Početna strana > Hronika > Vučić: Srbija u izuzetno teškoj geo političkoj situaciji, 27. aprila biće donešena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, tražiće ratnu odštetu od RS. Pokušaću da razgovaram sa Dodikom da vodi politiku mira
Hronika

Vučić: Srbija u izuzetno teškoj geo političkoj situaciji, 27. aprila biće donešena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, tražiće ratnu odštetu od RS. Pokušaću da razgovaram sa Dodikom da vodi politiku mira

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. mart 2024.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji, jer zbog geopolitičke pozicije plaća visoku cenu. Progon Srba sa severa Kosova i Metohije brutalno je pripremljen, a sa druge strane čuje se "organizovano ćutanje", istakao je Vučić

Pokušaću da razgovaram sa Dodikom da vodi politiku mira

Predsednik Vučić izjavio je da će pokušati da razgovara sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da vodi politiku mira, ali i politiku spuštanja tenzija.

Na pitanje novinara kako vidi poslednje izjave Dodika da će krenuti u novu političku borbu, predsednik Vučić je rekao da nema pravo da mu govori kako da se ponaša, ali da će pokušati.

Kako je rekao, svaki dan sa Dodikom razmeni osnovne informacije i naveo je da je do dva sata posle ponoći pratio rad Skupštine Republike Srpske.

"Situacija je komplikovana, politički uzavrela i kada govore o Dejtonskom sporazumu, recite mi šta je i koji član prekršila Republika Srpska oko imovine. Pokažite mi član Dejtonskog sporazuma koji je Dodik prekršio, to ću da pitam i (visokog predstavnika Kristijana) Šmita, a znam šta sam ga i prošli put pitao. Samo mi pokažite gde to piše. Ne pričajte mi o dugu i dugovima, već gde to piše. Da li su krivi Dodikovi unučići, je l' su i njima ukinuti računi", rekao je predsednik Vučić.

 

Dodao je da nije uvek saglasan sa tim šta Dodik radi, ali da kada vidi kako to ide i u kom smeru, zapita se šta ćemo da radimo za dva meseca kada ukinu sve banke.

Nema tog istraživanja koje će reći da je opozicija ispred nas u Beogradu

Predsednik Vučić izjavio je da nema tog istraživanja koje će reći da opozicija ima bolji rejting od liste okupljene oko Srpske napredne stranke i poručio da Beograđani ne žele politiku opozicije.

"Oni (opozicija) imaju svoje limite u Beogradu. Oni misle da je dovoljno da vode antisrpsku politiku, da će da time dobiju podršku Beograđana. Promenio se Beograd", rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode da opozicija planira da bojkotuje beogradske izbore, nakon istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo američki institut NDI, po kome opozicija gubi beogradske izbore.

Dodao je da je po svim istraživanjima rejting opozicije pao i istakao da Beograđani ne žele politiku opozicije i da je razlika trenutno, kako je naveo, dvocifrena u korist liste Srpske napredne stranke.

"A nekada su, pre osam ili devet meseci, oni bili u prednosti. Govorim samo o Beogradu, a razlika u Srbiji - to je već koliko hoćete", rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da su mu upravo predstavnici opozicije u pismenu tražili da se protekli izbori održe prevremeno, pa im se izašlo u susret i oni su bili održani u roku u kome su tražili.

Nakon toga su raspisani i ponovljeni izbori, iako je lista oko Srpske napredne stranke, kako je rekao, imala većinu u gradskoj skupštini.

Zamolio je predstavnike opozicije da, kako je rekao, ne rade nešto što nije dobro za Srbiju.

"Veliku su štetu našoj zemlji naneli, a ništa nisu dobili onim što su radili u Strazburu, Briselu ili ne znam gde. Veliku štetu. A da ništa nisu dobili", rekao je predsednik Vučić.

Ocenio je da je Branimir Nestorović na veoma neodgovoran način pristupio rešavanju pitanja formiranja vlasti posle beogradskih izbora.

Predsednik Vučić je rekao da opozicione stranke mogu da dobiju svaku vrstu uvida u birački spisak i da nema ništa protiv toga da svakog dana ako žele mogu da imaju uvid.

"Mislim na sve što je u skladu sa zakonom moguće. Samo ću vam odmah reći, pošto će dobiti svaku vrstu uvida u birački spisak i želim građanima Srbije da kažem, da je u 10 godina njihove vlasti u birački spisak u Beogradu upisano 140.000 građana više. A u ovih 12 godina od kada smo mi na vlasti svega 20.000 više. Samo da ljudi vide ko je koga upisivao. Ovo su vam precizni brojevi", rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje kada će zamoliti Vladu Srbije da omogući političkim protivnicima uvid u birački spisak i kako će to izgledati.

Predsednik Vučić je rekao da je on uz Ivicu Dačića najiskusniji, ali da je on mnogo više od njega bio zadužen za rad na terenu i sa ljudima na terenu, na izborima.

"Smatram sebe veteranom srpske izborne scene. Ne postoji stvar koju ja o izborima ne znam. 'Ajde vi meni objasnite, molim vas, svi zajedno. Kakve to veze ima, birački spisak, i kako to mislite da možete da ukradete, kad imate sve moguće kontrolore iz svih stranaka? Kako to mrtav može da glasa? Svaki put pitam sve i nikom mi nikad nije objasnio", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da bi to značilo da neko mora da glasa dva puta istog dana i upitao kako je to moguće, ako se pre glasanja poprska sprej po ruci.

Predsednik Vučić je rekao da je to zakonom kažnjivo i da može da se zbog toga dobije zatvorska kazna od 10 godina.

Takođe, rekao je da ne zna kakvo to može tehnički da se izvede, jer postoje birački spiskovi.

"Znam kako to možda može u Americi. Znam kako to ide na nekim drugim mestima gde ne postoje birački spiskovi. Kako to možete u Srbiji objasniti? Zato, evo odmah da vam kažem i zamoliću vladu da svaki dan imaju pet eksperata koji će imati uvid u biračke spiskove, ali da ih ne predstavljaju kao nezavisne eksperte. Neka budu opozicioni eksperti iz CRTE i odavde ili odande, da se zna da su opozicioni, i da nisu oni nikakvi nezavisni. Svaki dan gledajte birački spisak. Ubaci, izbaci koga hoćeš, u skladu sa zakonom. Uradite šta hoćete", poručio je predsednik Vučić.

Istakao je da problem opozicije nije to, nego je njihov problem što znaju da ne mogu da izađu i da izgube izbore ubedljivo.

"Jer, kako će da kažu da je bila izborna krađa, kad je svakom jasno da nije bila. I svi to znaju", rekao je predsednik Vučić.

Progon Srba je brutalno pripremljen, sa druge strane organizovano ćutanje

Predsednik Vučić izjavio je da je progon Srba sa severa Kosova i Metohije brutalno pripremljen, da Priština čini sve i da uslovi za izbore u četiri opštine na severu ne mogu da se ispune, dok se sa druge strane na sve čuje samo "organizovano ćutanje".

"Organizovano ćutanje se neverovatno glasno čuje. Od nasilnog gašenja srpskih institucija, bezrazložnog otvaranja vatre i gotovo stalnog prisutstva oklopnih borbenih vozila u mirnim, urbanim, suburbanim i ruralnim sredinama, do nasilnog sprovođenja nelegalne eksproprijacije zemlje u vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju objekata policijske i vojne namene", rekao je predsednik Vučić u obraćanju građanima govoreći o težini situacije povodom Kosova i Metohije.

Upozorio je da se otima imovina Srpske pravoslavne crkve i naveo primer Rajske banje. Naglasio je da se time narušavaju i specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske crkve.

Na delu je, kako je rekao i preoravanje srpskih sakralnih objekata starih više vekova i ne samo to već i uklanjanje oznaka mesta na srpskom što je akt kulturnog genocida.

Naglasio je da Prišitna čineći sve to formalno krši i svoje sopstvene propise.

Podsetio je i da je povratak 212.000 interno raseljnih onemogućen, kao i srpskih vojnika i policajaca iako je to predviđeno Rezolucijom 12 44.

"Shvatio sam da im strašno smeta povratak srpskih policajaca i vojnika na Kosovo i Metohiju. Od hrvatskih i crnogorskih do turskih, američkih i nemačkih, samo srpski ne smeju", rekao je predsednik Vučić.
Srbija je, kako je podsetio, predložila konkretne modalitete za rešavanje problema interno raseljenih, dala predloge i planove na koje Priština nije želela da da ni komentar.

Na delu je, kako je naveo, i rušenje međunarodnih sporazuma o trgovini - embargo na srpsku robu traje devet meseci i svi ćute.

Predsednik Vučić je upozorio da su zato reagovali kada su postavljene kamere na administrativnoj liniji kako niko ne bi mogao da vara i laže šta se dogodilo.

Sporazum se krši i kada je reč o nelegalnom oduzimanju licence MTS-u, zabranama srpskim zvaničnicima da uđu na Kosovo i Metohiju, da radna grupa za nestale nastavi rad, ne dozvoljavaju se ni posete utamničenim Srbima kojih ima 58.

Predsednik Vučić je naglasio da je tu i problem oko lokalih izbora.

"Kada su održani izbori na severu, zločinački, lopovski, sa unapred pripremljenim planom da se razori srpsko stanovništvo, za koje kažu vi ste krivi, rekli ste im da napuste institucije. Izvinite, napustili su institucije i suprotno, mom savetu, ali ih u potpunosti razumem, jer su ih napustili posle brutalnog gaženja Briselskog sporazuma i to po direktnom nalogu Kurtija iz Berlina", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da progon Srba kreće nakon što se odigrao taj čuveni demokratski čin izbora sa izlaznošću od 3,4 odsto stanovništva.

"Onda su nam predložili - prihvatite samo njihove ostavke, pa vas molimo da izađete na izbore, da učestvujete. Sazvao sam Srbe, Srbi su rekli, teškom, mukom - to ćemo da učinimo", rekao je predsednik Vučić i naglasio da je potom u Kišinjevu odluku preneo Makronu i nemkačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Dodao je da su rekli dobro, sada tražimo da se podnese peticija.

"I čim podnesete peticiju, čim se vidi da ima 20 odsto zainteresovanih, dobićete izbore. Mi smo podneli peticiju, više od 20 odsto Srba u svakom od ta četiri mesta zatražilo je nove izbore. Sad kažu, morate da idete na referendum gde morate da imate više od 50 odsto upisanih", rekao je predsednik Vučić.

Ocenio je da je to nemoguće i da oni ne žele referendum, te da to nije kraj mukama za kosovske Srbe, tek početak.

"Dakle, za glasanje je potrebna izlaznost 50 odsto plus jedan glasač", rekao je predsednik Vučić i dodao da ne treba zaboraviti da je, posle svega i pre i posle Banjske kada je krenuo pravi progon, pravi teror nad srpskim stanovništvom, više od 12 odsto Srba sa severa napustilo svoja ognjišta.

"Istovemeno sa tim smanjenjem broja Srba birački ispisak je za samo 2,5 meseca povećan za 824 glasača, što je tri puta više nego u periodu prethodnom od godinu dana do 2023. godine", rekao je i dodao da je sve urađeno tako da uslovi ne bi mogli da se ispune.

Tome u prilog ide i to što Prišitna brani glasanje Srba van Kosova i Metohije, a što je dozvoljeno svuda u zapadnoj Evropi i Americi.

"Rokovi za izborne radnje su maksimalno komplikovani, prekratki, registracija traje šest dana do 3. aprila", podsetio je predsednik Vučić i naglasio da će i to glasanje za opoziv, prema najavama, biti osporeno.

Predsednik Vučić je podsetio da taj opoziv i ne podrazumeva smenu odbornika koji imaju faktičku vlast u opštinama.

"Samo vidite kakvim nas budalama prave, svi zajedno", rekao je predsednik Vučić i naglasio da je to sve naveo da bi cela nacija mogla da vidi sa kim imamo posla.

Upozorio je i da su u izbornim komisijama Albanci većina i da mogu svaku odluku da izglasaju.

"Na sednici CIK-a juče je doneta odluka da se na biračkim mestima postave nadzorne kamere, ne bi li snimili svakog Srbina i da znaju da će da stradaju u budućnosti. Misle da na svako biračko mesto postave albanske zastave da bi svakog Srbina odgovorili da izađe, da mu slučajno ne padne napamet da glasa", rekao je predsednik Vučić i podsetio da su čak i spiskovi Srba iz Leposavića koji su potpisali peticiju završili u rukama Albanaca i "Kurtijevih Srba" kojim ih danas ucenjuju.

Odvojili smo 3,2 miliona za Partizan, naši stručnjaci će im napraviti program

Predsednik Vučić je izjavio da je danas odlučeno da se Fudbalski klub Partizan pomogne sa 3,2 miliona evra kako bi mogli da učestvuju u takmičenjima u Evropi.

Predsednik Vučić je na pitanje novinara rekao da se zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim mučio oko te odluke i dodao da je trenutno stanje u klubu užasno.

"Omogućili smo 3,2 miliona evra FK Partizan da bi šutirali loptu u Evropi, ali je i rukovodstvo kluba prihvatilo da naši stručnjaci dođu i naprave stvarni program ozdravljenja Partizana. To je veliki korak i hvala im na tome i na putu su ozdravljenja, ali će biti dug proces", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima dug Partizana je oko 50 miliona evra, ali je drugačije od duga Crvene zvezde, jer Zvezda ima manji dug, ali i različite vrste prihoda.

"Verujem da prvi korak može doprineti ozdravljenju. Moraće više pažnje da posvete omladinskim selekcijama. Moraju biznis i ponašanje da se promene. Nije problem u tri i 10 miliona već u načinu ponašanja. Ako se uredno i pošteno budu ponašali na putu su ozdravljenja. Kao mi 2014. godine", rekao je predsednik Vučić.

Izrazio je uverenje da ćemo imati još sportista na Olimpijadi i kako da motivišemo fudbalsku reprezentaciju.

"Ovo nema veze sa tim za koga navijate. U Vojvodini, šta god da kažete za Zbiljića, on dobro vodi. Pazar je na putu da napravi nešto, Lučani dobro napravljeno, Voždovac napreduje. Partizan mora da reši ovaj problem. Ako prihvate reforme koje ćemo da predložimo, nemam bojazan, biće uspešni u kratkom periodu. Videće rezultate", rekao je predsednik Vučić i pozvao građane da čuvaju svoju zemlju.

Zahtevi opozicije za održavanje izbora

"Mi imamo zakone ove zemlje i Ustav. Ti ljudi su me molili da izbori budu održani do kraja godine. Ispunili smo tu želju i održali izbore u roku u kom su to tražili. Onda su rekli da hoće što pre ponovoljene beogradske izbore. Onda su nam rekli da ne idemo na izbore brzo", kazao je Vučić.

"Oni imaju svoje limite u Beogradu. Misle da je dovoljno da vode antisrpsku politiku i da dobiju podršku Beograda. Neće ljudi njihovu politiku i vrlo su limitirani. Veliku štetu su naneli svojoj zemlji, a ništa nisu dobili".

O uvidu u biračke spiskove: „Evo vam, sedite svaki dan i radite šta hoćete“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pitanje N1 o biračkim spiskovima, da je za to da se "opoziciji i ekspertima omogući uvid u svaki birački spisak". "Evo vam, sedite svaki dan i gledajte, radite šta hoćete, ali u skladu sa zakonom", poručio je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao i da je, u 10 godina prethodnih vlasti „upisano 140.000 građana više“. „A u ovih 12 godina svega 20.000 više. Samo da ljudi vide ko je koga upisivao“, dodao je.

Predsednik Srbije je naveo da je „uz Ivicu Dačića najiskusniji političar“.

„Ali sam više od njega bio zadužen za rad na terenu, te smatram sebe veteranom srpske izborne scene, ne postoji stvar koju ja o izborima ne znam. I kakve veze ima birački spisak i to da možete da ukradete kad imate sve moguće kontrolore? Kako to mrtav može da glasa“, upitao je Vučić.

„Na stranu to što može da dobije 10 godina zatvora. Ja sam za sve tehnike na svetu čuo, ali kako može u Srbiji da se krade na izborima. Nego neko dođe i priča gluposti, pišu gluposti po novinama. Sve je laž. Ako pet miliona puta ponovite laž postaje istina.  Evo vam birački spisak pa kontrolišete. Mi smo rekli, nećemo da krademo izbore, bolje je da čuvamo srpsku demokratiju.“, kazao je Vučić.

On je ponudio uvid u birački spisak ekspertima.

„Ja sam za to da svaki dan, da imaju pet velikih eksperta, ali da se zna da su opozicioni, da se ne zovu nezavisni, sedite svaki dan i gledajte birački spisak, radite šta god hoćete u skladu sa zakonom“, odgovorio je Vučić na pitanje N1.

Razgovaraćemo oko Kosova i Metohije i Saveta Evrope, saslušaću mišljenje i predstavnika stranaka

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti da razgovara o pitanju Kosova i Metohije i da će donositi odluke i oko pitanja Saveta Evrope, dodajući da je spreman da sasluša mišljenje ne samo Vlade Srbije, skupštinske većine, već i svih predstavnika političkih stranaka u Srbiji o tome kakva bi reakcija Srbije trebalo da bude po tom pitanju.

Predsednik Vučić je naveo da smatra da reakcija Srbije treba da bude snažna, ozbiljna i odgovorna kada je reč o tom pitanju, ali da ne želi da precizira o kakvoj reakciji je reč.

"Pozivam i vladu, a i sam sam spreman da čujem mišljenje i predstavnika svih političkih stranaka u Srbiji, i parlamentarnih i vanparlamentarnih. Ne želim da govorim šta je to u konačnom smislu. Šta mislim da bi trebalo da bude naša reakcija 11. maja, jer ostaje vreme da se za to pripremimo. Takođe i ne želim da ograničavam manevarski prostor Srbiji u narednih mesec i po dana, jer ja ću imati nekoliko važnih sastanaka i susreta", rekao je predsednik Vučić.

„Sram te bilo Dinko, iako ću štititi njegovo pravo na drugačije mišljenje, ali sram te bilo“

Predsednik Srtbije ASleksandar Vučić tokom večerašnjeg obraćanja osvrnuo se i na slučaj novosadskog profesora i novinara Dinka Gruhonjića koji je danima izložen progonu zbog montiranog snimka.

Štitiću, naveo je Vučić, Gruhonjićevo pravo na drugačije misli iako mislim ono što drugi ne smeju da kažu: ‘Sram te bilo Dinko Gruhonjiću, sram ga bilo za Dinka Šakića, ustaškog zlikovca koji je pobio hiljade Srba.

"Rast BDP-a veći od predviđenog"

Vučić je naveo da je prema fleš proceni februarskog brutog domaćeg proizvoda, ostvaren rast od 5,9 odsto, što je 0,8 odsto bolje od onoga što se očekivalo.

“To znači da je u prva dva meseca prosečan rast 4,9 do 5 odsto. Verujemo da će zbog remonta rafinerije biti nešto manje u martu, ali se završava krajem marta, pa će april biti u redu sasvim“, napomenuo je Vučić.

Vučić čestitao katolički Uskrs

Predsednik Srbije čestitao je Uskrs svim građanima Srbije koji slave ovaj praznik po Gregorijanskom kalendaru.

"Progon Srba brutalno pripremljen, čujemo organizovano ćutanje"

Vučić je rekao da je progon Srba sa severa Kosova i Metohije brutalno pripremljen.

"A sa druge strane čujemo organizovano ćutanje. Namerno sam to tako rekao, iako je contradictio in adjecto. Organizovano ćutanje se neverovatno glasno čuje", istakao je predsednik.

"Nećemo prihvatiti ukidanje dinara na KiM"

Što se tiče ukidanja dinara na KiM, predsednik je poručio da Srbija ne može i neće prihvatiti tu odluku.

Naveo je da Priština zahteva od Srbije da proda ogranak Poštanske štedionice na KiM “Rajfajzen banci“ ili nekoj drugoj banci, jer ne žele srpske banke na KiM i dodao da to nikada neće prihvatiti.

"Mi ćemo ogranke svoje banke ili idealne vlasničke udele da prodajemo kada hoćemo i kako god hoćemo. Oni jednostavno nisu normalni. Oni svoje zahteve postavljaju onako usput. Reći će, nije to naš zahtev, nego usput ako možete to da prihvatite. Ni usput, ni ne usput, ne možemo i nećemo da prihvatimo ukidanje dinara", rekao je Vučić.

"Nećete nas naterati da prihvatamo nešto zato što smo mnogo dobri i fini, jer ćete vi da nam kažete – potapšaćemo vas po ramenu. Nemojte više nas tapšate po ramenu. Dosta ste nas lagali i obmanjevali", rekao je Vučić.

„Mir je prioritetni interes Srbije, ali je sloboda ono bez čega ne može

Predseenik Srbije je rekao da je mir za nas prioriteni interes, ali i da je sloboda ono bez čega Srbija ne može, i čime se ponosi.

"Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali smo 494 etnički motivisana napada, a pre toga svega 180 napada više, što pokazuje da se broj napada od dolaska na vlast Kurtija duplirao", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da su međunarodni predstavnici navodno uvodili sankcije Prištini, ali kako kaže, Priština je i pored toga učestvovala na apsolutno svim međunarodnim forumima koje su organizovale zapadne zemlje.

"Ne postoji nijedan forum na koji Priština nije pozvana. Zatim su ih kaznili viznom liberalitacijom, zatim učešćem u Političkom savetu NATO-a, a to je agresija na našu zemlju. Kaznili su ih pokretanjem inicijative za prijem u Savet Evrope, iako Kosovo ne samo za nas već i za pet zemalja članica EU Kosovo nije država", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je na svim sastancima sa velikom petorkom ponovljano da je suštinska obaveza Prištine formiranja Zajednice srpskih opština.

"A onda se izvestilac Dora Bakojami naprasno setila da za preporuku za prijem u Savet Evrope za Prištinu nije važna ni eksproprijacija zemljišta na severu Kosova, ni ZSO već, samo vraćanje zemljišta manastiru Dečani", rekao je Vučić.

Od dolaska Kurtija na vlast, bila 494 etnički motivisana napada na Srbe

Predsednik Vučić izjavio je da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. godine, Priština neprestano preduzimala eskalatorne poteze i da je od tada bilo 494 etnički motivisana napada na Srbe i srpsku crkvu.

"A u prethodnom periodu od devet godina, kada Kurti nije bio na vlasti, imali smo svega 170 napada više", rekao je predsednik Vučić novinarima u Palati Srbija.

Naveo je da će izneti ključne činjenice oko Kosova i Metohije koje pokazuju kolika je težina pozicije sa kojom se Srbija suočava, a posebno narod na Kosovu i Metohiji.

"Najvećim delom ću reći šta je to što ćemo mi da učinimo, za neke stvari ostaviću i Narodnoj skupštini, ali ću reći šta će biti predlog većine da se u Narodnoj skupštini izglasa. Dakle, ni jednog sekunda neću bežati od odgovornosti i od onoga što znači donošenje odluka u skladu sa interesima našeg naroda. Za nas je mir prioritetni interes", poručio je predsednik Vučić.

Što se Saveta Evrope tiče, i Kurtijevi sponzori, saveznici i sam Kurti stalno govori da je reč o sprovođenju vladavine prava, dodao je predsednik Vučić.

"Kada im se nešto ne dopadne u toj vladavini prava, onda nam kažu da su protiv Kurtija i Prištine uveli sankcije. A po tim sankcijama devet meseci srpska roba nema pristup na Kosovo i Metohiju, o tome niko ne govori, o tome niko ne priča, o tome nikoga u srpskim medijima ništa ne zanima, niko neće time da se bavi. Kažu da su im uveli sankcije, a za proteklih godinu dana na apsolutno svim međunarodnim forumima su učestvovali ti protiv kojih su uveli sankcije. Na apsolutno svim. Ne postoji ni jedan međunarodni forum na koji nisu pozvani i na kojem nisu učestvovali", naveo je predsednik Vučić.

Zatim su ih, kako je rekao, "kaznili" viznom liberalizacijom, a onda im je unapređen status u parlamentarnoj skupštini NATO.

"Gle čuda, upravo 24. marta na dan početka agresije NATO-a protiv Srbije. I to nije intervencija, kao što govore predstavnici "Srbije protiv nasilja" i neki drugi. To nije bombardovanje, to je agresija", rekao je predsednik Vučić.

Dalje je rekao da su Prištinu kaznili i time što su pokrenuli inicijativu i glasanje za prijem u članstvo Saveta Evrope.

"Znamo našu poziciju koja se suprotstavlja njihovim interesima, jer nismo za nezavisno "Kosovo". I nema prostora za kukanje, ima prostora za borbu", rekao je predsednik Vučić i podsetio da je jedna od obaveza Prištine bila i formiranje Zajednice srpskih opština.

Bakojani odustala od svojih principa zbog telefonskog poziva

Predsednik Vučić izjavio je da je izvestilac Evropskog parlamenta za prijem tzv. "Kosova" u Savet Evrope Dora Bakojani promenila mišljenje o članstvu tzv. "Kosova" u Savet Evrope na osnovu jednog telefonskog poziva i odustala od toga da Priština mora prvo da primeni Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Vučić je rekao da zna ko je taj poziv uputio.

"Naglo se pokajala što je bila vrlo čvrsta i snažna. Onda se setila da nije važna Zajednica srpskih opština. A onda se setila da nije važna ni eksproprijacija. Dobro znam ko je izdao nalog da odustanete od principa i da se tako ponašate. Sram vas bilo. Samo neki ljudi imaju kičmu u međunarodnoj areni, a neki ljudi nemaju ništa", rekao je predsednik Vučić govoreći o Bakojani.

Predsednik Vučić je rekao da su zapadni pravni eksperti rekli da je Zajednica srpskih opština ne samo unutrašnje pitanje, već međunarodno pravna obaveza Prištine.

"Onda su dobili pismo od Kurtija i Osmani kojim se oni obavezuju da će formirati Zajednicu srpskih opština, čim ih prime u članstvo Saveta Evrope. Hiljaditi put lažu. I suština u tome je da ovi koji to odobravaju, znaju da oni to lažu. I gle paradoksa, kao i sa prvim datumom. Verovatno će Parlamentarna skupština Saveta Evrope da se održi na 11. godišnjicu, 18. ili 19. aprila, na 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma i neformiranja Zajednice srpskih opština. Samo da vidite da igra datumima nije slučajna. Da oni misle da mogu Srbe da ponižavaju doveka", rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da je i primena odluke o vraćanju zemlje Manastiru Dečani, klasičan primer kršenja vladavine prava.

"Tu sudsku odluku je najpre godinama odbijala da primeni nadležna institucija katastra što jeste nesporno kršenje vladavine prava. Ali je problem što je nedavno vlada Aljbina Kurtija sasvim drugoj, potpuno nenadležnoj instituciji, naložila da tu odluku primeni", rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, to je dokaz da čak i sudski utvrđeno pravo Srba i Srpske pravoslavne crkve zavisi od političke volje samo Kurtija i njegovih nalogodavaca.

"Pravni eksperti biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u svojoj studiji kažu da Priština u praksi krši načela vladavine prava, uskraćujući Srbima pravo na korišćenje srpskog jezika, brutalnom policijskom represijom i silom koje nad njima neproporcionalno primenjuju, nezakonitim eksproprijacijama preko milion metara kvadratnog zemljišta itd.", naveo je predsednik Vučić.

Koliko pravna država funkcioniše na tzv. "Kosovu", predsednik Vučić je objasnio i primerom Azema Kurtaja koji je pucao u dva srpska dečaka na Badnji dan, ali odgovara samo za bacanje petardi.

Priština traži da prodamo ogranak Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji

Predsednik Vučić je izjavio da Priština zahteva od Srbije da proda ogranak Poštanske štedionice na KiM Rajfajzen banci ili nekoj drugoj banci, jer ne žele srpske banke na KiM i dodao da to nikada neće prihvatiti.

"Mi ćemo ogranke svoje banke ili idealne vlasničke udele da prodajemo kada hoćemo i kako god hoćemo. Oni jednostavno nisu normalni. Oni svoje zahteve postavljaju onako usput. Reći će, nije to naš zahtev, nego usput ako možete to da prihvatite. Ni usput, ni ne usput, ne možemo i nećemo da prihvatimo ukidanje dinara. I u tome se promenio odnos Srbije. Nećete nas naterati da prihvatamo nešto zato što smo mnogo dobri i fini. Dosta ste nas lagali i obmanjivali", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da će Srbija uplaćivati novac Srbima na KiM, pa, ako treba, konvertovaće dinare u evre i isplatiće ih.

"27. aprila Rezolucija o genocidu u Srebrenici – imaćemo kolektivni Zapad protiv sebe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će zajedno sa Vladom Republike Srbije, kao i svim zainteresovanim političkim subjektima, pripremiti odluku Beograda koja bi do 11. maja trebalo da bude snažna. 

"Imaću i sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom gde ću ga zamoliti da u obzir uzme sve ono o čemu smo razgovarali i sve međunarodne norme, uključujući SZO, iako oni podržavaju nezavisnost", ističe Vučić.

Naglasio je da će krajem aprila na dnevnom redu biti i rezolucija o genocidu u Srbrenici.

"27. aprila očekuje se da se na dnevnom redu pronađe Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Pre dva dana je trebalo da bude raspravljano o situaciji koja je proizvedena protivpravnom agresijom na Srbiju komentar je bio, zašto se vi Srbi vraćate u prošlost, a onda su rešili da nas oni vrate unazad. Imamo veliki broj Bošnjaka koji živi u Srbiji. Sve najgore mislim o užasnom zločinu u Srebrenici, ali ovo se donosi iz dva razloga. Jedan od tih da srpski narod bude kažnjen zbog svoje nezavisne politike i da bude pritisnut dodatno zbog KiM, a drugi razlog je da mogu muslimanima da pokažu da nemaju negativan stav prema njima. Opet će kola da se slome nad Srbima, rekao je on.

"Kada su nam zamerali što na dnevni red stavljamo protivpravnu NATO agresiju, dvojica ambasadora su nam rekla da se 25 godina vraćamo u prošlost, a sada nas u prošlost vraćaju 29 godina. U Srebrenici se dogodio užasan zločin", rekao je predsednik Srbije uz napomenu da se rezolucija pominje zbog pritiska na Srbiju.  

Istakao je da je drugi razlog taj što ne mogu "u potpunosti da podrže Palestince zbog podrške Izraelu, pa su našli muslimane koje mogu da podrže".

"Zbog toga će kasnije tražiti ratnu odštetu od Republike Srpske", istakao je predsdnik Srbije, uz naglasak da će "biti teško" odbraniti poziciju Srbije, jer će "kolektivni Zapad biti protiv". 

"Mi ćemo se boriti, mali smo, sve te sile su protiv nas. Oni moraju da skupe dve trećine za to, ali biće teško za nas", rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da je Srbija na evropskom putu, i da od tog put nije odustala, ali i da će situacija za nas biti sve teža i komplikovanija.

Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji, tri su razloga

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji.

“Ovoga puta, plašim se, zaista ne svojom krivicom, već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu“, istakao je Vučić.

Reč je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog naše vojne neutralnosti, zbog odnosa prema sukobu u Ukrajini i pozicije da osuđujemo napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružujemo sankcijama.

Treći razlog je, istakao je, da zapadne zmelje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje će se zasnivati na onome što se neretno naziva "kosovski presedan". 

“Upravo zato potrebno je sve to skloniti iz ruku ili kao potencijalni kec u rukavu Vladimira Putina, i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i svih onih koji su ih podržavali“, objasnio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti u Palati "Srbija".

Vučić je ranije najavio da će se u roku od 48 sati obratiti građanima i odgovoriti na sva politička pitanja.

Kako je rekao, vremena u političkom smislu za Srbiju nisu jednostavna i biće još kompleksnija.

Najavio je da će, između ostalog, obavestiti javnost i o razgovorima koje je imao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je izjavio da će nastaviti borbu za interese RS i srpski narod, bez obzira na lične posledice.

(RTS, Pink, N1, Nova, vucic.rs, NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner