Početna strana > Hronika > Vladimir Kostić: Ne znam ko će biti kandidati za predsednika SANU, ali ja sigurno neću
Hronika

Vladimir Kostić: Ne znam ko će biti kandidati za predsednika SANU, ali ja sigurno neću

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. januar 2023.

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je da će za dva meseca, 30. marta, biti izabrano novo rukovodstvo Akademije i da nema saznanja o kandidatima za te funkcije, osim što je siguran da on neće biti kandidat za funkciju, jer to nije ni uljudno, ni pristojno.

Kostić je, na konferenciji za novinare, najavio da će biti izabran novi Izvršni odbor, odnosno predsednik SANU, dva potpredsednika i generalni sekretar.

Prema njegovim rečima, do 7. marta se na pisarnici SANU dostavljaju predlozi kandidata za časnike Akademije, a svaki od kandidata mora da dostavi 20 potpisa članova SANU.

Odmah sutradan, rekao je Kostić, zasedaće Izborna komisija, koja će sastaviti definitivnu listu kandidata i 16. marta biće održana konferencija članova SANU, na kojoj će se predstaviti kandidati za novo rukovodstvo Akademije.

Nije pravilo, ali je poželjno da kandidati na toj konferenciji predstave program rada i viziju, rekao je Kostić i ponovio da se pre 7. marta neće znati ko su tačno kandidati za funkcije u SANU.

„Gajim iluziju da je taj izbor važan za ovu sredinu, ne samo za Akademiju. Verujem da će on doneti izbor ne samo predsednika, već odrediti i dalji pravac kretanja ove kuće“, rekao je Kostić.

On smatra neumesnim da govori o svom učinku u SANU, jer bi to drugi trebalo da procenjuju.

„Nisam zadovoljan, želeo sam još više, ali sam ovaj posao radio svakodnevno sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti“, rekao je Kostić.

Kostić je naveo da je pre osam godina, kada je sadašnje rukovodstvo stupilo na dužnost, dobijena jedna „zanimljiva studija“, koja je pokazivala da je mali broj ljudi bio upoznat sa aktivnostima SANU, dok je dva do tri odsto ispitanika tvrdilo da je bilo upoznato sa aktivnostima Akademije.

On je naveo da je tada uspostavljena saradnja sa medijima i „uz pojedina iskakanja“ ostvarena je dobra saradnja, koja je rezultirala u 2022. godini sa 10.857 priloga SANU.

Novi sajt je, takođe, doprineo vidljivosti Akademije, smatra Kostić, koji je imao posećenost od januara 2022. godine do januara 2023. godine od 127.000 korisnika.

Ovu godinu u SANU, rekao je Kostić, Akademija je proglasila godinom Sime Lozanića, srpskog hemičara, profesora, političara, diplomate i akademika.

Lozanić je bio predsednik Srpske kraljevske akademije, prvi rektor Beogradskog univerziteta, ministar inostranih dela, ministar privrede i srpski kraljevski poslanik u Londonu.

Kostić je predstavio i neke od najvažnijih izložbi i događaja u organizaciji SANU u naredna četiri meseca, među kojima je izložba „Gračanica“, „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost“, odnosno izložba „Dokumenti“ povodom 50 godina rada scenografa Miodraga Tabačkog.

(FoNet-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner