Početna strana > Hronika > Vukadinović: Suludo je da Beograđani glasaju drugog juna na gradskim, a krajem juna ili početkom jula na opštinskim izborima. To treba da bude sledeći zahtev. Vučić ne podnosi institucije koje ne može sto posto da kontroliše
Hronika

Vukadinović: Suludo je da Beograđani glasaju drugog juna na gradskim, a krajem juna ili početkom jula na opštinskim izborima. To treba da bude sledeći zahtev. Vučić ne podnosi institucije koje ne može sto posto da kontroliše

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. mart 2024.

 Obraćajući se građanima u nedelju uveče, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će izbori u Beogradu biti održani 2. juna i da će se konstitutivna sednica Narodne skupštine, koja je trebalo da se održi danas, odložiti. Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra to odlaganje skandaloznim i nepotrebnim, te da je "Vučić dobio nedelju dana mira od opozicije".

Vukadinović je istakao da je konačan datum održavanja beogradskih izbora potez Vučića koji je bio očekivan.

„Izašao je sa nekim ciframa i datumima koji su potpuno proizvoljni, želeći da stvori uslove – ili ćete glasati na Uskrs ili mora 28. april. Opozicija je tu, rekao bih, reagovala dobro i pohvalno jer su nastupili složno i odlučno – da to ne dolazi u obzir i da će trčati sam“, rekao je Vukadinović u emisiji „Novi dan“.

Izašao je sa nekim ciframa i datumima koji su potpuno proizvoljni, želeći da stvori uslove – ili ćete glasati na Uskrs ili mora 28. april. Opozicija je tu, rekao bih, reagovala dobro i pohvalno jer su nastupili složno i odlučno – da to ne dolazi u obzir i da će trčati sam, rekao je Vukadinović

O tome da li je bilo pritiska na Vučića, Vukadinović smatra da jeste bio kombinovan pritisak opozicije, ali verovatno i spoljnog faktora.

Na pitanje da li će biti ispunjeni još neki izborni uslovi do tada, Nenad Mitrović iz Demokratske stranke kaže da se i ovog trenutka dešavaju krađe.

„Ovog trenutka svi zaposleni u preduzećima u Vojvodini, u Novom Sadu i Somboru su sada ovde u Beogradu, predstavljaju se kao Beograđani i prave neke spiskove. Ne postoji pasivan bojkot, moramo da se svi uključimo. Kada vidite nekog iz Sombora sa vojvođanskim naglaskom ili iz Vladičinog Hana, pitajte ga – šta ćete vi na Novom Beograd, šta to radite. Trebalo bi da se borimo za prava i slobodu ovog grada, i svakog grada“, ukazao je Mitrović.

Nakon što je Vučić na konferenciji rekao da će izbori u Beogradu biti održani 2. juna, a da će svi ostali izbori biti održani u skladu sa zakonskim i ustavnim rokovima, Vukadinović smatra taj potez „suludim“, i sugeriše da Skupština Srbije može taj rok da skrati.

„Suludo je da građani Beograda glasaju drugog juna, a da krajem juna i početkom jula ponovo glasaju, ali ovog puta na opštinskim izborima, samo da bi se ispoštovao rok“, objasnio je.

Nepotrebno je i pokazuje koliko njega i vlast nervira postojanje takve institucije koju oni ne kontrolištu 100 odsto, a Skupštinu ne mogu da kontrolišu 100 odsto. Vučić ne voli da Skupština radi uopšte, on ne voli da vidi opoziciju, dobio je nedelju dana mira“, zaključio je Vukadinović

Mitrović je dodao da je sledeći korak objedinjavanje izbora.

„Ne može jedan dan da se glasa u Beogradu, drugi u Nišu onda se i dešavaju ove stvari koje se dešavaju“, objasnio je.

Na pitanje zašto je odložena današnja sednica Skupštine, Vukadinović kaže da je način na koji se to radim – skandalozan.

„Nepotrebno je i pokazuje koliko njega i vlast nervira postojanje takve institucije koju oni ne kontrolištu 100 odsto, a Skupštinu ne mogu da kontrolišu 100 odsto. Vučić ne voli da Skupština radi uopšte, on ne voli da vidi opoziciju, dobio je nedelju dana mira“, zaključio je Vukadinović.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner