Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Srbija ima najveće šanse da bude predsedavajući OEBS-a 2014.
Hronika

Vuk Jeremić: Srbija ima najveće šanse da bude predsedavajući OEBS-a 2014.

PDF Štampa El. pošta
sreda, 06. jul 2011.

BEOGRAD - Svuda stiže!

Ministar spoljnih poslova ponovo je ubacio u petu brzinu. Od Afrike, preko Pariza, Crne Gore i Atine, do Vimbldona i Beča - za samo nedelju dana. U razgovoru za Kurir Jeremić najavljuje nove ambiciozne korake srpske diplomatije.

Tvrdite da bi Srbija mogla da bude predsedavajuća OEBS 2014. godine. Koliko je to realno?

- U decembru će se na ministarskom sastanku u OEBS odlučiti ko će biti predsedavajući. Mislimo da imamo jaku kandidaturu, ali u OEBS sve funkcioniše na bazi konsenzusa. Prve reakcije su izuzetno pozitivne.

U kom smislu?
- Činjenica da smo jedan od najozbiljnijih kandidata za predsedavajućeg OEBS pokazuje kakav je diplomatski ugled Srbije na prostoru koji pokriva OEBS. Taj prostor obuhvata SAD, Rusiju, centralnu Aziju i Evropu. Naravno, sve će biti poznato u decembru.

Povedite Novaka Đokovića sa sobom i neće biti problema.

- Hahaha! Ne verujem da će imati vremena da putuje sa mnom, ima on svoje rasporede i prioritete. Mislim da ćemo ovo uspeti da uradimo i bez njega.

Postoje različita tumačenja u vezi s dogovorom koji je postignut s Prištinom. Govori se čak i o posrednom priznanju Kosova.

- Dogovor nema nikakve veze sa suverenitetom Srbije nad Kosovom, koji je garantovan našim Ustavom, ali i Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Dogovori o tehničkim pitanjima koji olakšavaju život stanovnika pokrajine, dok god ne zadiru u suverenitet, ne predstavljaju nikakav problem.

Čak i ako jedan od glavnih uslova za prijem Srbije u EU bude priznanje Kosova?

- Učinićemo sve što možemo da ispunimo kriterijume EU. Ono što ne možemo, naravno, nećemo učiniti. Priznavanje Kosova je verovatno prvo na listi onoga što ne možemo da učinimo.

Baš vam se posrećilo da za rođendan budete u loži Đokovića na finalu Vimbldona.

- Ne sećam se rođendana koji sam lepše proslavio!

Da li je bilo još poklona?

- Dobio sam poklon od supruge, koja je bila sa mnom. Nisam stigao da vidim nikoga od porodice. Noletov poklon je bio najvažniji.

(Kurir)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner