Početna strana > Hronika > Žak Delor: Evrozona defektna od početka
Hronika

Žak Delor: Evrozona defektna od početka

PDF Štampa El. pošta
subota, 03. decembar 2011.

Jedan od glavnih arhitekata jedinstvene evropske valute i predsednik Evropske komisije od 1985. do 1995, Žak Delor, smatra da je evrozona bila defektna od samog početka.

U intervjuu za britanski „Dejli telegraf”, Delor je rekao da je izostanak centralnih vlasti koje bi koordinisale ekonomsku politiku, omogućio da neke države zapadnu u neodržive dugove.

Po Deloru, dužnička kriza nije posledica same ideje o jedinstvenoj valuti, već grešaka političkih lidera u njenom sprovođenju.

Ti političari nisu obraćali pažnju na temeljne slabosti i neuravnoteženost privreda zemalja članica, primetio je Francuz Delor, a prenela britanska medijska kuća Bi-Bi-Si.

Delor je insistirao da bi sve članice evrozone morale da podele odgovornost za dužničku krizu, koja je dovela do strahovanja za budućnost zajedničke valute.

Delor smatra da je reakcija sadašnje garniture evropskih političara bila preslaba i da je stigla prekasno.

Delor je priznao da ima logike u stavu zemalja kao što je Velika Britanija, koje su se protivile učlanjenju u zonu evra, smatrajući da valuta bez države ne može da funkcioniše.

Delor je, takođe, istakao suprotnost između nemačke upornosti u zastupanju ideje o monetarnoj kontroli i izostanka jasne vizije svih drugih članica evrozone.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner