Početna strana > Hronika > Vojislav Koštunica: Nema trgovine Kosovom zarad EU
Hronika

Vojislav Koštunica: Nema trgovine Kosovom zarad EU

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. septembar 2010.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica optužio je danas vlast u Srbiji da je spremna da sve žrtvuje radi politike i cilja "EU nema alternativu" i ocenio da je Srbija bila najuspešnija u vreme kada je Vladu vodio DSS.

"Nema slobodne i demokratske države u Evropi koja bi po bilo koju cenu pristala da joj otmu 15 odsto teritorije, a da joj za nagradu kažu da će 2020. ili 2030. možda nešto dobiti. Srbija ne sme pristati na ovakvu trgovinu i ovakvo poniženje, na koje nikada nijedan evropski narod ne bi pristao", kazao je Koštunica na sednici Glavnog odbora DSS u Lazarevcu.

"Onako kako se danas sadašnja vlast i politika da EU nema alternativu odnosi prema Kosovu, a takođe i Vojvodini sa usvajanjem protivustavnog Statuta, sutra će se odnositi prema Raškoj", naveo je predsednik DSS i dodao da je Ustav jedina brana razbijanju zemlje pa će vlast nastojati da ga "zaobiđe ili promeni".

On je odbacio i ideju Srpske napredne stranke o raspisivanju referenduma na kome bi se građani izjašnjavali da li su za EU ili Kosovo.

"Odgovor Srbije na pokušaje EU da nam otme Kosovo ne može biti raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li su za EU ili za Kosovo, kao što je to predložio SNS. Ovakav referendum bio bi protivustavan, jer Ustav Srbije zabranjuje da se trguje državnom teritorijom", kazao je i založio se za jasnu politiku odbrane teritorijalnog integriteta zemlje.

Srbija, saglasno Povelji UN i opšteprihvaćenim vrednostima, ima demokratsko pravo da brani svoje državne interese i da "saopšti Briselu da se suprotstavlja svakom pokušaju da se na teritoriji Srbije pravi još jedna albanska država", kazao je Koštunica.

Kako je ocenio, "već dve i po godine zemlja ide putem koji nema alternativu".

Koštunica je politiku "EU bez alternative" i režim koji je zastupa uporedio sa vremenom totalitarnog komunizma kada je "tadašnja jedna i jedina partija tvrdila da njen put nema alternativu" i dodao da ne čudi što su neki od nekadašnjih najvernijih tumača komunističke ideologije najvatrenije pristalice puta bez alternative.

"Ili, recimo, da postavimo i pitanje: da li će Hašim Tači protiv koga je podignuta krivična prijava 2008. godine zbog pokušaja razbijanja Srbije, sada biti partner Srbiji u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa između dve države", kazao je on.

Navodeći da su Lazarevac i Kolubara odigrali važnu ulogu u petooktobarskim promenama 2000. godine, Koštunica je naglasio da je Srbija bila najuspešnija u vreme kada je DSS vodio Vladu.

Danas su, kazao je on, plate za 100 evra manje, na sve se strane dele otkazi, umesto kupovine velikih firmi prodaje se Telekom, nema ekonomskog plana kako da se pokrene privreda i nema državne politike kako da se zaštite državni i nacionalni interesi...

"Sadašnja vlast se ne bavi problemima koje Srbija ima danas u 2010. godini. Umesto toga vlast se bavi 2020. i 2030. godinom kada Srbija možda hoće, a možda i neće ući u EU", ocenio je predsednik DSS.

Srbija ima snage da se razvija kao stabilna demokratska država sa jakom ekonomijom i postojanom brigom o svojim građanima, naglasio je on i kazao da "Srbija treba da bude otvorena i prema mogućnostima ulaska u EU po pravilima koja su važila za sve druge države, kao što istovremeno treba da bude spremna za samostalan državni život".

Prema njegovim rečima, alternativa postojećoj politici je saradnja sa svim državama i na istoku i na zapadu, kako bi unapređivala svoje ekonomske interese i branila svoje državne interese.

Povodom desetogodišnjice izborne pobede kada je "narod izabrao slobodu i demokratiju" Koštunica je kazao da "prema slobodnoj i demokratskoj Srbiji zapadne sile nisu promenile politiku ogoljenih pritisaka sa ciljem daljeg rasparčavanja države".

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner