Početna strana > Hronika > Vladika istočnoamerički Irinej u pismu Blinkenu i Salivenu: Prave namere albanskih vlasti na tzv. Kosovu su da stvore etnički čistu državu bez Srba
Hronika

Vladika istočnoamerički Irinej u pismu Blinkenu i Salivenu: Prave namere albanskih vlasti na tzv. Kosovu su da stvore etnički čistu državu bez Srba

PDF Štampa El. pošta
sreda, 31. maj 2023.

 NjUJORK - Episkop istočnoamerički Irinej poslao je  povodom nasilja na severu KiM pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejku Salivenu, saopšteno je danas iz Eparhije istočnoameričke.

Na ovaj potez vladika se odlučio podstaknut dubokom zabrinutošću i velikim ogorčenjem zbog nasilja nad srpskim narodom na KiM, koje se intenziviralo u proteklih nekoliko dana, da bi u ponedeljak preraslo u otvoren oružani sukob.

U pismu upućenom u ponedeljak, vladika je primetio da se u sukobu albanskih policijskih snaga i Srba, KFOR neprimereno stavio na stranu agresora - albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji.

U sukobu albanskih policijskih snaga i Srba, KFOR neprimereno stavio na stranu agresora - albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji

Takođe, indikativno je da se nasilje dogodilo dan pošto je Blinken pokušao da smiri tenzije nedvosmislenom osudom nasilja koje su počinile albanske vlasti nad Srbima na KiM.

Vladika Irinej je izrazio zadovoljstvo ovom, kako se navodi u saopštenju, ''istorijskom izjavom'' Blinkena, budući da je to prvi put u skorijoj istoriji da jedan državni sekretar oštro i bez zadrške osuđuje nasilje Albanaca nad Srbima na KiM.

'Vladika je naglasio da nam iskustvo proteklih godina ukazuje na činjenicu da privremene prištinske institucije ne poštuju niti međunarodne sporazume niti sopstvene zakone i ustav tzv. Kosova kada je u pitanju srpski narod.

Iz nasilja koje se dogodilo u ponedeljak jasno se vidi i da su Albanci sada u stanju da drsko ignorišu i SAD i njene saveznike, dodaje se u saopštenju.

Ovakvim nepromišljenim aktom, Albanci su doveli SAD i predstavnike EU u nezavidnu poziciju, s obzirom da poslednje nasilje jasno ukazuje na obim agresije i prave namere albanskih vlasti na tzv. Kosovu da stvore etnički čistu državu bez Srba, poručio je još episkop istočnoamerički.

Vladika je podsetio da mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi, između ostalog, zavise i od mogućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji da živi slobodno, u miru i ljudskom dostojanstvu.

Najveća pretnja ovim osnovnim pravima Srba na KiM proizilazi upravo iz neodgovornosti i stalnih kršenja ljudskih i verskih prava od strane privremenih prištinskih institucija.

Vladika je pozvao SAD i NATO da bez odlaganja zajedno sa predstavnicima Srba i Srpskom pravoslavnom crkvom na KiM razmotre primenu novih bezbednosnih mera da bi se zaštitili životi srpskog stanovništva i omogućio im se opstanak, prenosi Tanjug.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner