Početna strana > Hronika > Zajedničko saopštenje DSS, Dveri i grupe intelektualaca: Izađite iz lavirinta laži – saopštiti narodu punu istinu o zahtevima EU!

petak, 12. decembar 2014.

Na sastanku vodećih predstavnika Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri i istaknutih srpskih intelektualaca izražena je velika zabrinutost zbog dijametralno različitih izjava predsednika Nikolića, premijera Vučića i ministra spoljnih poslova Dačića o sadržajima razgovora sa evropskim komesarom Hanom i drugim evropskim zvaničnicima. Nakon izjave predsednika Srbije da će se „Srbija naći pred izborom Evropska unija ili Kosovo“ i vesti da je Nemačka isporučila 11 novih uslova za ulazak Srbije u EU, postavljamo pitanje da li je tačno da je Evropska unija pred Srbiju stavila ultimatum da bira između EU i Kosova?

Poslednji je trenutak da se građanima saopšti puna istina, a ona će se najbolje iskazati ako se javnosti dostave na uvid zapisnici i zvanične beleške sa sastanaka koje je državni vrh vodio sa evropskim zvaničnicima po ovom pitanju. Poznato je da je svaka izjava zvaničnika zvanična izjava i tu nema nikakvog prostora za različite interpretacije.

Insistiramo na pokretanju široke javne rasprave o evropskim integracijama, u kojoj bi pored predstavnika vlasti učestvovali predstavnici svih političkih opcija, istaknuti pojedinci i najznačajnije nacionalne institucije, poput Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Zahtevamo da se za vreme trajanja ove rasprave obustave sve forme pregovora o pridruživanju EU, uključujući i ispunjavanje svih dosadašnjih uslova i ultimatuma koji iz tih pregovora proističu.

Sastanku su prisustvovali: Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović,  Kosta Čavoški, Milo Lompar, Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić, Željko Cvijanović, Vladimir Kršljanin, Aleksandar Lipkovski, Vladan Glišić, Aleksandar Simić, Slobodan Reljić, Slobodan Janković, Milivoje Glišić, Igor Ivanović, i drugi.

(DSS-NSPM)

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner