Početna strana > Hronika > Vladimir Vukčević: Pregovarali smo sa Mladićevom porodicom
Hronika

Vladimir Vukčević: Pregovarali smo sa Mladićevom porodicom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. maj 2011.

Beograd - Od posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca očekujem radne sastanke, analizu i ocenu rezultata dosadašnje potrage za haškim beguncima, ocenu strategije i njenu eventualnu promenu, razgovore o saradnji dva tužilaštva i aktuelnim predmetima u Hagu i u Srbiji, kao i realno vrednovanje naših napora da privedemo pravdi Mladića i Hadžića.

Naposletku, očekujem jedan objektivan izveštaj profesionalca kakav je Serž Bramerc, rekao je za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, pred sutrašnju posetu glavnog tužioca Serža Bramerca Beogradu.

Kakav izveštaj Bramerca Savetu bezbednosti bi mogao da bude zadovoljavajući za Srbiju?

- Nema zadovoljavajućeg izveštaja dok njih dvojica ne budu u Hagu. Sve dok ih ne uhapsimo, postojaće to magično „ali“ koje će različiti politički subjekti tumačiti na svoj način, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim interesima. Dok ne uhapsimo Mladića i Hadžića, oni su uhapsili sve nas, građane Srbije, i drže nas kao taoce.

Očekujete li neke nove političke pritiske i kakve zbog nehapšenja Mladića i Hadžića?

- Nisu to politički pritisci, već procene zemalja o tome kakav sistem vrednosti Srbija ima. Na nama je da hapšenjem njih dvojice uputimo jasnu poruku da smo na putu zaštite evropskih vrednosti i da ne pristajemo na njihove zločine. Isto tako, na nama je da uputimo poruku svima u svetu da ne želimo da ostavljamo teret prošlosti čiji su deputati Mladić i Hadžić, budućim generacijama u Srbiji. Već danas imam sastanak sa holandskim parlamentarcima, a narednih dana sa više ambasadora zemlja Zapadne Evrope.

Ima li novih informacija o Mladiću i Hadžiću, koje bi mogle da dovedu do njihovog hapšenja?

- Svaku novu informaciju momentalno proveravamo i nadamo se da će nas upravo ona dovesti do njih dvojice.

Da li su presečeni svi izvori finansiranja Mladiću i Hadžiću?

- Izvore finansiranja u Srbiji, verujem da jesmo.

U prošlom izveštaju Bramerc je naveo da je zadovoljan saradnjom i koordinacijom bezbednosnih službi u traganju za Mladićem i Hadžićem. Zašto nema rezultata?

- Zato što ne zavisi uvek sve od nas i od dobre koordinacije službi.

Da li su vođeni neki novi pregovori sa Mladićevom ili Hadžićevom porodicom?

- Do 2007. godine jesu, u više navrata. I ja sam spreman da pregovaram sa porodicama njih dvojice, da bismo završili ovu temu i sprečili dodatne pritiske na Srbiju zato što su njih dvojica u bekstvu. I danas ih pozivam da se dobrovoljno predaju i pokažu realan patriotizam, i spreče da njihove porodice i prijatelji budu u neprijatnoj situaciji. U protivnom, svima koji su povezani sa njima zaplenićemo imovinu u skladu sa zakonima koje je Srbija donela, posebno Zakonom o oduzimanju imovine.

(Aleksandar Roknić, Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner