Početna strana > Hronika > Vučić o izveštaju Evropske komisije: Nije mi jasan deo koji se odnosi na sporazum SNS sa Jedinstvenom Rusijom, ne razumem kakve to veze ima sa državnom politikom
Hronika

Vučić o izveštaju Evropske komisije: Nije mi jasan deo koji se odnosi na sporazum SNS sa Jedinstvenom Rusijom, ne razumem kakve to veze ima sa državnom politikom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. novembar 2016.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji mu je danas uručio Majkl Devenport, realističan i ozbiljno sastavljen. Dodao je da mu nije jasan deo izveštaja koji se odnosi na Poglavlje 31, a u kojem se spominju sporazumi Srpske napredne stranke sa Jedinstvenom Rusijom.

"Ne moram da se saglasim sa svakom stvari, ali to je normalno i realistično", rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

On je istakao da je značajno što je primećeno da Srbija u svim poglavljima ostvaruje napredak i da Evropska unija značajno ocenjuje ulogu Srbije u regionu, dok su Svetska banka i MMF prepoznale odlične rezultate u ekonomiji.

Kada su u pitanju primedbe iznete u izveštaju, premijer se osvrnuo na saradnju sa Haškim tribunalom i neizručenje troje radikala zbog, kako je rekao, "čudnog krivičnog dela". Spoemnuo je i deo koji se bavi analizom odnosa sa SAD, Rusijom i Kinom.

"U odnosima sa Rusijom nisma razumeo zašto se govori o sporazumima SNS sa Jedinstvenom Rusijom. Ne razumem kakve to veze ima sa državnom politikom", rekao je Vučić.

On je istakao da su pred Srbijom tri ili četiri godine u kojima mora da pravosuđe učini boljem i efikasnijim kako suđenja ne bi trajala i po čitavu deceniju i kako bi bilo u potpunosti nezavisno.

"Čvrsto koračamo ka EU"

Vučić je izravio uverenje i da će pregovorima sa Prištinom biti pomaka. Prema njegovim rečima, danas se razgovarali i o Železnicama, kao i o Petrioghemiji.

On je još istakao da je Srbija lojalan partner EU i uveren je da mnogi predstavnici u to mogu da se uvere.

- Nadam se otvaranju poglavlja jako brzo, i siguran sam da čvrsto koračamo ka EU - istakao je premijer.

"U skladu sa poglavljima 23 i 24 imamo mnogo toga da napravimo", naglasio je Vučić.

On se zahvalio Evropskoj uniji na podršci koju je pružila građanima Srbije, na novcu koji je uložen  u Srbiju, kao i na pomoći koju stalno upućuje Srbiji, i kada su bile poplave, i kada je neki problem, u reformi preduzeća, i u mnogim drugiom oblastima...

"Bilo bi nefer i nekorektno da ne kažemo koliko je EU učinila i koliko od očekujemo od EU. Srbija jeste na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva. Borićemo se za to zato što hoćemo da budemo deo najboljih i da napredujemo. Da smo imali na raspolaganju fondove koje su imale Bugarska i Rumunija naš rast bi bio 5. Za nas nije važan samo novac, već vrednosti koje delimo i što želimo da budemo deo društva kom pripadaju zemlje Evropske unije", naglasio je Vučić.

Majkl Devenport: Potvrđen strateški cilj Srbije da se posveti EU

Srbija je zabeležila održiv napredak na putu ka EU, što je dovelo do otvaranja četiri poglavlja. Sve to potvrđuje strateški cilj Srbije da se posveti EU - rekao je danas Majkl Devenport, šef dellegacije EU u Srbiji, nakon što je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću predao izvaštaj EK o napretku.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da Evropska komisija pohvaljuje napore koji su uloženi u unapređenje javne uprave, dolazak novih investitora, stvaranje novih radnih mesta.

Kako je rekao, pokazatelj je i toga da EU ispunjava svoje obećanje - da podržava napore u javnoj upravi, da daje podršku privredi, dolasku novih investora koji su privučeni novim ambijentom...

Rekao je da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu i da doprinosi miru i pomirenju, kao i da treba ostati posvećena normalizaciji odnosa s Kosovom.

Devenport je rekao da je EU najveći partner Srbiji kada je reč o investicijama i povoljnim zajmova i da EU stoji uz Srbiju u rešavanju migrantske krize.

- Međutim i pored napretka, stvar je u tome da sprovođenje reformi u različitim oblastima neće uvek biti lako, ali će Srbija imati podršku EU u tom procesu - istako je Devenport i naglasio:

"Nastavićemo da stojimo uz Srbiju. Nastavićemo i to, ali i sektrosku podršku koja je toliko važna. Delegacija je spremna da podrži na svaki mogući način da se sprovedu preporuke ovogodišnjeg izveštaja".

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, koji mu je zvanično predao Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Današnjem sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, u Vladi Srbije upravo je u toku zajednička pres konferencija Devenporta i Vučića.Srbija je od Evropske komisije dobila u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godini, kojim je konstatovan umeren, ali stabilan napredak naše zemlje, kako u okviru političkih, tako i ekonomskih kriterijuma.

Najbolje ocenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

U izveštaju se istovremeno daju preporuke za nove korake Srbije u sledećim mesecima.

(N1, Blic) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner