Početna strana > Hronika > Zbog “prosrpskog držanja u ratovima na Balkanu” Peteru Handkeu osporena još jedna nagrada
Hronika

Zbog “prosrpskog držanja u ratovima na Balkanu” Peteru Handkeu osporena još jedna nagrada

PDF Štampa El. pošta
petak, 23. septembar 2011.

Zbog neodobravanja “prosrpskog držanja u ratovima na Balkanu” Petera Handkea, nemačka firma “Kolbus” povukla je svoje sponzorstvo nagrade “Kandid”, koja je ove godine pripala velikom austrijskom piscu.

Ovo je na izvestan način repriza “slučaja” iz 2006. kada se više poslanika gradske skupštine u Diseldorfu usprotivilo odluci da se Handkeu dodeli književna nagrada “Hajnrih Hajne”. Pisac je zbog toga odbio priznanje i novčani deo od 50.000 evra, a “alternativnu nagradu” u istom iznosu, koju su skupili berlinski pisci, reditelji i drugi donatori, Handke je poklonio Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu.

Predsedniku žirija nagrade “Kandid”, Gerdu Fosvinkelu, sponzor je povlačenje obrazložio time što bi “Handkeovo držanje prema Srbiji moglo da bude provokativna tema za američke klijente firme”. “Kolbus” je vodeći svetski proizvođač mašina za uvezivanje knjiga, sa 1.300 zaposlenih i godišnjim prometom od oko 165 miliona evra. Mediji prenose da je šef kompanije Kai Bintemajer čak u razgovoru sa predsednikom žirija Handkea nazvao “zanovetalom” i “šizopatom”, te da njegove simpatije za Slobodana Miloševića mogu štetno da se odraze na međunarodne poslovne veze firme “Kolbus” i možda izazovu bojkot američkih kupaca.

Sve ovo desilo se uprkos činjenici da je prethodno ugovorom bilo utvrđeno da firma “Kolbus” samo finansijski obezbeđuje nagradu “Kandid”, a da žiri radi potpuno nezavisno. Članica žirija Franciska Augštajn je ponudila da 15.000 evra za nagradu da iz sopstvene ušteđevine, ali je Handke to odbio. Žiri je odlučio da Handkeu bude dodeljeno samo priznanje bez predviđene novčane nagrade, ali svečane dodele koja je predviđena za 30. oktobar, neće biti, jer je Handke odbio da dođe u Minden.

Nagrada “Kandid”, nazvana po istoimenom Volterovom delu, dodeljuje se od 2003. u Mindenu, ali je 2008. konstituisana kao nemačko-francusko priznanje. Sa nemačke strane dodeljuje ga Literarno udruženje “Minden”, a sa francuske ministarstvo kulture, zajedno sa fondacijama obe vlade.

(Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner