Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Monstruozno su me pokrali!
Hronika

Vuk Jeremić: Monstruozno su me pokrali!

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. decembar 2010.

Vuk Jeremić optužio je vrh Demokratske stranke za krađu na izborima za novo rukovodstvo. Šef diplomatije bio je jedan od šest kandidata za mesto potpredsednika, pored Dušana Petrovića, Bojana Pajtića, Dragana Đilasa, Jelene Trivan i Dragana Šutanovca.

Nakon iznenadnog kvara elektronskog sistema i prelaska na "ručno" glasanje, Jeremić je vidno uznemiren istakao da je monstruozno pokraden!

On je, naime, tvrdio da se kvar desio u trenutku dok je bio u ubedljivom vođstvu u odnosu na ostale kandidate, te da je potonje donošenje unapred odštampanih glasačkih listića prevara!

- Ovo je najmonstruoznija krađa koja se ikada desila! Kada su videli da njihovi kandidati neće proći, pokrali su me na najstrašniji način! Kada je glasalo oko 50 odsto ljudi i kada su videli da mimo svih njihovih očekivanja vodim i imam najviše glasova, lažirali su sve i doneli nove listiće, pa sada glasaju kako im padne na pamet! Gomila članova DS-a mi prilazi, stežu mi ruku i govore:, Izdrži! Ti si naš čovek! Ne daj se! '- Gotovo u dahu, vidno iznerviran i u afektu, rekao je Jeremić.

- Ako nam se ovo desi, šta nas razlikuje od onog SPS-a? Pa, da li treba i nama da viču:, Spasi Srbiju i ubij se? '. Da li treba da se ponovi 5. oktobar? - Upitao se Jeremić, koji je ubrzo nakon toga "spustio loptu" i primirio se, čekajući rezultate glasanja.

Inače, kako smo saznali od prisutnih delegata koji podržavaju njegovu kandidaturu, deo njih sinoć je "branio glasačke kutije", ne bi li se izbegla neregularnost glasanja. Baš oni su i pričali kako su, navodno, videli da se u glasačke kutije odjednom ubacuje po desetak unapred zaokruženih listića!

Inače, juče je prvi put na izbornoj skupštini DS-a primenjen elektronski sistem glasanja. Iako su se demokrate prethodnih dana na sva zvona hvalile da su uvek predvodnici u uvođenju novina, organizacija se u praksi pokazala katastrofalnom. Sistem je više puta padao i zakazivao, zbog čega je glasanje delegata produženo do 20 sati, umesto do prethodno predviđenih 17 časova.

- Šta im je ovo trebalo?! Šta nam lepo nisu dali da zaokružimo brojeve na papiru. Brže bi tako izbrojali glasove - gunđali su vidno iznervirani delegati koji su se satima stiskali u redu ispred postavljenih mobilnih biračkih jedinica.

 

Izbori neregularni?

Sam tok glasanja i izbor potpredsednika stranke, kako tvrde delegati naklonjeni Vuku Jeremiću, nije bio po statutu stranke. Naime, na dnevnom redu skupštine usvojena je odluka o elektronskom glasanju. Međutim, nakon što je glasala samo polovina delegata, sistem je pao i počelo je glasanje zaokruživanjem, a skupština to prethodno nije izglasala.

Kako "Alo!" Saznaje, nezvanično se pričalo da će glasanje možda čak biti i ponovljeno, pošto će sigurno biti žalbi na regularnost. Iz vrha stranke sinoć je stiglo naređenje da glasanje bude završeno u 20 sati, a svim delegatima koji nisu stigli da glasaju dotad vraćene su elektronske kartice.

(Alo)