Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Osnovano poređenje Kosova sa J. Osetijom i Abhazijom
Hronika

Vladimir Putin: Osnovano poređenje Kosova sa J. Osetijom i Abhazijom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

MOSKVA – Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da su sa moralno-etičkog stanovišta poređenja Kosova sa Južom Osetijom i Abhazijom potpuno osnovana i pozvao učesnike međunarodne komunikacije da „ne budu vazali jedne države”, javio je Itar-Tas.

„Sa moralno-etičke tačke gledišta potpuno je osnovano poređenje Kosova, presedana Kosova, sa Abhazijom i Južnom Osetijom. Nikakve razlike u suštini nema”, rekao je Putin, dodajući da u oba slučaja „postoje etnički konflikti” i da je „bilo kršenja zakona”, prenela je ruska državna agencija.

U vezi sa tim, Putin je pozvao međunarodnu zajednicu da se dogovori „po kakvim pravilima treba živeti”.

Prema njegovim rečima, „ne koriste mnogi svoj suverenitet u punom smislu te reči i, nalazeći se pod pritiskom jedne super-države, SAD, ispunjavaju njihovu političku volju”.

Putin je izrazio uverenje da će se takva situacija menjati, „jer niko neće da bude vazal”, a „uskoro će nestati blokovsko mišljenje”. Prema mišljenju ruskog premijera, međunarodni pravni subjektivitet Abhazije i Južne Osetije nastupa od trenutka njihovog priznanja makar od strane jednog subjekta međunarodnih odnosa”.

„Na taj način priznanje Rusije je dovoljno”, rekao je predsednik ruske vlade, dodajući da Rusija nikada nikoga nije molila da priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju.

(Tanjug)