Početna strana > Hronika > Vuk Jeremić: Deveti maj je Dan pobede nad fašizmom, bez koje ne bi bilo savremene Evrope. Uvođenje sankcija Rusiji nije u ekonomskom interesu Srbije
Hronika

Vuk Jeremić: Deveti maj je Dan pobede nad fašizmom, bez koje ne bi bilo savremene Evrope. Uvođenje sankcija Rusiji nije u ekonomskom interesu Srbije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. maj 2022.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se 9. maj u Srbiji doživljava kao Dan pobede nad fašizmom, koja je omogućila stvaranje savremene Evropske unije, najuspešnijeg mirovnog projekta u istoriji kontinenta.

„Čuo sam izjave nekih zvaničnika koji kažu da je 9. maj ’Dan Evrope’ simbol mira, uspeha i harmonije, dok je ’Dan pobede’ simbol diktature i agresije. U Srbiji je, po mom mišljenju, nemoguće praviti takvu vrstu razdvajanja“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

„Preci onih koji danas slave ’Dan Evrope’ su mog dedu po ocu oslobodili iz koncentracionog logora Dahau, a preci onih koji danas slave ’Dan pobede’ su sa mojim drugim dedom pod kišom metaka ušli u Beograd i borili se zajedno ulicu po ulicu da bi ga oslobodili od nacista. Što se mene tiče, ovo je dan kada odajem čast i večnu slavu i jednima i drugima, kao i svima koji su iz ove zemlje krvarili da bi ona bila slobodna“, dodao je Jeremić.

Upitan o poruci današnje šetnje „Besmrtnog puka“ u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji, Jeremić je odgovorio da „sve ukazuje na sinhronizovane medijske i političke akcije države usmerene na to da dođe do promene u javnom mnenju, koje je danas u Srbiji decidno protiv bilo kakve vrste iskoraka od aktuelnih odnosa sa Rusijom“.

„Do sada je šetnja bila organizovana kombinovano od ruske ambasade i od naše države. Ovog puta su zaista delikatne okolnosti“, rekao je Jeremić.

Na pitanje „da li je tome trebalo drugačije prići zbog delikatnih odnosa“, Jeremić je uzvratio pitanjem „da li je trebalo zabraniti šetnju“.

„Da li bi trebalo zabraniti ambasadama da daju donacije nevladinim organizacijama ili da snimaju spotove o prijateljstvu Srbije i tih država? Ovo je za mene pitanje slobode govora i slobode izražavanja i Narodna stranka će se uvek zalagati za to, čak i kada određene poruke nisu nužno muzika za svačije uši”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da nije u ekonomskom interesu Srbije da uvede sankcije Rusiji, i da to jasno može da se predstavi na primeru cene gasa koja bi u zavisnosti od toga „mogla da varira za više od milijardu dolara na godišnjem nivou“.

„Imajući u vidu naše posebno iskustvo sa sankcijama, možemo argumentovano da tvrdimo da sankcije ne pogađaju one protiv kojih su bile usmerene. Imamo ne samo moralni, nego i praktični set argumenata da se protivimo uvođenju sankcija bilo kojoj državi na svetu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se postavlja pitanje šta bi se dogodilo ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, i da li bi zbog toga mogla biti kažnjena.

„Potrebno je da vlast u transparentnoj javnoj raspravi, u Skupštini Srbije, predstavi posledice eventualnog neusklađivanja Srbije sa zajedničkom evropskom politikom, odnosno da li to znači na primer ukidanje bezviznog režima ili ozbiljne finansijske penale. Mi to sada ne znamo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže da Srbija postane država uređena na način kao i razvijene evropske zemlje, i da je zato najvažnije pitanje usklađivanja naših unutrašnjih regulativa i standarda sa evropskim, pogotovo kada je reč o slobodi medija i vladavini prava.

„Usklađivanje sa spoljnom politikom je važno, ali u ovom trenutku ne i presudno pitanje, osim ako ta stvar dolazi sa upozorenjem da bi neusklađivanje zaista moglo imati drastične konsekvence. Da bi država mogla da donese odluku, potrebno je o tome povesti daleko sveobuhvatniju i transparentniju raspravu od monologa predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred televizijskim kamerama”, zaključio je Jeremić.

(Narodna stranka)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner