Početna strana > Hronika > Žan Leoneti: Pre ulaska u EU Srbija mora da normalizuje odnose sa Prištinom
Hronika

Žan Leoneti: Pre ulaska u EU Srbija mora da normalizuje odnose sa Prištinom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 26. septembar 2011.

PARIZ – Francuski ministar za evropska pitanja Žan Leoneti izjavio je da Srbija treba da postane članica Evropske unije, jer je učinila velike napore, ali da je normalizacija odnosa s Prištinom neizostavan element za ulazak u EU.

„To je poruka mira i odgovornosti”, rekao je francuski ministar gostujući sinoć u jednoj emisiji frankofone mreže TV 5 Monde.

Francuski ministar je naglasio da Unija treba da omogući balkanskim zemljama da „savladaju etape” u procesu evrointegracije i dodao da je Hrvatska savladala uspešno te etape a da su pred njom bili „veoma teški izazovi i kriterijumi”.

„Da li Srbija treba da uđe u EU? Odgovor je da, ali poruka Srbiji je da Evropa prihvata samo one države u kojima vlada mir i u tom smislu normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je neizostavan element za članstvo u EU”, istakao je Leoneti.

„Srbi su uložili ogromne napore i sigurno im ne treba reći da ne mogu da uđu u EU zato što nisu dovoljno učinili za normalizaciju odnosa, već im treba poručiti da su se mnogo potrudili i da je njihovo mesto u Evropi, ali i da će u EU ući onda kada postignu mir, kada normalizuju odnose s Kosovom”, kazao je ministar za evropska pitanja u Vladi Francuske.

Leoneti, koji je na ministarskoj funkciji od 29. juna ove godine, takođe je najavio da će posetiti Hrvatsku 5. i Srbiju 6. oktobra.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner