Početna strana > Hronika > Vladika Fotije u pismu Antoniju Guterešu apelovao na zaštitu sveštenstva, monaštva i pastve Ukrajinske pravoslavne crkve i njihovih svetinja
Hronika

Vladika Fotije u pismu Antoniju Guterešu apelovao na zaštitu sveštenstva, monaštva i pastve Ukrajinske pravoslavne crkve i njihovih svetinja

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. mart 2023.

Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije obratio se pismom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu u kojem apeluje na zaštitu sveštenstva, monaštva i pastve Ukrajinske pravoslavne crkve i njenih svetinja, saopštila je Eparhija zvorničko-tuzlanska.

"Napominjemo da je monasima Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu naloženo od strane državnih vlasti u Kijevu da do 29. marta napuste svoju svetinju. Od gospodina Gutereša se očekuje da stane u odbranu prava i dostojanstva kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i njenih progonjenih monaha", navodi se u saopštenju eparhije.

Još dvojica arhijereja Srpske pravoslavne crkve prethodno su pozvala državne vlasti zemalja u kojima služe kao episkopi da stanu u zaštitu verskih prava sveštenstva, monaštva i vernika Ukrajinske pravoslavne crkve. Mitropolit australijsko-novozelandski Siluan i vladika gornjokarlovački Gerasim poslali su pisma premijerima Australije, odnosno Hrvatske kojima je upućen apel da obaveste međunarodnu javnost o pritiscima kojima je izložena kanonska UPC.

Vladika Gerasim u pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću naveo je da se u Ukrajini danas sistematski oduzimaju hramovi UPC, zabranjuju bogosluženja i obredi, kao i da se vodi opšta anticrkvena propagandna kampanja. Obraćajući se australijskom premijeru, mitropolit Siluan naveo je da vlasti u Kijevu i međunarodne vlade prikrivaju težak položaj monaštva.

"Stoga, apelujem na Vas, premijera naše demokratske i suverene države Australije, da uradite pravu stvar i zahtevate od vlasti u Ukrajini da poštuju i brane demokratska prava, verske slobode i slobode savesti, posebno u odnosu na monaštvo u Ukrajini, Kijevu, Kijevsko-pečerskoj lavri i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je mitropolit Siluan.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner