Početna strana > Hronika > Vladika Teodosije vraćen sa kosovske strane prelaza Jarinje zbog dve kante meda za manastir Gračanica
Hronika

Vladika Teodosije vraćen sa kosovske strane prelaza Jarinje zbog dve kante meda za manastir Gračanica

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. avgust 2020.

Vladika raško prizrenski Teodosije vraćen je sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici. Vladika je bio sam u autu, a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon za manastir Gračanica. Kaže da je prvi put u 20 godina vraćen sa prelaza, uključujući i to da je iskusio neprijatno ophođenje pripadnika carine, ali i da je, nadređeni u carinskoj smeni, sa njim komunicirao bez zaštitne maske i na nepropisnoj fizičkoj distanci.

Informaciju je za KoSSev potvrdio vladika koji se trenutno nalazi u Kosovskoj Mitrovici, nakon što se vratio za Rašku gde je ostavio poklon i ponovo prešao preko prelaza.

Oba puta je pretresan i prema njegovim rečima, iskusio je neprijatno ponašanje pripadnika policije na Jarinju.

"Ovo je prvi put za 20 godina da me neko vrati sa prelaza. Nisam to očekivao, u autu sam bio sam, dolazio sam iz centralne Srbije, putovao za manastir Gračanica. U gepeku auta sam nosio ove dve kantice kao poklon za sestrinstvo", kazao je u izjavi za KoSSev vladika Teodosije.

Dodaje da je situacija bila vrlo neprijatna u trenutku kada su ga zaustavili i počeli da pretresaju auto, dok su sa strane negodovali putnici koji su se zadesili u tom trenutku, zbog ovakvog ophođenja prema vladiki. Prema vladikinim rečima posebno je bila neprijatna situacija kada su mu kazali da parkira auto sa strane i da sačeka da dođe, kako su mu kazali, šef smene.

"Kako sam razumeo, šef smene mi je kazao da moram da se vratim iako sam naveo da vrednost onog što imam u autu ne prelazi 150 evra, čak i bez mogućnosti da platim carinu. Odgovorio sam mu ‘gospodine, Vi mene vraćate, a zašto Vi na distanci od pola metra sa mnom razgovarate bez maske i ugrožavate moje zdravlje", ispričao je vladika.

Prema njegovim rečima, na njegovo upozorenje policajac je samo odmahnuo rukom.

"Osim što se nisu pridržavali preventivnih mera, posebno neprijatno i razočaravajuće je bilo to što sam osetio u njihovom ponašanju večeras određena doza animoziteta prema meni".

Navodi i da se pre 20 dana slična situacija dogodila i još jednom svešteniku raško-prizrenske eparhije, kojem takođe nisu dozvolili da iz centralne Srbije na Kosovo preveze manju pošiljku za crkvu. Kako je vladika Teodosije naglasio, on će se u toku sutrašnjeg dana obratiti ambasadoru OEBS-a, Janu Bratuu, kao i potredsedniku kosovske vlade, Goranu Rakiću.

(Kossev)