Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje, ukoliko bi postojala pretnja državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti. Nadam se da će se SAD uzdržati od akcija koje bi mogle da izazovu nuklearni sukob
Hronika

Vladimir Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje, ukoliko bi postojala pretnja državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti. Nadam se da će se SAD uzdržati od akcija koje bi mogle da izazovu nuklearni sukob

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. mart 2024.

 Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje, ukoliko bi postojala pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti, ali je dodao da se nada da će Sjedinjene Američke Države (SAD) uzdržati od akcija koje bi mogle da izazovu nuklearni sukob, prenosi Asošijeted pres.

U intervjuu za rusku državnu televiziju, objavljenom rano jutros, Putin je opisao predsednika SAD DŽoa Bajdena kao političara veterana koji u potpunosti razume moguće opasnosti od eskalacije i rekao je da ne misli da svet ide u nuklearni rat.

Istovremeno je istakao da su ruske nuklearne snage u punoj pripravnosti i da su „sa vojno-tehničke tačke gledišta spremne“.

Ruski lider je u više navrata govorio o svojoj spremnosti da upotrebi nuklearno oružje od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, podseća AP.

Upitan u intervjuu da li je ikada razmišljao o upotrebi nuklearnog oružja na bojnom polju u Ukrajini, Putin je odgovorio da za tim nije bilo potrebe.

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini i ostavio otvorena vrata za razgovore, ističući da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada.

Putin je rekao da je nedavni porast ukrajinskih napada dronovima duboko u Rusiji deo napora da se poremete trodnevni predsednički izbori u zemlji, koji počinju u petak i na kojima je skoro siguran da će pobediti.

Ruske vlasti prijavile su jutros još jedan veliki napad ukrajinskih dronova. Jedan od dronova udario je u rafineriju nafte u regionu Rjazanj i izazvao požar, pri čemu su najmanje dve osobe povređene.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner