Početna strana > Hronika > Volfgang Petrič: Nemačko-francuskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine stiglo do tačke gde će se stvarno nešto i pokrenuti. Sprema se korak, koji srpskoj strani izuzetno teško pada
Hronika

Volfgang Petrič: Nemačko-francuskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine stiglo do tačke gde će se stvarno nešto i pokrenuti. Sprema se korak, koji srpskoj strani izuzetno teško pada

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i Metohiju Volfgang Petrič ocenio je da Srbija može da napravi zaokret u odnosu na tzv. Kosovo, pa da stoga i Priština mora da ispuni svoje obaveze, pre svega kad je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Sprema se korak, koji srpskoj strani izuzetno teško pada", rekao je Petrič za austrijsku novinsku agenciju APA, povodom francusko-nemačkog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Petrič ocenjuje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću postalo jasno da mora da deluje da bi se postigao dogovor, preneo je Reporteri.

Petrič je izrazio optimizam, ocenivši da se novim nemačko-francuskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine stiglo do tačke gde će se stvarno nešto i pokrenuti, preneo je austrijski javni servis ORF.

"Ponovo se pokazalo i ovom prilikom da se postiže napredak kada Evropljani i Amerikanci rade zajedno", rekao je Petrič.

On je ukazao da Priština treba da "unapredi primenu" ZSO.

Petrič je bio ambasador Austrije u Beogradu od 1997. do 1999. godine i u to vreme je imenovan i za specijalnog izaslanika EU za KiM, a u tom svojstvu je bio i glavni pregovarač Unije na pregovorima u Rambujeu 1999. godine.

Petrič je od 1999. do 2002. godine bio visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini, a sada je predsednik fondacije "Maršalov plan Austrija".

(RTV)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner