešni u toj tvrdoj politici, treba svi da budemo tvrdi“, rekao je Ponoš na Osnivačkoj skupštini OO Srbija centra Vračar, a prenosi Srbija centar u saopštenju.

Ponoš je objasnio neke od predloga koje je opozicija dostavila Ani Brnabić za izlazak iz krize.

„Prva stvar koju smo istakli je zaustavljanje ove šarade od raspisanih izbora i objasnili na koji način je to moguće, i da se dogovorimo kako da izmenimo zakone da stvari funkcionišu. Nakon toga bi usledio dogovor kada imamo objedinjene izbore“.

On je dodao i to da je vlast očekivala da opzicija neće dostaviti predloge jer je „računala i na nejedinstvo opozicije“.

„Dobili smo 12 sati rok da se izjasnimo, a sad smo u fazi da čekamo da Ana to pročita. To traje više od 24 sata. To samo pokazuje da nemaju odgovor na ozbiljnu ponudu“, reko je Ponoš.

Ponoš je se osvrnuo i na razvoj političke situacije u zemlji od kako su održani izbori u decembru.

„Prva faza je bila krađa izbora. To što nisu uspeli da ukradu su pokušali da dokupe, pa su pokušali da, kao alkoholičari, sve to poriču. Ništa od toga nije prošlo. Onda su hteli da zbrzaju te izbore i ponove ih krajem aprila na šta nismo pristali. Usledili su razgovori koji su bili farsa jer su raspisali izbore pre nego što smo postigli bilo kakav dogovor. Mislili su da ćemo da srljamo u to, ali su loše izračunali“.

Ponoš je podsetio da je na poslednjem dijalogu između vlasti i opozicije, vlast pozvala i strane ambasadore „da se uvere kako smo neozbiljni i neodgovorni“.

„I to im je propalo. Opozicija nije pokazala slabost, ponašali smo se državotvorno i odgovorno. Ponudili smo naše rešenje za izlazak iz krize“, zaključio je Ponoš.

Za predsednika OO Srce Vračar izabran je Darko Savatijević, master inženjer saobraćaja, navodi se u saopštenju.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner